Bild: Emmy Thorén, MAP

 Bild: Emmy Thorén, MAP

Intervju

Anna van der Vliet?

Publicerat 2011.09.20

    Mobile Art Production finns i Stockholm sedan 2007 och startar nu permanent verksamhet i Göteborg. MAP har tidigare genomfört två stora utställningar i Göteborg. 2009 gjorde konstnären Kader Attia en installation på Ekelundsgatan och under våren 2010 gjorde de den uppmärksammade utställningen Street View på Avenyn.

    Hej, vad gör du Anna
    I söndags invigde MAP konstverket The People Want the Fall of the Regime av den egyptiske konstnären Moataz Nasr, en stor gräslabyrint på Gustav Adolfs Torg. Nu arbetar jag för fullt med att följa upp utställningen som pågår till den 30 september och samtidigt förbereda för en filmvisning av 18 days. Filmen är gjord av tio olika regissörer och handlar om de 18 dagar som revolutionen pågick på Tahirtorget i Kairo. MAP visar 18 days den 20 oktober på Bio Roy och är ett samarbete med Göteborg International Film Festival.

    Berätta, vad är MAP?
    MAP, Mobile Art Production är en organisation som producerar och visar samtidskonst och startades 2007 i Stockholm av Magdalena Malm, konstnärlig ledare. Man kan kalla MAP en slags curatoriell metod omvandlad till organisation där vi i dialog med konstnärer skapar förutsättningar för att producera nya verk och genomföra situationsspecifika utställningar. Vi vill utforska vad konst kan vara om den är mindre bunden av institutionella strukturer. MAP är också en plattform för forskning och vi driver flera olika utvecklingsprojekt.

    Vad har MAP för planer här i väst?
    Nu etablerar MAP permanent verksamhet i Göteborg och invigningen av Moataz Nasrs verk på Gustav Adolfs Torg i söndags är den första satsningen i år. Vi planerar för filmvisningar och seminarier under hösten. Efter årsskiftet kommer vi att visa en utställning med ett nytt verk av konstnärerna Ann-Sofi Sidén och Jonathan Bepler. Verket Curtain Callers är en sexkanalig videoinstallation som MAP har varit med och producerat under 2,5 år. Det ser vi verkligen fram emot!

    Till sommaren 2012 planerar vi för en större utställning där vi kommer att bjuda in flera internationella och svenska konstnärer att arbeta situationsspecifikt i Göteborg. Street Level handlar om social interaktion och om staden, om våra gemensamma utrymmen och hur vi använder dem.

    MAP verkar jobba hårt med att hitta nya ställen att ställa ut på, varför?
    MAP har inget permanent utställningsrum eftersom mycket av den mest intressanta och relevanta konsten idag inte fungerar att visa i den traditionella vita kuben. Vi arbetar på två olika sätt, ibland utvecklar vi själva en idé utifrån en särskild plats eller situation och bjuder in konstnärer att förhålla sig till det, eller så samarbetar vi med en konstnär i en ny produktion där konstverket i sin tur leder oss till en specifik plats eller situation där projektet bör genomföras. Genom att inte vara bunden till ett särskilt rum eller institutionell struktur, blir istället våra projekt tillräckligt specifika för att också bli tillgängliga för människor som inte vanligtvis besöker en konstall.

    Vilken roll kan konsten ha i samhällsutvecklingen?
    Konsten kan spela en oerhört stor roll i vårt samhälle. Konsten som källa för utveckling, inspiration, självkännedom, kunskapsplattform och upplevelse är en värdering som ligger till grund för hela MAP. I ett samhälle där trycket på produktion och prestation är högt finns ett växande behov av andra värderingar. Konsten kan erbjuda ett nödvändigt utrymme för reflektion och förståelse för sig själv och det omgivande samhället. Den pågående utställningen med Moataz Nasr på Gustav Adolfs Torg är ett ypperligt exempel på hur vi som en flexibel aktör snabbt kan genomföra ett projekt som är otroligt angeläget och handlar om aktuella frågor i Arabvärlden och samhällsutvecklingen just här och nu. Valet av plats knyter också an till vår egna lokala samhällssituation och når en bred och stor publik.

    Ok, tack så mycket!