Bild: Charlotta Boberg Gustavsson

 Bild: Charlotta Boberg Gustavsson

Arbetsplatsen

Lars Rapp

Publicerat 2015.04.23

  • Industridesign
  • Intervju

Berätta om dig och din arbetsplats.
Jag är utbildad ingenjör, konstruktör, konstnär och industridesigner och arbetar med produktutveckling och teknisk illustration på Condesign. Condesign levererar tjänster inom tre integrerade kompetensområden: Engineering, Teknikinformation & marknadskommunikation och Systemlösningar. Vårt kontor är beläget på Hisingen och ligger i en klassisk kontorsbyggnad med många små och stora rum förenade med genomgående korridorer. Våra kunder är huvudsakligen verksamma inom transport-, energi-, medicin-, försvar- och tillverkningsindustrin och är branschledande i världen inom sina respektive områden.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
Min arbetsdag börjar alltid med att jag vaknar försent och trött. Efter en lång frukost och stoj med min yngsta dotter kör jag som en galning till jobbet med musiken på högsta volym för att vakna till. Då jag bor knappt fem mil söder om Göteborg tar det en stund att komma in till kontoret. Väl där kollar jag av med kollegorna om det finns något akut som jag skall arbeta med, och sedan tar jag min första av minst 10-15 koppar kaffe som jag marinerar mig med dagligen för att hålla sinnet skärpt.

Då jag delar min tid mellan produktutveckling och teknikinformation kan mina arbetsdagar se väldigt olika ut. I min roll som teknisk illustratör arbetar jag ofta strukturerat i ett större team. Våra uppdrag pågår under många år men med snäva tidsramar för varje delprojekt. Vi bearbetar olika CAD-modeller som vi extraherar underlag från. Dessa används sedan till att skapa vektorillustrationer som ingår i olika former av dokument såsom manualer, service- och monteringsanvisningar eller försäljningsbroschyrer. Ibland får man ansvar att själv ta fram en specifik manual tillsammans med en kund, eller så ingår man i ett större team av konsulter från olika företag runt om i världen. Under några års tid var jag produktionsansvarig för en viss typ av illustrationer som används för diagnos av lastbilar, bussar och entreprenadmaskiner. Då hade jag daglig kontakt med nästan 170 olika diagnosingenjörer från Sverige, Frankrike, USA, Brasilien och Indien. Till mitt förfogande fanns ett drygt tiotal illustratörer fördelade på alla våra olika kontor i Sverige. Det var en oerhört pressad arbetssituation, men den gav mig också många roliga stunder. Jag slutade aldrig att förundras över hur lika vi människor är, oavsett nationalitet, religion eller hudfärg. Som den göteborgare jag är var humorn mitt främsta redskap i kommunikationen med alla medarbetare.

När jag arbetar med produktutveckling kan arbetsdagarna vara både långa och stimulerande. Oftast är vi ett mindre team med många olika kompetenser som jobbar med olika delar av projekten. Då samlas vi i kreativa grupper och analyserar förutsättningarna. Därefter jobbar vi själva för att återsamlas och analysera resultaten. Många projekt rör varumärkesarbeten. Min roll är då att bistå med kreativa lösningar på allt från symboler, manualer, grafisk design och utställningsmaterial till förpackningar och produkter. Dessa projekt har oftast en fast deadline och vi jobbar alltid mot klockan.

Fördelen med att vara anställd inom ett familjeägt företag är att beslutsvägarna är korta och flexibla. Detta passar mig utmärkt då jag får möjlighet att utveckla egna koncept och idéer som ligger inom ramen för företagets verksamhetsområden. Tidsmässiga luckor uppstår ibland i den dagliga verksamheten, och då passar jag på att jobba med dessa projekt.

Samtliga arbetsdagar slutar med att jag kör som en galning tillbaka hem för att hinna hämta barn på dagis. Men många gånger fortsätter min kreativa verksamhet även i hemmet. Jag har svårt för att släppa saker som är stimulerande, och då kan hjärnan gå på högvarv till långt inpå sen natt. Som om det inte är nog utvecklar jag dessutom möbler och belysningar på min lediga tid i mitt egna företag Formhet.

 

Vad inspireras du av just nu?
Vi får skilja på inspiration, intryck och drivkraft, vilka är lika viktiga. Inspiration får jag bara från andra människor och då främst från mina otroligt duktiga och begåvade kollegor. Det är en ynnest att få jobba i en kreativ miljö tillsammans med dem.

Jag ser mig själv som en renässansmänniska. Mitt fokus är vidöppet och jag tar intryck från allt, hela tiden. Till detta bidrar i stor grad min genetiskt medfödda egenskap – sensitivitet. Jag tillhör de 15-20 % av befolkningen som har ett annorlunda nervsystem. Vi har en HSP-personlighet (Highly Sensitive Person). Jag har inget filter för mina sinnesorgan, vilket medför att jag tar in alla intryck utan begränsning och bearbetar dem djupare än vad som är normalt. Det innebär att jag blir väldigt lätt överstimulerad, men att jag samtidigt ser samband och mönster som ingen annan gör. Många HSP återfinns inom konstnärliga branscher och vi är oftast mycket kreativa, begåvade och intelligenta. Likt andra renässansmänniskor hämtar jag innehåll och mening från de stora disciplinerna såsom filosofi, vetenskap, medicin och religion. Psykologi och beteendevetenskap är andra områden som intresserar mig, men även kultur i en bredare mening. Alla dessa discipliner samlas inom ramen för mitt favoritområde – Semiotiken.

Något jag är övertygad om är att drivkraften är en avgörande faktor för alla oss som har valt att arbeta inom den kreativa näringsverksamheten. Jag drivs av lika delar passion, lust och nyfikenhet. Men även de mindre smickrande egenskaperna avund, revanschlust och ett bottenlöst behov av bekräftelse spelar lika stor roll.

Annars har musik alltid varit en ständig källa till återhämtning och kraft. Google, YouTube och Pinterest är inte så dumma de heller.