Bild: CreativeTools.se

 Bild: CreativeTools.se

Aktiviteter

Från bits till atomer

Publicerat 2013.10.22

  • ADA
  • Event
  • Göteborg

Det snackas en del om 3D-skrivarens alla möjligheter. Det var ändå ett par år sedan sen nu som Chris Anderson kläckte ur sig att ”atoms are the new bits". Sedan dess har förväntningarna på vad den nya tekniken ska innebära bara ökat.

I februari sa Barack Obama i sitt stora tal till nationen att ”3D-skrivare har potential att revolutionera hur vi tillverkar nästan vad som helst”, och i USA satsar man stort.

Idag används de till allt från prototyper, mobiltelefonskal, implantat vid ortopedi och delar till flygbranschen. Men även om hallelujakörerna sjunger högt och 3D-skrivare används både industriellt och av entusiaster, så är utvecklingen fortfarande bara i sin linda. Och ingen vet riktigt hur upphovsrätt och vårt förhållande till tingen kommer att påverkas på lång sikt.

Ett fenomen som ofta nämns i samband med 3D-skrivaren är makerkultur och makerspaces, deltagardrivna arbetsytor där människor med gemensamma intressen, ofta i datorer, design, teknik, vetenskap, digital konst eller elektronisk konst, kan träffas, umgås och samarbeta. Oftast så finns där en eller flera 3D-skrivare.

Vi drog ihop en panel för att snacka om vilka möjligheter som 3D-skrivaren för med sig och om vi borde satsa på makerspaces i Göteborg och regionen.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Panelen består av:
Filippa Malmegård, Community maker, Stockholm Makerspace/ScrapHacker.com
Jasmine Idun Lyman, Lab-designer, Story architects/diy days
Peter Ljungstrand, Senior Researcher, Interactive Institute
Christofer Alvenby, Strategic project manager på Berge Consulting, Berge Consulting

Moderator: Örjan Söderberg, industridesigner och programansvarig för Teknisk Design, Chalmers

Samtalet äger rum den 7 november på det Virtuella utvecklingslaboratoriet, Chalmers Tvärgata 4-6.

Dörrarna öppnar 17:30, det börjar 18:00 och håller på till 19:00. Efter samtalet tar vi en titt på ett par 3D-skrivare in action över något att äta & dricka.

Det kostar ingenting men du behöver anmäla dig till info@adasweden.se, platserna är begränsade.

Samtalet är ett samarbete mellan:
ADA, Nätverkstan Medialab, Chalmers och Media Arena