Bild: FlickrCC/libertygrace0

 Bild: FlickrCC/libertygrace0

ADA gör

Killarna mot tjejerna?

Publicerat 2014.04.11

  • ADA
  • Göteborg
  • Kommunikation

Det snackas mycket om kvinnligt och manligt just nu. Om genus och normer. Åsikterna är många och tonläget högt. Som kreatör kan man beröras av frågan på flera olika sätt, privat och professionellt. Vi drog ihop ett pärlband av perspektiv från kreatörer med erfarenhet i frågan. Bild och reklam, stadsplanering, mode och industridesign. Och vi vill ju såklart att du ska komma och lyssna, inspireras och ifrågasätta.

Talare:

Karl-Wilhelm Björk designar kläder som i stort sett bara används av kvinnor. Just nu arbetar han som Concept designer för Womens wear på Ellos, tidigare har han varit på Velour, H&M och Lindex. Har även varit designchef på Twist and Tango och tilldelats Future Design Awards och Ung Svensk Form.

Karin Brodin läser till landskaparkitekt och är grundaren till det feministiska nätverket No man's land som lyfter upp frågor som rör fysisk planering och gestaltning av utemiljöer. "Kvinnor missgynnas av dagens planering" och planeringen hon syftar på är alltså stadsplaneringen.

Tomas Gunnarsson aka Genusfotografen, fotograf, journalist och genusvetare. I sin blogg tar han upp och ifrågasätter normer i bildberättandet. Hur kvinnor och män porträtteras olika i olika medier. Förra året instiftade han priset "Årets sexist" som American Apparel vann.

Stina Nilimaa Wickström som till helt alldeles nyss designade stora gula maskiner som i princip bara används av män för Volvo Construction Equipment. Nu är hon Global Design Strategy Manager på Volvo Group och dessutom ordförande för Svensk Form och i styrelsen för SVID.

Moderator:

Cecilia Suhaid Gustafsson, verksamhetsledare på Atalante och konstnärlig ledare för GoldDigger Productions. Hon driver även podcasten Kulturens ABC tillsammans med parhästen CaisaStina Forssberg.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Tid och datum:

Onsdagen den 23 april i salongen på Palace, mitt i Brunnsparken. Dörrarna öppnar vid 17 och 17:30 sätter första talaren igång. Det kommer att finnas möjlighet att både köpa dryck och något enklare tilltugg, för den som inte hinner hem och käka efter jobbet.

Som vanligt så kostar det ingenting (om du inte vill köpa något att äta eller dricka vill säga) och precis som vanligt så måste ni anmäla er för att komma: info@adasweden.se. Först till kvarn.