Öppning av våning två

Öppning av våning två

Publicerat 2022.02.12

Den 12 februari öppnar Röhsska museet Torsten och Wanja Söderbergs sal och återöppnar Falk Simons silversamling och Barockkammaren. Hör forskaren Christian Björk berätta om Otto Schulz och lyssna på en presentation av de nyöppnade utställningarna.

Öppning av Torsten och Wanja Söderbergs sal Kl 13-13.15 Nina Due, museichef, berättar om Torsten och Wanja Söderberg sal. I salen finns utställningskataloger och digitala artiklar om designpriset Torsten & Wanja Söderbergs pris tillgängliga. Här hittar du även möbler designade av tidigare pristagare som bland annat Mats Theselius, Front Design och Margrethe Odgaard.

Vem var Otto Schulz? Ett forskningsprojekt Kl 13.15-14.15 Forskaren Christian Björk berättar om Otto Schulz och akvarellskisserna som visas i Torsten och Wanja Söderberg sal. Schulz grundade inredningsbutiken Boet år 1920 och den blev vida känd och omtalad för sin stora inspirationsvåning. Otto Schulz kan sägas vara Göteborgs motsvarighet till Josef Frank och butiken Boet ungefär som Svenskt Tenn i Stockholm.

Christian Björk (född 1976) är fil dr i konstvetenskap och lektor i designhistoria på Konstfack i Stockholm. Hans forskning om Otto Schulz och Firma Boet har finansierats av Torsten Söderbergs Stiftelse och kommer presenteras i en publikation.

Föreläsning: Barockkammaren & Falk Simons silversamling Kl. 14.30-15.30 Samlingsintendent Josefin Kilner presenterar de nyöppnade utställningarna och museichef Nina Due hälsar välkommen. I Barockkammaren möts du av ett fantasilandskap med kraftfullt formspråk och utsirade detaljer inspirerade av sydligare breddgrader och lite längre in hittar du Falk Simons silversamling som fått en ny placering.

Antalet deltagare anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens aktuella riktlinjer för allmänna sammankomster. För att se till att besökare kan hålla tryggt avstånd erbjuder museet presentationer i Auditoriet för sittande publik.

Bild: Akvarellritning, Konditori Bräutigam (1917), Otto Schulz, Boet. Foto: Carl Ander.

Datum: 2022.02.12

Tid: 13:00

Plats: Röhsska museet

Arrangör: Röhsska museet

Webbsida: https://rohsska.se/aktiviteter/