Tom Hedqvist, ny chef för Röhsska.

 Tom Hedqvist, ny chef för Röhsska.

Lokalt

Hej Tom och grattis!

Publicerat 2013.01.14

I fredags utsågs Tom Hedqvist som ny chef för Röhsska museet i Göteborg.

Kan du kort beskriva vem du är?
Jag är född 1948 och bosatt i Stockholm. Fick min utbildning på Anders Beckmans Skola och jobbade från mitten av 70-talet fram till 90-talet framför allt som art. director och grafisk formgivare, bl.a. på Arbmans och Hall & Cederquist. Under 90-talet hade jag en professur i grafisk design på Konstfack och var dessutom under ett antal år konstnärlig ledare på Orrefors. Sen 2000 är jag rektor på Beckmans Designhögskola. 1970 var jag med och grundade 10-gruppen, ett textilkollektiv med fokus på industriproducerad mönstrad textil. Jag är fortfarande aktiv formgivare där tillsammans med Ingela Håkansson-Lamm och Birgitta Hahn.
Ända sedan skoltiden har jag haft ett starkt intresse för utställningen som medium och även fått möjlighet att jobba mycket med det, bl.a. ett antal gånger just på Röhsska.Jag har ett brett kulturintresse och är glad över att nu få möjlighet att komma till Göteborg som ju är en stad där kulturen är stark och bred och mycket synlig.

Du får antagligen frågan om du kommer flytta hit ett antal gånger den närmsta tiden. Då kommer den här - får vi se dig i stan?
Jag är glad över att få möjlighet att bo i Göteborg, en stad jag kommit att uppskatta mycket under årens lopp. Där finns en värme som Stockholm tyvärr inte längre har och en stämning av radikalitet som jag tror är viktig för staden och de som bor där.

När börjar du?
Jag har lovat vara kvar på Beckmans vårterminen ut och vill kunna förvissa mig om att rekryteringen av en ny rektor genomförs på ett bra sätt. Hoppas kunna börja på Röhsska till sommaren. Men jag kommer ju förstås att vara tillgänglig en hel del fram till dess. Nu går Jonas Andersson in som tf chef, vilket jag är tacksam för och tror kommer att bli mycket bra.

Vad har du för några planer för Röhsska museet?
Det är klart att idéerna börjar snurra med en gång, men för mig är det viktigt att först träffa och lära känna mina nya medarbetare som förstås själva har stor kunskap och goda idéer. Samarbetet tycker jag är A och O och det som gör det möjligt att tillsammans kunna sträva åt samma håll.

Kommer du att sakna Beckmans?
Min känsla för Beckmans sitter i ryggmärgen och går inte att rubba på. Nu ser jag fram emot att HDK ligger vägg i vägg med Röhsska och är spänd på hur vi kan samverka. Det kommer ju nu också ett antal doktorandplatser till Röhsska med fokus på designområdet så min kontakt med konstnärlig utbildning, studenter och forskning kommer inte att upphöra, snarare tvärtom.

Tack, lycka till och välkommen till Göteborg!
Tack och tack själva för all entusiasm och uppmuntran jag fått. Det betyder mycket att få känna sig så välkommen.