Bilder: Karoline Lenhult

 Bilder: Karoline Lenhult

Arbetsplatsen

Karoline Lenhult

Publicerat 2015.01.19

    Berätta om dig och din arbetsplats:
    Jag är utbildad mönster & produktdesigner och har drivit eget i 10 år och som det ser ut så har jag egentligen två olika arbetsplatser…Dels arbetar jag på SCA Hygiene Products som inhouse-designer för Nordens största blöjvarumärke Libero. Och dels jobbar jag i min egen studio i Lidköping med mitt eget varumärke Kueen som nyss lanserade sin första kollektion sidenscarfar med tillhörande boxar och galgar.
    Jag får ofta frågan ”designar man ens blöjor”? Min del i det hela handlar mest om det grafiska utseendet på blöjan. Jag jobbar med alla mönster och illustrationer som finns på våra blöjor. På SCA baby jobbar vi med blöjvarumärken globalt. Från Norden till Indien och Malaysia. Där går bebisar omkring med min design på rumpan. Det är häftigt. Men det som är ännu häftigare är att design påverkar. Oss alla. Jämt. Och inte minst på en produkt som man interagerar med (byter) 7-8 gånger om dagen. Och används av den värdefullaste du har, din baby. Såklart att designen på produkten är viktig. Funktion, utformning, material och mönster. Såklart att man ”designar blöjor”.

    Hur ser en arbetsdag ut för dig?
    En dag hemma i studion i Lidköping (översta bilden) präglas av
    •    ensamhet (på ett bra sätt)
    •    konstigt hopplock av kläder (ej representativ)  
    •    fri tillgång till trädgård (samt disk och tvätt som alltid bör undvikas). 

    Jag älskar min studio. Älskar att jobba själv, bara jag och pennan och pappret (om man är i den fasen av designprocessen som ju alltid är den roligaste) Lugnet. Eller låt mig omfrasera - lugnet innan stormen (kl 14.00 slutar skolan och minst tre barn kommer hem, ofta det dubbla.) Att jobba nära hemma i mysbyxor är en lyx.

    En dag på SCA kontoret (i Mölndal och världen) präglas av
    •    möten (och socialiserande av underbara och oerhört kompetenta människor världen över)
    •    Snyggaste outfiten på hela kontoret (eller i alla fall mest udda) 
    •    fri tillgång till kaffe (inte mycket trädgård att snacka om men det finns coola glashissar man kan åka i för att få lite dagsljus). (nedersta bilden)

    Jag älskar mina dagar på kontoret. Älskar att vara bland människor med annan kompetens än min egen. Där jag med min erfarenhet och identitet som designer kan inspirera och öppna nya fönster. Och där andras kompetenser ständigt utmanar mig att hoppa ut genom något för mig nytt fönster av möjligheter.
    Att jobba bland andra duktiga människor i ett multinationellt företag som detta är en lyx.

    Det är motsatserna i livet som gör det spännande. Eller hur.

     

    Vad inspireras du av just nu?
    Passion är den stora inspirationen för mig. Och det vackra i livet. Just nu och alltid. Jag inspireras av sådant jag förälskar mig i. En historia, en plats, en person, en händelse, en känsla, mina mönster berättar de historier jag älskar.

    Ja, jag älskar mönster. Jag älskar det vackra. Jag älskar att berätta historier. Och jag älskar mod. Särskilt modiga kvinnor. Jag tycker att alla kvinnor är värda att betraktas som drottningar. Därför skapades Kueen. Queen med K. Man brukar säga Creative is King. För mig är det snarare creative is Kueen. Kueen är mitt passionsprojekt. Min inspirationsventil. Det är ett varumärke som får lov att vara alla dessa saker som jag älskar. En divas dröm. Att få lov att göra något vackert. Precis som jag vill…Och jag ville göra min egen kollektion sidenscarfar.

    Scarfarna i Kueens första kollektion är inspirerad av mystikens och romantikens vackra Venedig. En plats som jag ständigt återvänder till. Har ni varit där? Om inte, ni bara måste åka!

    (Kueen är aktuell med att ställa ut på Formex och på Köpenhamns Modemässa Revolver Cph i Januari 2015.)