Röhsskas modedag 2021

Röhsskas modedag 2021

Publicerat 2021.03.12

I årets digitala upplaga lyfts frågan om kvinnligt, manligt och könsneutralt. Röhsska museet bjuder in externa aktörer inom modeområdet och ställer frågan – hur förhåller den svenska modevärlden sig till temat idag och hur har det sett ut genom historien?

Programaktiviteten kommer livestreamas på museets hemsida och YouTube-kanal. Ingen anmälan krävs för att delta. Dagens moderator är Jenny Segergren, producent av Modepodden och medförfattare till boken 100 looks på 20 plagg.

Läs mer på rohsska.se/aktiviteter

Röhsska museet är tillfälligt stängt med anledning av Covid-19.

INTRODUKTION + HUR PÅVERKAR KÖN MODET & OMVÄNT? Vad kan modet berätta om vår tids föreställningar och vilket mode vi kan förvänta oss i framtiden? Vi undersöker hur det sett ut då, nu och sen. Medverkande: Philip Warkander, skribent, curator och lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Cay Bond journalist för bland annat Modemaffian och första trendanalytiker på PROMOSTYL /Paris. Kl. 12.45 – 14.00.

PAUS 30 MINUTER.

MODESKAPARE I GRÄNSLANDET I dagens andra del träffar vi tre modeskapare och pratar om hur de förhåller sig till årets tema i sitt arbete. Medverkande: Malin Busck, modedesigner med egna unisex-märket HIONLIFE, Jonatan Härngren, en av grundarna till herrmodemärket L'homme Rouge och Frida Bard, Creative Director på modemärket HOPE. Kl. 14.30-15.30

PAUS 30 MINUTER.

PANELSAMTAL: KROPP– INTE KÖN + AVSLUTNING Några aktörer inom den västsvenska modebranschen diskuterar och resonerar om vad det är som är typiskt manligt, kvinnligt och könsneutrala plagg. De medverkande fördjupar sig i om skrädderi och arbetet med den enskilda kroppen kan utmana det hela.

Medverkande: Erik Gustafsson, samtalsledare - doktor i Innovation och entreprenörskap och forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Linnea Magnusdotter - en av grundarna till design- och produktionsstudion XV Group, som driver modemärket XV Atelier, Christoffer Gissy – herrskräddare och Christine Friberg - stylist, kreativ konsult, klubbarrangör och Dj.

Panelsamtalet sker i samarbete med TEX! by Marketplace Borås. Kl. 16- 17.15

Bild: Rosa Sicily, design: Maxjenny (2019).

Datum: 2021.03.12

Tid: 12:45

Plats: Livestreamas, enbart digitalt

Arrangör: Röhsska museet

Webbsida: https://rohsska.se/aktiviteter/