Bild: Joey Lim

 Bild: Joey Lim

Lokalt

Mycket glitter och glamour nu

Publicerat 2011.11.01

    Nu är det många prisutdelningar här hos oss. I tur och ordning är det Henrik Vibskov som får världens största designpris, Hrafnhildur Arnardóttir som får Europas största textilpris och Walid Raad som får världens största fotopris. Inom loppet av två veckor.

    Nu på torsdag får Henrik Vibskov Torsten och Wanja Söderbergs pris på Röhsska i Göteborg. Delar av motiveringen lyder Henrik Vibskov är med sina modevisningar och fria projekt en betydelsefull avantgardist inom modeindustrin. Med inslag som musik, installationer och performance skapar han med stor konstnärlig säkerhet. På lördag den 5 november är det vernissage på Röhsska i närvaro av konstnären.

    Nästa vecka i Borås får Hrafnhildur Arnardóttir Nordic Award in Textiles 2011, vilket är Europas största textilpris, för hennes nyskapande verk av mänskligt och syntetiskt hår. Hrafnhildur tar emot priset vid en ceremoni på Åhaga Konserthus i Borås den 10 november 2011. Samtidigt invigs en separatutställning med delar av hennes verk vid Textilmuseet i samma stad.

    Sist men inte minst så är det Hasselbladspriset som 2011 går till Walid Raad. Utdrag ur prismotiveringen: I syfte att dokumentera och undersöka Libanons samtidshistoria har Raad använt nyskapande metoder för hantering av krigets bildspråk och utforskning av politiska och sociala konflikter i konstnärlig form. Priset är redan utdelat men en utställning öppnar den 12 november 2011 i Hasselblad Center i Göteborgs Konstmuseumöppnas i närvaro av konstnären.