Bild: Karin/ADA

 Bild: Karin/ADA

ADA gör

Hur stod det till? Om Göteborg som konststad

Publicerat 2014.09.10

  • ADA event
  • Göteborg
  • Konst

"Värdelöst!" Det var en liten, men samstämmig, grupp som besökte Konserthuset och vårt samtal om Göteborg som konststad under Kulturkalaset den 12 augusti i somras.

Tillsammans med Cecila Gelin som samtalsledare hade vi samlat ihop fem konstnärer med olika kopplingar till staden och yrket. Elin Wikström, konstnär och rektor på Göteborgs Konstskola, Kjell Caminha, konstnär (bland annat medverkande i Motbilder som pågår just nu) och nyexad från Akademin Valand, Benny Cruz, konstnär med fokus på barn och ungomars utveckling inom konst och muralmålning, Britta Kleberg, konstnär med inriktning mot textilkonst, samt Omid Delafrouz, konstnär som samarbetar med Galleri Andréhn-Scheptjenko och numera boende i Sthlm.

Så vad kom vår panel, med inputs från publiken, fram till? Hur mår staden egentligen?

Självcentrerat, stressat, inåtvänt, ytligt, ängsligt och trött. Dåligt självförtroende. Mycket arenor för sport trots att fler brukar konst och kultur. Göteborg ÄR ingen konststad, men det finns hopp - dock är det ett långsiktigt arbete som börjar på gräsrotsnivå. Staden saknar en nerv -  det behövs mer konflikt och diskussion. Öppna upp ateljéer och verkstäder, gå på vernissager och samtala om just konsten (och inte om vädret). Byt ut alla som upprätthåller stora instutioner och utbilda beslutsfattare i konst.