Bild: ADA

 Bild: ADA

Aktiviteter

Design mot våld

Publicerat 2012.06.11

    Professor Mike Press talade onsdagen den 30 maj på HDK om hur design kan motverka kravaller och hur den kan bidra till lugnare och mer positiva städer eller bostadsområden.

    Han talade om de två val som samhället har idag - antingen så väljer man att skärma av sig med hjälp av stängsel eller så förhåller man sig lugn och utvecklar städer. Mike Press har uppdrag av MI5 i England men vad uppdraget består i är konfidentiellt. Människor är inte skumma från grunden. Mike menade att deet skapas möjligheter för människor att göra brott och de som inte kan motstå detta gör brott. Brott kan motverkas med hjälp av design.

    Alla företag måste ta sitt ansvar när man producerar produkter så att dessa inte medverkar till brott. Iphone är den mobiltelefon som stjäls mest. Han talade vidare om att på Shetlandsöarna finns det mer övervakningskameror än i San Francisco. Detta skapar en paranoia. Mark menar att det är inget som säger att övervakningskameror minskar brotten. Han visade vidare hur en stadsdel som hade problem med hjälp av design kunde komma tillbaka till den lugna staden den en gång varit.

    Han talade också om IKEA effekten. Om vi gör saker själva så värderar vi dem mer - man vill inte förstöra dem eller bränna upp dem. Alla föds kreativa. Antingen så stängs denna kreativitet inne eler så kommer den ut. Stängs den inne, skapas ilska. Han talade också om vikten att skapa allianser med människor i alla åldrar.