Bild: Helena Gyllensvärd

 Bild: Helena Gyllensvärd

Arbetsplatsen

Helena Gyllensvärd

Publicerat 2014.01.17

  • Göteborg
  • Mode

Berätta om dig och din arbetsplats.
Jag heter Helena Gyllensvärd och är AD och formgivare. För åtta år sedan slutade jag på Forsman & Bodenfors för att starta mitt eget företag Gyllensvärd & Co. Idag sitter jag tillsammans med ett gäng begåvade kreatörer på Kungsgatan, med Domkyrkan precis utanför våra stora fönster. För mig är det väldigt viktigt att sitta tillsammans med människor som jag tycker om och kan umgås och bolla idéer med. Vi sitter i en öppen miljö. Det ska vara enkelt att snabbt stämma av en idé, diskutera gårdagens schlagerfinal eller nästa veckas resa, jag vill ha liv och rörelse omkring mig. Jag tycker inte om att låsa in mig i ett rum. När jag behöver koncentrera mig är det hörlurar och musik som gäller, eller Da Matteo. Ibland arbetar jag också hemifrån.

Vad inspireras du av just nu?
Jag har precis kommit hem efter några dagar i New York. Det är en stad som jag gärna reser till för att hämta inspiration. Här finns verkligen allt. Inte minst för mig som arbetar mycket med mode och design. Jag besöker så många butiker jag bara hinner med, tittar på sortiment, hur det ser ut inne i butiken, vad de gör med sina skyltfönster och hur de arbetar konceptuellt. Men det räcker egentligen med att bara sitta på ett kafé eller i en bar och titta på människor. Hotell är också en väldigt bra inspirationskälla. När jag är hemma är det tidningar som gäller, jag köper egentligen alldeles för mycket tidningar, men jag föredrar det framför datorn. Känslan av att bläddra i ett nytt magasin är oslagbar.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
För det mesta börjar arbetsdagen med en cykeltur. Jag har en mil till kontoret på Kungsgatan och det är en perfekt start på dagen, jag får en stund att tänka. Sen är det av med hjälmen och på med kaffe (mycket mjölk) och ett snabbt morgonmöte med Jonas som är min AD-ass. Som alla andra blir det ganska mycket möten, antingen på kontoret eller ute på stan. Annars handlar det om idéarbete, skisser och produktion under dagarna. Både jag och Jonas kan vara väldigt fokuserade och effektiva, ingen av oss vill sitta på med en massa jobb på kvällarna. Jag har flera kunder och uppdrag där det blir mycket trycksaksproduktion, så jag är ganska ofta ute på tryckerier för att kolla intag eller diskutera lösningar. Jag älskar att vara på tryckeriet, det är en väldigt inspirerande miljö, helst Göteborgstryckeriet som jag samarbetar mycket med. Eftersom jag arbetar väldigt nära några av mina kunder och dessutom tillsammans med kreatörer som inte sitter på mitt kontor blir det emellanåt något telefonsamtal eller mail under kvällen. Ibland dyker det förstås upp en idé som jag bara måste skissa ut och då kan det bli en sen kväll vid köksbordet tillsammans med Rosa och Chloie, mina hundar.