Bild: Nelly Ben Hayoun

 Bild: Nelly Ben Hayoun

ADA gör

Designing the impossible

Publicerat 2014.11.04

  • ADA
  • ADA event
  • Design
  • Föreläsning
  • Göteborg

Designern Nelly Ben Hayoun vill skapa kaos och oreda i design- och forskningsvärlden. Hon riktar sig framförallt mot rymden som arbetsfält, och designar snarare erfarenheter och upplevelser snarare än ting. Nu tar vi hit henne för en föreläsning om hennes metoder.

Som ett led i sin designpraktik har hon bland annat anordnat världens första orkester med ledande rymdforskare från NASA, Singularity University, International Space University och SETI Institute. Musiken de skapade spelades in i George Lucas Studios på Skywalker Sound.

Hennes senaste projekt heter Disaster Playground och är en plattform där hon undersöker hur man hanterar nödsituationer i rymdprogrammen. Det gäller allt från hotande meteorskurar till utomjordiska signaler och omfattar såväl geopolitiska som demokratiska frågeställningar. Hon använder konstnärer, kompositörer och författare som verktyg i designprocesserna för att testa och omforma rymdorganisationernas beredskap för det oväntade.

Nelly Ben Hayoun är utsedd av Icon Magazine som en av de 50 internationella designers som formar framtiden. 2014 fick hon Wired Innovation fellowship för sitt arbete och ”sin potential att signifikant förändra världen”.

Hon är forskare i geografi vid Royal Holloway, University of London och är gästprofessor på Division of unknown fields på Architectural Association. Hon undervisar också på Central Saint Martins och Royal College of Art. På fritiden tränar hon för att bli astronaut.

Nelly Ben Hayoun är medlem i Royal Geographical Society och hennes andra långfilm Disaster Playground kommer att släppas under 2015. Här finns pressklipp.

Det är designcuratorn Anna Bloch, Business & Design Lab och ADA som tillsammans presenterar er för Nelly Ben Hayoun.

------------------------------------------------------------------------------------------

Föreläsningen äger rum måndag den 17 november kl 17:00 i Malmstenssalen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Det kostar ingenting att gå, men du behöver anmäla dig till info@adasweden.se. Och vänta inte för länge att anmäla dig, platserna kan ta slut.