Foto: Wikimedia Commons

 Foto: Wikimedia Commons

Lokalt

En Reko konsthall

Publicerat 2010.06.04

    Projekt Reko har skapat en rättvisemärkning av Sveriges konstinstitutioner, Reko-märkningen. Dessutom har de utsett Sveriges mest Reko konstinstitution 2010. Det blev den nyligen nedläggningshotade Göteborgs konsthall. Märkningen baseras på en undersökning av arbetsvillkoren för svenska konstnärer som ställer ut vid landets konstinstitutioner.

    Alla konstinstitutioner som erbjuder tillräckligt bra villkor har fått en Reko-märkning. Sju institutioner Reko-märks 2010: Göteborgs konsthall, Färgfabriken norr, Riksutställningar, Moderna museet, Nationalmuseum, Konsthall C, samt Örnsköldsviks museum och konsthall. Reko-priset 2010 går till Göteborgs konsthall.

    Projektet går ut på att undersöka arbetsvillkoren för konstnärer som ställer ut vid Sveriges konstinstitutioner  resultatet från undersökningen hittar du i “Reko-rapporten 2010?.

    Resultatet visar att var fjärde konstnär inte har haft något skriftligt avtal och att 40 procent av konsthallarna låter konstnärer arbeta utan något avtal alls. Endast fyra av tio konstnärer får utställningsersättning enligt de miniminivåer som anges i MU-avtalet och var sjunde konstnär måste dessutom själv betala delar av utställningens produktion. Någon ersättning för den tid som läggs ned av konstnärer för arbete i samband med utställningen ges endast i undantagsfall.

    Dessutom konstaterar undersökningen att konstinstitutionens storlek eller om de är statliga inte har något samband med hur väl de presterar enligt Rekos kriterier. Det handlar i huvudsak om de inställningar och prioriteringar som görs på respektive institution.