Bild: Robert Levegård

 Bild: Robert Levegård

Intervju

Hej vad gör du Karolina Nilsson?

Publicerat 2016.11.30

  • Göteborg
  • Intervju
  • Sjuhärad
  • Textil

Nu är det Jul på Liseberg igen och man kanske inte tänker på allt det hårda arbete av många många kreatörer som ligger bakom denna juliga upplevelse. Under de gulliga kaninerna till exempel döljer sig en textil innovation av textila innovatören Karolina Nilsson i samarbete med Smart Textiles. Vi tog och frågade Karolina lite mer om detta uppdrag och hennes arbete som specialskräddare på sitt företag The Lazy tailor.

Hej Karolina - vad gör du?
Jag färdigställer Lisebergskaninernas kläder och päls samt utvecklar nya ideér, både egna och andras.

Hur kom det sig att du fick detta specialuppdrag, sy funktionella underkläder till Lisebergskaninerna?
Jag är oerhört envis när jag får en idé, min uppdragsgivare Tomas Trollregn var tillräckligt djärv och lät mej försöka förändra underställen. Vi tillsammans med Tomas personal arbetade fram det underställ som Liseberg använder i dag

Vad ställde uppdraget för speciella krav?
Envishet, mod och en ny större verkstad, pengar såklart! ALMI har varit hjälpsamma med råd och lån.

Vad säger de kaninoperatörer som använder underställen?
De gillar verkligen sina underställ.

Går din innovation att utveckla till andra sorters specialplagg?
Absolut, The Lazy Tailor har några bollar uppe med andra aktörer som har visat stort intresse för materialets unika egenskaper, jag är själv väldigt nyfiken på att få testa nya områden.

Kommer kaninerna använda detta nu under Jul på Liseberg?
Ja, de använder alltid underställ och numer är det alltid och endast underställ från The Lazy Tailor som används i parken

Hur ser din arbetsvardag ut för övrigt, har du många liknande uppdrag?
Jag delar min tid mellan min verkstad på Karlagatan 4 i Lunden och Textil Fashion Center i Borås där jag har ett väldigt litet kontor. Eftersom jag djupt i grunden är hantverkare (herrskräddare) vill jag ju såklart vara i verkstaden mest av tiden.

Till min verkstad kommer uppdragsgivare/samarbetspartners för workshops vilket är väldigt smidigt eftersom vi då enkelt och genast kan testa olika ideér med en gång. Just nu är det väldigt intensivt men jag letar ständigt nya utmaningar. Oftast kan jag inte prata om vad jag gör eftersom det för det mesta är lite hemligt, kul men det blir lite väl hemligt ibland och då på frågan vad jag gör blir svaret ofta lite lamt ”jag syr”.