Alla bilder: Gunilla Pettersson

 Alla bilder: Gunilla Pettersson

Arbetsplatsen

Gunilla Pettersson, arkitekt (tidigare stadsarkitekt i Ulricehamn)

Publicerat 2018.10.09

  • Arkitektur
  • Intervju
  • Sjuhärad

Berätta om dej och din arbetsplats.
Jag heter Gunilla Pettersson, är utbildad till ?arkitekt, bosatt i Ulricehamns kommun, på en gård ute på landet. Jag har genom åren arbetat i egen regi med Torps arkitektbyrå som är placerad på gården och har på detta sätt haft nära kontakt med livet här och kunnat deltaga vid behov av typen "djur på rymmen".

De senaste nio åren, fram till min pension, har jag arbetet som stadsarkitekt i kommunen. Ett jobb som varit både kreativt och inspirerande men också krävande, då du hela tiden är i centrum och ska fatta hållbara beslut som du får stå upp för. Som pensionär kände jag mig fortfarande sugen på att hålla kontakt med yrkeslivet och jobba lite. Så då passade det bra att jag hade kvar min verksamhet, Torps arkitektbyrå som jag kunde blåsa liv i.

Hur ser en arbetsdag ut för dej?
Som pensionär är det viktigt för mig att styra över min tid och göra sånt jag tycker är kul. Ingen stress och press, bara tillräckligt för att nära den kreativa processen.

Jag tar det lugnt på morgonen, njuter av frukost och andra morgonprocedurer, tar ett morgondopp, lyssnar på radion, har inga åtaganden före klockan tio.

Jag har ett arbetsrum i bostadshuset med två arbetsplatser, en för att rita och en för att spåna, gå igenom papper, och kanske sy. Här har jag de verktyg jag behöver. När jag går in i rummet börjar arbetet, när jag går ut tar jag paus. Jag arbetar mest när jag har lust och själv vill, men ibland också när jag måste!

Att ta paus kan innebära att gå ut, fixa fika, att barnbarnen kommer och hälsar på eller att jag bara gör något annat.

Vad inspireras du av just nu?
Som inspirationskälla har jag främst vardagen, mitt nära liv, min sjöutsikt, min svampskog, mina barn och barnbarn men även att jag disponerar min tid och kan ge mig iväg för att hämta intryck på andra platser, ofta i närheten, genom utställningar och studiebesök.