Bild: Privat

 Bild: Privat

Intervju

Hej, vad gör du Anna Kristinsdóttir?

Publicerat 2022.10.20

  Anna Kristinsdóttir är arkitekt, grafisk designer och fotograf. Just nu är hon, tillsammans med Liljewall arkitekter, nominerad till Svenska Designpriset med fotoboken "Var dags arkitektur". Vi blev såklart nyfikna och haffade henne för en intervju. 

  Hej, vad gör du?

  I grunden är jag utbildad arkitekt, men har under fem år jobbat som art director, grafisk designer och fotograf på olika reklam- och designbyråer. Under de senaste tre åren har jag nu haft en mer multidisciplinär roll på arkitektbyråer där jag fått variera och mixa mina roller - först på Liljewall och nu på Okidoki arkitekter. 


  Du är nominerad till Svenska Designpriset tillsammans med Liljewall Arkitekter. 

  Hur känns det?

  Otroligt! Jag känner mig självklart glad och stolt. Nomineringen handlar om en fotobok för Liljewall som är skapad som en hyllning till var dags arkitektur. Boken lyfter både stora och små projekt - allt från en liten dansbana på Hisingen till den pampiga gymnasieskolan Kunskapshuset i Gällivare. Vi är ett liten grupp som jobbat med kommunikation och grafisk design inom Liljewall som tillsammans jobbat med detta. Jag står för formgivning och layout, och har tagit de flesta bilderna. Att resa runt och porträttera Liljewalls arkitektur kändes som en unik och minst sagt rolig process. 


  Förståeligt! Många säger att man måste flytta till Stockholm för att hålla på med kreativa yrken. Du är ursprungligen från Dalarna men har bott i Göteborg i 4 år. Visst har Göteborg stora möjligheter?

  Att Stockholm ruvar på toppjobben och de mest eftertraktade kontoren tror jag är en gammal bild man länge haft, och det kanske fortfarande finns en viss sanning i det. Men de är absolut inte ensamma om det längre. Jag skulle säga att det är i Göteborg, Stockholm och Malmö majoriteten av arkitektur- och mediakåren finns idag. Om du är intresserad av ett kreativt yrkesliv skulle jag tveklöst rekommendera Göteborg. Det verkligen kryllar av reklam- och arkitektbyråer och kreativa kollektiv här! Om man bortser från de stora verksamheterna i centrum, vill jag även lyfta Ringön som ett bra exempel i Göteborg där kreativa och drivna personer får utrymme och möjlighet att skapa och utveckla sina idéer. Distriktet har potential att i framtiden bli en ytterst betydelsefull kreativ motor i Göteborg. 


  Du är grafisk designer, fotograf och arkitekt. Bultar ditt hjärta lika hårt för alla områden?

  Redan när jag sökte in till högskolan kunde jag inte bestämma mig om jag skulle skicka in arbetsprover till design- eller arkitekthögskolan. Ironiskt nog blev det slumpen som fick avgöra då jag tillslut endast hann göra arkitektprovet. Mina spretiga intressen och det svåra i att behöva välja och välja bort något har utvecklat en stark vilja om att hitta ett sätt att få jobba med allt. Gärna på samma gång. Arkitektur, foto och grafisk design har faktiskt mycket gemensamt och jag känner att det skapas synergier när man tillåter dem att överlappa. Det känns verkligen som att jag hittat den perfekta kombinationen.


  Underbart! Vad ser du för utmaningar med din bransch framöver?

  Att förändra sättet vi ser på resurser är en central utmaning idag, både i reklam- och arkitekturbranschen. Det är tydligt att vi måste ta vara på det vi har, använda och transformera befintliga byggnader och strukturer och ge nytt liv till det som inte används eller riskerar att rivas. Jag upplever att det tänket funnits länge på kontoren, men nu ser man hur kundsidan äntligen börjar ställa samma krav. Vi står inför en stor utmaning som behöver lösas, och jag antar att problemlösning och kreativitet fördelaktigt går hand i hand här.


  Vad får vi se av dig härnäst Anna?

  Här framöver kommer jag fortsätta testa, utforska och forma min roll inom det jag gör. 

  Jag har alltid en idélista i huvudet på nya fotoprojekt och designidéer som jag vill testa, så den kommer i vanlig ordning fortsätta betas av. Är man nyfiken kan man följa mig på Instagram där jag ofta delar med mig av det jag gör. Under de senaste två åren har jag även fått möjligheten att föreläsa om arkitekturfoto i olika sammanhang, bland annat på Röhsska och Chalmers. Det hoppas jag på att få göra mer!


  Det hoppas vi med! Tack för en mycket spännande intervju. 


  Instagram: 

  @annakristinz 

  Boken:

   "Var dags arkitektur"