Bild: Joseph D'Mello / Flickr Cretive Commons

 Bild: Joseph D'Mello / Flickr Cretive Commons

ADA TYCKER

Saktar ner, tar sommar

Publicerat 2016.06.02

  • ADA
  • Hållbarhet

När vi pratar med kreatörer om jobbet så är det en sak som återkommer; de är stressade. Det finns en hel del som är stressade för att de inte har jobb eller för lite jobb. Men många är stressade för att de har för mycket att göra. Vi försökte gå till botten med hur man kan hantera stress.

Arbetsgivarna har förstås ett stort ansvar. Kanske behöver fler förstå det strategiska värdet i att vara en bra arbetsgivare, som försäkrar sig om att medarbetarna mår bra. Och vi märker att det är si och så med det ansvarstagandet inom kreativa näringar. Det är som att det finns ett nästan självförbrännande förhållningssätt bland många ledare som smittar av sig på hela arbetsplatsen.

Unga generationer kräver balans mellan arbete och fritid för att vilja stanna kvar. Man behöver avsätta resurser för frågan om man tar jakten på talang på allvar. För arbetstagarna är det lite en annan femma. Byta jobb, eller säga nej till uppgifter kanske funkar för en del men inte för andra. Men man kan göra en hel för att få frid i sinnet på andra sätt.

Delar av stressen är att våra hjärnor som spelar oss spratt. När vi har många bollar i luften samtidigt splittras våra hjärnor. Vi får svårt att hålla fokus. Och när sinnet hoppar mellan olika processer så upplevs detta som mycket stressigare än när man gör en sak i taget. Men fokus och andning kan stilla ett stressat sinne.

Här kommer en övning du använda dig av: Pål Dobrins meditation för Fokus

Sen ska vi sluta tjöta om den där stressen, för det finns ju så mycket skönare grejer att fokusera på, som sol, hav och himmel.

Knega i frid,
//Rasmus Heyman, ADA