Bild: Joppe Pihlgren

 Bild: Joppe Pihlgren

Utblick

Vad händer på Generator?

Publicerat 2012.09.27

    Om drygt en månad kör den nationella intresseorganisationen för kulturella och kreativa näringar Generator sin årliga konferens. Den här gången händer det i Gävle. Vi ställde några snabba frågor till en av personerna bakom Generator, Joppe Pihlgren.

    Vad händer? Hur går det för er?
    Bara bra tack. Vi jobbar på med att få så många regioner som möjligt att ställa sig bakom frågan om en nationell intresseorganisation/nätverk för KKN (kultur och kreativa näringar) och genom det få möjlighet att vara med att samarbeta i olika projekt, internationella frågor och kunskapsöverföring. Bland annat. Idag är 12 regioner av 21 med och 6 städer.

    Sen driver vi andra projekt. Konferensen i november såklart och kreatörskaravanen.

    Vad är ambitionen med Generator? Vad vill ni förändra/tillföra?
    Vi vill att aktörer som arbetar med frågor inom KKN i Sverige skall få större och bättre möjlighet att driva sina frågor på hemmaplan, i sin region. Vi tror att genom ett nationellt nätverk så blir det lättare. Lättare att söka pengar gemensant, lättare att få gehör för sina frågor, lättare att driva samarbetsprojekt, lättare att göra många saker. Tillsammans är man mindre ensam typ.

    Personligen vill jag att kreatörer skall få bättre förutsättningar för att göra sina grejer. De ska få utrymme för att vara kreativa och fokusera på sin grej. Vi ska skapa system och modeller för att de kan få lov att jobba i lugn och ro.

    Vad kan vi förvänta oss av konferensen i Gävle i november?
    Att vi som arbetar med KKN kommer ett steg längre och ännu tydligare bestämmer oss för vad vi ska göra för att vi ska komma längre. Det är dags att bygga upp fler mötesplatser, profilera regioner och satsa på internationalisering. Det bubblar av förslag och nu när många vet att dessa näringar är viktiga är det bra om vi bestämmer vem som gör vad och sen trycker vi på gasen.