Sepidar Hosseini, en av talarna på kvällen. Bild: ADA

 Sepidar Hosseini, en av talarna på kvällen. Bild: ADA

ADA gör

Om vår kväll Bättre kan vi

Publicerat 2014.04.24

  • Mångfald
  • Utbildning

Den mars hade vi en kväll på White arkitekter som handlade om att kreatörsbranschen präglas av en bristande mångfald. Detta ville vi belysa med hjälp av personer som på olika sätt har en relation till frågan fick berätta. Sedan har vi satt ihop en informell sammanslutning av olika byråer inom design, mode, reklam stan (vi frågade HRansvariga på de 15 största arbetsgivarna) som vill fortsätta arbeta vidare med frågan.

Det som framkom både under kvällens föredrag, där White berättade om sitt praktikarbete med Sjumilaskolan, Robert Aras om KOMM och Berghs Framtidsstipendiet, Sepidar Hosseini om sin bok "Men ni iranier är ju så bra på mönster" och Samir Alj Fält om sitt arbete med Skärholmen Design Lab, var att detta inte bara kan vara en demokratifråga utan att det måste börjas ses som en affärsmässig fördel. Vi behöver också tänka massa olika strategier för att få in olika slags folk i vår kreativa näringsliv, och sätta igång detta med mer av en Just do it-mentalitet. Inte vara så rädda för att göra fel. Och vi behöver bli bättre på att värdera och avläsa formgivning från alla slags bakgrunder. "Vad är en bra och vad är en dålig pagod?" som Johanna Engman från White uttryckte det.

I samtalgruppen kom vi sedan fram till tre olika strategier som vi, ni, alla, kan påbörja arbetet med.

1. Whitemodellen. Bestäm er för att göra nåt riktat, som kanske gynnar ett fåtal men som man jobbar konstant med. White tar bara in praoelever från Sjumilaskolan i Biskopsgården. Där har nu arkitekt blivit det nya drömyrket.

2. Bananskal. Skapa strategiskt utkastade bananskal för att få folk att halka in, sådana som formellt kanske hade haft svårt. Stipendier, tidsbegränsade anställningar.

3. Fysisk närvaro. Att helt enkelt ta sig iväg från sin arbetsplats till de ställen som är underpriviligierade på kreatörsförebilder. Som Samir Alj Fält jobbar med sin designbyrå i Skärholmen t ex. Eller på nåt annat vis.

Vi är övertygade om att det finns massa andra sätt och metoder och vill gärna bjuda in till fler samtal om detta. Vill du vara med så hör av dej till oss!

Den 21 maj tar vi hit projektet Deadline till HDK, för att prata mer om hur rekrytering till högskolor, förberedande skolor etc ser ut. Save the date om du har intresse i den frågan!