Fotograf: Jan Bengtsson, Stockholm

 Fotograf: Jan Bengtsson, Stockholm

Lokalt

Hållbara produkter

Publicerat 2013.01.23

    Igår kväll samtalade formgivaren Jonas Bohlin, producenten Lennart Nilsson och intendent Christoffer Tarras Blom på Röhsska museet i Göteborg. Samtalet handlade bland annat om boklådan - en möbel som samtidigt är en berättelse. 20 av Sveriges kulturpersonligheter deltar i berättelsen. Källemo i Värnamo tillverkar möbeln.

    Jonas Bohlin fick bland annat frågan hur han ställde sig till att ta fram ytterligare en designprodukt. Jonas svar på detta var att han tycker att det nu är ännu viktigare än tidigare att ta fram produkter som håller längre, att man lagar sina saker och att man inte längre köper enbart slit och släng.

    För Jonas Bohlin är det viktigt att försöka använda sig av råvaror som finns nära oss, såsom papperet till böckerna, det garvade skinnet i boklådan, att man använder sig av gran eller tall till lådan. Han påpekar vikten av att behålla kompetensen av tillverkning i vårt land och att se vikten av att inte göra det enklaste, att skicka till ett land där man kan få det billigt. Billigt till vilket pris? Hållbart handlar om så mycket.