Foto: ADA

 Foto: ADA

Aktiviteter

Tack Emma

Publicerat 2011.09.24

    I onsdags talade Emma Stenström på höstens första lunchföreläsning på HDK.
    Ämnet för dagens föreläsning var – värdet av kulturell kompetens. Emma talade bland annat om hur vi kan föra kunskap om kreativa världen in i Handelshögskolan.
    Kan vi ta lärdomar från denna världen för att förstå samtidens företagande som är så mycket innovationer, förståelse för varandra, har vi kommit långt.

    Emma brukar ta med sig kameran och fota olika intryck, titta vad som finns runt hörnet och se vad det visar för information om samtiden. Det blir en omvärldsbevakning.
    Man genomförde en undersökning på Handelshögskolan i Stockholm och man fann att det som stressade eleverna mest var, betyg, att vara snygga och vältränade.

    I väst har vi nu svårt för att öka vårt välstånd. Vi har plockat den lågt hängande frukten. Nya företag anställer inte lika många personer som förut. Växande branscher ser andra värden än rent ekonomiska. Man har talat om att tala om inte enbart tala om BNP men man har ännu inte hittat något nytt riktmärke.
    De branscher som växer mycket är utbildningssektorn och omvårdnadssektorn.
    Emma nämnde Soundclub som är en kreativ variant till Spotify. Man delar med sig av sitt kulturskapande.  Det är mer och mer viktigt att visa sig vara generös och dela med sig.

    Pierre Bourdieu talar om det ekonomiska, kulturella, symboliska och sociala kapitalet.
    Det finns inom olika branscher en viss fixering kring det ekonomiska kapitalet.
    Ekonomiska värden mot kulturella värden. Steve Jobs sade en gång att teknologi och humaniora, är det som skiljer Apple från konkurrenterna.
    Emma talade också om att man ofta talar om riktiga företag. Men vad är ett riktigt företag? Det finns olika meningar kring detta. Man måste skilja på värde och värdering. Värde är något som man kopplar till en person.
    Emma anser är mycket viktigt att ekonomistudenter förstår sig mer på entreprenörskap..

    Nästa lunchföreläsning på HDK äger rum den 5 oktober och då är det Paul Atkinson som talar.