Bild: Karin/ADA

 Bild: Karin/ADA

Lokalt

Copy Paste som designidé

Publicerat 2014.01.14

  • ADA
  • Design
  • Intervju

Vad gör du när någon snott din idé?  Tar det som en komplimang eller fajtas för din sak?

- Jag drev aldrig det hela vidare. Det har jag inga pengar till, och energin som det kräver lägger jag hellre på att ta fram nya saker, säger designern Camilla Brøyn, vars handgjorda fasetterade lykta i våras syntes ”kopierad” av danska Bolia i massproducerad variant. Händelsen fick ADA att i maj arrangera ett seminarium runt kopiering och vad man kan göra åt det, med Camilla Brøyn och advokaten Catharina Bratt som är specialiserad på immaterialrätt.

- Själv hade jag aldrig någon direktkontakt med Bolia, det var min kollega Anna Lena Mayor Ekeblad som skickade ett brev till dem och skrev om saken på sin blogg. Men de slog ifrån sig och bjöd istället in mig att kontakta dem och visa vad jag gör. Det tyckte jag kändes konstigt efter ”kopieringen” och valde att avstå. Men det blev en intressant diskussion på seminariet, det var jätteroligt att få tala med en advokat. Hon tyckte saken var svårbedömd. Själv blev jag lite utmattad av alltihop, jag vill inte ha den uppmärksamheten.

Jag vill hålla på med hantverk och jag har ändå mina kunder. Lyktan gjorde jag första gången 2009 och den är mer populär än någonsin. Jag hinner faktiskt inte göra så många som efterfrågas. Jag har ett annat jobb också som tar min tid, säger Camilla Brøyn.