Arbetsplatsen

Rong Guan

Publicerat 2014.01.17

  • Asien
  • Intervju

Berätta om dig och din arbetsplats

Jag är född i Shanghai och flyttade till Sverige med min familj när jag var 7 år gammal, utbildade mig till arkitekt på Chalmers och tog ett utbytesår i Hong Kong. Just nu har jag tjänstledigt från mitt jobb på Stylt] i Göteborg för att återupptäcka min födelsestad. Jobbar sedan en tid tillbaka på Studio HBA som är en amerikansk designbyrå med kontor i Shanghai. Företaget jobbar mest med inredning av lite mer exklusiva hotell, restauranger och bostäder.

Tanken var att jag skulle hitta tillbaka till mina rötter i Shanghai. Men jag har istället insett att jag är mer svensk än jag trodde och nu vet jag inte riktigt vart jag hör hemma. Detta har lett till en smärre identitetskris. Kanske sammanfattade min kollega Lisa Wingård på Stylt det bäst när hon sa: "Du är 80% svensk och 80% kines"

Vad inspireras du av just nu?
Jag inspireras av miljöombytet och att få uppleva en kultur som har helt andra smakpreferenser än jag är van vid. Varje dag upplever jag något nytt. Intressantast är nog det som på Internet kallas Accidental Chinese Hipsters, vilket helt enkelt innebär kineser, oftast äldre kvinnor, som omedvetet klär sig som hipsters. Det som borde vara så fel blir helt rätt på något underligt sätt. Överlag inspireras jag av äldre människor här. De är aktiva och tar mer plats i det offentliga rummet än i Sverige: de dricker te och spelar mahjong på gator och torg, övar tai chi eller dansar och sjunger i parker.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
Jag går upp och tar tunnelbanan till jobbet. Köper frukost av en tant utanför min station som säljer ångade risknyten. Kommer in på kontoret runt 09:30, går till datorn, kollar och svara på mail en stund. Sedan stämmer jag av med mitt team vad som ska göras under dagen och fördelar arbetsuppgifter. Jag är van att göra mycket själv, men här är organisationen mer hierarkisk och jag förväntas delegera en hel del uppgifter.

De flesta har med sig egna lunchboxar och äter lunch på jobbet. En annorlunda grej här är att alla delar sin lunch med alla andra, så har man glömt lunch räcker det att man dyker upp med ett par ätpinnar och hugger in på vad som bjuds. Många tar sedan en tupplur efter maten. Det är inte ovanligt att man har en kudde vid sin arbetsplats som man kan plocka fram för en power nap.

Eftermiddagen är lite lugnare än förmiddagen och man kan jobba på lite mer på egen hand. Det svåra här är att anpassa sitt uttryck efter vad kunderna efterfrågar. Kinesiska kunder använder begrepp som "contemporary" och "romantic" i sina önskemål, men dessa ord betyder väldigt olika saker här i Kina än i Sverige. Så man får också akta sig för att använda referenser som kan tyckas självklara för oss men som de inte känner till här.

Det är otroligt högt tempo i Kina. Samtidigt har de väldigt liten förståelse för den kreativa processen och tror att de bara kan ta in mer folk och lösa saker snabbare som inom produktionsindustrin. Därför får man inte heller mer tid om kunder väljer att ändra på något under arbetets gång, vilket de ofta gör.

På vårt kontor börjar folk gå hem runt 18:30 men det är också många som jobbar över och det är nästan alltid någon på kontoret, även på helgerna. Efter jobbet går jag ofta ut och äter med några kollegor. Man kan fortfarande göra ärenden efter jobbet eftersom affärerna inte stänger förrän sent. Sen är det tunnelbana tillbaka hem, sova och göra om allt igen.