Bild: Privat

 Bild: Privat

Intervju

Hej, vad gör du Yvette Gustafsson?

Publicerat 2021.10.21

  Yvette Gustafsson ritar äventyrsserien Zak&Ting, vardagshumorserien Feltänkt till Instagram och vetenskapsserien Infosfären till tidningen Populär Astronomi. Besöker du Universeum kan du se hennes serier och illustrationer i Rymden-avdelningen och i Kemilabbet där. Sedan 2019 är hon även projektledare för Göteborgs egen seriefestival: Seriefest i Väst, som har ett stort uppdrag: att få fler att läsa serier.

  Hej, vad gör du Yvette?
  Just nu är det fullt upp med att förbereda för Seriefest i Väst 2021. Det är alltid mycket som ska göras inför en festival, men extra mycket i år när vi har fått större stöd än någonsin tidigare för att utveckla festivalen både i att komma ut i regionen och att arrangera digitalt. 

  Annars jobbar på mina serier och publicerar dem på webben, planerar för online-kampanjer för sociala medieroch min Patreon där mina superfans lyfter mig varje dag. Jag har alltid en massa idéer och projekt igång, jag försöker att hålla dem under kontroll. Lite då och då är jag också ute på skolor för att hålla workshops i serie- och bildberättande, och emellanåt gör jag illustrationsuppdrag. 

  Har du några fler projekt på gång?

  Oh, ja! I november ska jag sätta mig med en serienovell jag gjort som jag vill göra till en animerad kortfilm. Jag vet inte riktigt var jag ska börja, men det kanske löser sig när jag sätter mig med det. Det mesta brukar lösa sig bara man börjar. 

  Hur står sig tecknade serier nu när folk lägger så mycket tid sina skärmar?
  Jag tror att serier klarar sig ganska bra, egentligen. Däremot verkar det som att det beror mycket på skaparen - det krävs mycket av skaparen att skapa sig ett namn på nätet och med hjälp av t.ex. Patreon så kan kreatörer klara sig ganska bra utan ett bokutgivningskontrakt och utan syndikaten. Det är förstås svårt att nå ut och man måste lägga mycket tid på olika sociala medie-plattformar. 

  Hur gör man för att leva på serier?
  Personligen så klarar jag mig inte på att bara göra serier - jag har också svårt att bara göra serier, det blir många andra projekt att mixa mellan men till slut går det ihop ekonomiskt. Alla små kreatörer kämpar, det är svårt att klara sig på bara ett par produkter. Det är svårt att sälja serier oavsett om de kommer i tryckt format eller digitalt på nätet, men jag försöker se det som vilken typ av produkt som helst.

  Vilka är det som läser serier – och vilka tecknar?
  Jag tror att fler än man tror läser serier, fast i olika former. Det finns de som identifierar sig som serieläsare/älskare och verkligen går in för det, och så de som läser serier som råkar finnas framför dem i sociala medier t.ex., men om man frågar dem om de läser några serier så säger de kanske nej. Bildberättande är så naturligt för oss att det är lätt att glömma bort att vi har det framför oss hela tiden. De som köper mina serier är verkligen alla möjliga! Min serie Zak&Ting, t.ex., den har läsare mellan 11 och 80-ish som kommer till mig när jag är ute på marknad eller festival. 

  De som tecknar serier är också alla möjliga! Det finns några serieutbildningar i Sverige idag, och där är det gamla som unga, folk som ritar inom alla möjliga genrer och stilar. Man kan inte säga att det är speciellt kvinno- eller mansdominerat. Det är kreativa människor med historier i sig helt enkelt. Jag vet att många fler vill teckna serier, men har bara inte kommit igång ännu.

  Kan du inte berätta lite mer om Seriefestivalen?
  Vi vet att man saknar fysiska mötesplatser för serier, men vi vet också att många inte är redo att resa riktigt ännu, så i år satsar vi ganska mycket på digitala upplevelser. Det är dels livestreams och digitala workshops samt en digital marknad för serieskapare som vill ställa ut och sälja sina serier. Jag som projektledare har målsättningen att försöka nå de som är intresserade av serier. Man ska inte behöva vara insatt, det räcker med att tycka att det är skoj och så ska man kunna upptäcka något nytt. Vi har också det väldigt svåra uppdraget att nå ut till flera olika målgrupper samtidigt, för serier är verkligen för alla!

  I år har vi fler bibliotek och andra samarbetspartner som är med och arrangerar än någonsin. Har arrangörerna önskat ha en aktivitet som händer på plats så stöttar vi det, men i övrigt har vi fokuserat på online-upplevelser med bland annat ett scenprogram den 30 oktober med inbjudna gäster. Där önskar vi från besökarna att man deltar när det händer genom kommentarsfält och chatt och skickar oss en massa hjärtan <3

  Jag fick frågan i början av 2019 från Seriefrämjandet riks i Malmö om jag kunde tänka mig att projektleda en festival. Spontant tänkte jag nej, eftersom jag vet att det är så otroligt mycket jobb. Men så fick jag lite betänketid och min hjärna satte genast igång att spinna på de kontakter jag skaffat mig i Göteborgs under det senaste decenniet, och då insåg jag att jag nästan inte hade något val. Efter den första omgången kände jag mig inte klar, så det blev ett år till och nu är det tredje året. Med tanke på det intresse som finns för festivalen känns det som att det bara hänger på om vi klarar av att nå ut till publiken. Människor vill och kommer att komma, bara de vet att det händer.

  Kolla in Seriefest i Väst på facebook, eller hemsidan>>