Bild: Flickr/CC

 Bild: Flickr/CC

ADA gör

Superflex om Superkilen

Publicerat 2014.05.05

  • Arkitektur
  • Mångfald

Superkilen är lösningen på att ett nedlagt banområde i Nørrebro, Köpenhamn var riktigt olustigt för ett par år sedan. Nu är det en magnet i staden. Vi tar hit Jakob Fenger från Superflex för att berätta mer.

För att lösa problemet gav Arkitektkontoret BIG, konstgruppen Superflex och landskaparna Topotek, platsen nya funktioner med bl a grillar, palmer och sportutrymmen, och inte minst ny färg. Området är uppdelat i tre stråk: Röda torget, Svarta marknaden och Gröna parken.

För att spegla mångfalden bland folket som bor och är i området är Superkilen fylld med ett över hundra vardagsföremål från 50 olika kulturer. Till exempel gungor från Irak, parkbänkar från Porto i Portugal, en fontän från Marrakesh i Marocko och papperspellar från Storbritannien.

Det finns neonskyltar från olika ställen i världen som gör reklam för allt möjligt - från ett ryskt hotell till en kinesisk skönhetssalong. Brunnslocken kommer från Zanzibar, Gdansk och Paris. Och vips blev området en magnet för både besökare och närboende.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Jakob Fenger, konstnär och en av grundarna till Superflex berättar om hur det gick till att skapa Superkilen och tankarna bakom. Vi träffas på Okidoki Arkitekter, Kastellgatan 1, i Göteborg den 21 maj, kl 17-19.

Anmäl dig till info@adasweden.se. Och vänta inte, det kan bli fullt och först till kvarn gäller.