Foto: ADA

 Foto: ADA

ADA gör

Från Pecha Kucha 44

Publicerat 2015.03.26

  • ADA event
  • Göteborg
  • Kommunikation
  • Multidisciplinärt

Tisdagen den 24 mars gick årets första Pecha Kucha – och den 44:e i ordningen – av stapeln i Göteborg. Ett välfyllt Park Lane fick höra om allt från mobila odlingshjul till konst, arkitektur, stresshantering och nya hemmakontor. Tio talare hade som vanligt 20 x 20 sekunder var på scen.

Med tanke på förra veckans händelse på Vårväderstorget var vi glada att ha Ali Tabrizi på scen. Han vill förändra bilden av Biskopsgården och förra året drog han igång Västra Hisingen basket, som vill fånga unga och tar avstamp i devisen ”sikta skotten mot korgen”. Han var på Pecha Kucha för att prata om sitt odlingsprojekt Greens on Wheels, ett slags ergonomiskt odlingshjul som kan hyras och dessutom går att flytta runt.

Flera av kvällens talare berörde vårt stressande samhälle. Gunnar Söderberg tycker att vi ska lära oss att vara mer nakna i vardagen, (men behålla kläderna på). Det handlar om att våga koppla bort våra digitala prylar. Det var först när Gunnar själv var föräldraledig som han stannade upp: ”Jag köpte presskaffe för jag började känna hur kaffe smakade”. Stephen Wik knöt an till problematiken när han berättade att mellan 75 och 90 procent av alla läkarbesök på något sätt är stressrelaterade och vi behöver börja lyssna på vår kropp. Lotte Johansson fortsatte på temat när hon pratade om Hoffice och sa att ”många chefer går hem och jobbar, för de kan inte koncentrera sig på jobbet.” Deras hemmakontor i popup-format bygger på att man jobbar fokuserat i 45 minuter för att sedan ta en paus tillsammans.

Morten Lund hyllade naturen och visade flera exempel på att ”trä är ett fantastiskt material att bygga av”. Han tycker att vi ska bygga ”från roten” för ett hållbart Göteborg i framtiden. Johan Öberg berättade om ett helt nytt kreativt och konstnärligt centrum som ska växa fram bakom Götaplatsen.

Hendrik Zeitler gjorde om sin lägenhet i Hammarkullen till en camera obscura för att fånga skogen vilket suddade gränser mellan ute och inne.utanför. Max Gronowitz pratade om konstutställningen Wrong Direction Home på Vrångsholmen i Tanumshede, där gränsen mellan besökare och kreatör suddas ut. Vi fick besök av skådespelaren Birgitta Ulfsson, för många känd som Muminmamman. Hon pratade om hur konstnärer fångar blicken och seendet i porträtt. Mette Johansson berättade om vännen och konstnären Ellinor Westin som tragiskt gick bort i cancer. Nu förvaltar vännerna det konstnärliga arvet och snart kommer en bok och en retrospektiv utställning i Hammarkullen.

Vi är också mycket glada för att ha fått med Ted X representerade av Ellinor Thunberg och Johan Sjöberg som samarbetspartners i teamet bakom Pecha Kucha.

Talarna var:
Hendrik Zeilter, Ali Tabrizi, Max Gronowitz, Birgitta Ulfsson, Johan Öberg, Morten Lund, Gunnar Söderberg, Mette Johansen, Lotte Johansson och Stephen Wik.

Vi återkommer snart med länk till alla presentationerna på Youtube.