Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren skålar med Tomas Söderberg och Ted Hässelbom.

 Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren skålar med Tomas Söderberg och Ted Hässelbom.

Lokalt

Söderbergska till Front

Publicerat 2010.05.27

    Front får världens största designpris; Torsten och Wanja Söderbergs pris

    Pristagarna utses av en prisnämnd med representation från de nordiska länderna vilken tillsättes av chefen för Röhsska museet efter samråd med styrelserna för Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser.

    Priset delas ut i anslutning till Torsten Söderbergs födelsedag den 4:e november. Prissumman är en jämn million kronor.

    Motiveringen för priset lyder:
    Industridesigngruppen Front verkar i ett genuint samarbete där inga objekt eller idéer går att särskilja från kollektivet. Att samarbete är en grundförutsättning i deras formgivning är starkt framträdande.

    Fronts design har ofta skapats i samverkan med flera olika kompletterande kompetenser, som hantverkarens och industriproducentens, men också med mer oväntade kompetenser som magikerns eller historikerns.

    Historisk kompetens kombinerad med en hög och genomarbetad kunskap om dagens viktigaste designverktyg, det digitala, skapar nya förutsättningar med nya material. Prisnämnden ser ett flöde av förnyelseprocesser i gruppens produktion.

    På bilden ser man Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren som utgör Front när de skålar med Tomas Söderberg och Ted Hässelbom. Brevid dem ser man två av Fronts verk. Hästen är en lampa som de tog fram på uppdrag av Marcel Wanders han bad dem göra "en lampa som till och med min mormor skulle tycka om". Papperskorgen nedan växer ju mer skräp man lägger i den.