Foto: Tim Meyer

 Foto: Tim Meyer

Intervju

Angela Sperandio?

Publicerat 2012.08.27

    Angela är en av grundarna bakom Hall of Femmes. Det internationella projektet som vill synliggöra kvinnliga formgivare och art directors och göra branschen mer jämställd.

    Hej, vad gör du Angela?
    Jag jobbar som AD på Happy F&B och driver tillsammans med Samira Bouabana Hall of Femmes.

    Varför behövs Hall of Femmes?
    För att det fortfarande inte är rättvist mellan kvinnor och män i vår bransch. Kvinnor är sedan länge i majoritet på designskolorna, men högre upp i strukturerna finns väldigt få kvinnor. Genom att lyfta fram inspirerande exempel hoppas vi kunna förändra bilden av vem som är en framgångsrik formgivare och starta en diskussion.

    Frågan gäller inte bara kvinnor och män, vår bransch är homogen i flera andra aspekter också. I framtiden kommer allt handla om att kunna leva och arbeta tillsammans med människor som inte ser ut, tycker, eller är som du själv. Faktum är att vi redan lever i det samhället. Jag trivs som bäst när jag har människor omkring mig som inte är precis som jag.

    Varför är det viktigt att få in fler kvinnor?
    Jag kan se att det finns rent kommersiella fördelar med att få in fler kvinnor på byråerna. Kvinnor idag är väldigt starka konsumenter och har ett annat konsumtionsmönster än män. Jag hörde av en kollega i branschen att kunderna också har börjat efterfråga mer blandade arbetsgrupper av just den anledningen. Det är ett starkt påtryckningsmedel. Man kanske kan tycka att det är cyniskt att man skapar mer blandade arbetsgrupper för att det ska se snyggt ut inför kunden, men jag tycker att det känns hoppfullt. Jag tror att en medvetenhet hållning kring genusfrågor och jämställdhet kan bli både ett starkt konkurrensmedel och en exportvara.

    Kunde ni se en tydlig förändring som kvinnorna ni intervjuat förde med sig?
    Kvinnor har i alla tider bidragit till yrkets utveckling även om de inte fått tillräckligt erkännande för det. Bland det roligaste med arbetet med bokserien har varit att leta upp och publicera material som ibland aldrig visats tidigare. Många av de kvinnor vi intervjuat har varit väldigt radikala och tagit stora risker yrkesmässigt. Det inspirerar mig.

    Varför engagerar ni er i den här frågan?
    Det började som ett projekt där vi själva funderade över vår egen framtid. När jag var nybakad formgivare kände jag inte till namnet på en enda kvinnlig formgivare. Jag kände själv ett behov av att hitta kvinnliga förebilder i yrket för att kunna föreställa mig mina egna möjligheter att lyckas. Men i grunden handlar det nog om att jag ogillar orättvisa och att jag i mitt yrke ständigt jobbar med att försöka förbättra saker. Så fort jag ser något jag inte tycker är bra tänker jag genast hur jag skulle vilja göra istället. Det är ett naturligt sätt att se på världen för mig.

    Vad gör ni inom Hall of Femmes?
    Utöver bokserien anordnar vi och ger också själva föreläsningar. Dessutom driver vi en blogg. Vi har fått mycket positiv respons genom åren från både kvinnor och män i och jag tror att stereotypa könsroller kan vara lika frustrerande för män som för kvinnor. Kanske är det egentligen mansrollen som genomgår den största förändringen just nu. Intressant är att medan vi ofta kan känna igen oss i de kvinnor vi intervjuar så är jag inte alls säker på att yngre män skulle känna igen sig i äldre mäns berättelser på samma sätt. Självklart kommer det att påverka hela samhället att vi för första gången i världshistorien har pappor som tagit hand om sina barn, även om jag är medveten om att det inte ser ut så överallt.

    Hur tycker ni att branschen borde hantera frågan?
    Till att börja med måste man ta problemet på större allvar och alla måste hjälpas åt om en förändring ska bli möjlig.

    Jag tycker man ska börja med att ställa frågor: Hur kommer det sig att vi har ett arbetsklimat där så många kvinnor väljer att lämna branschen? Vad är det som gör att de inte känner sig välkomna och inte kan utvecklas yrkesmässigt? Skulle män känna sig bekväma om de jobbade bland enbart kvinnor? Skulle en man känna sig stolt och glad över att bli inbjuden att delta i ett sammanhang för att ”det behövs en kille”? Skulle män känna sig självsäkra om de aldrig fick igenom sina idéer eller ständigt blev beskrivna i förklenande ordalag? Skulle de känna sig motiverade om de fick höra att anledningen till att de tjänade mindre än sina kollegor var för att de var så dåliga på att löneförhandla?

    Just det här med ansvarsfördelningen skulle jag vilja göra upp med. Jag ägnade väldigt många år av mitt yrkesliv till att fundera över vad det var på fel på mig tills jag insåg att det inte var mig det var fel på utan precis allting annat.

    Vad har ni för planer framöver?
    Under hösten kommer vi ut med en ny bok, den om formgivaren och arkitekten Lella Vignelli. I maj nästa år ska vi anordna ett tvådagarsseminarium på Moderna museet med föreläsningar, samtal och filmvisningar med flera internationella gäster. Vi kallar det Hall of Femmes Talks och det är en dröm vi haft i flera år som går i uppfyllelse!

    Ok, tack så mycket. Och lycka till!

    http://halloffemmes.blogspot.se/
    https://www.facebook.com/HallOfFemmes