Palmhuset i Trädgårdsföreningen

 Palmhuset i Trädgårdsföreningen

Lokalt

Billiga tips inför fattighelgen

Publicerat 2012.01.20

    I dagens GP intervjuas ADA:s Jesper Larsson angående kreativa tips på billiga nöjen inför fattighelgen. Vi har låtit honom sammanställa och komplettera dessa med en mer utförlig lista nedan.

    Januari är en fattig månad. Slantarna försvann under jul och nyår och nu är det sista helgen före lön. Vi tipsar om billiga nöjen inför fattighelgen.

    Sommar mitt i vintern
    Avundsjuk på folk som Facebook-uppdaterar från Thailand? Misströsta inte. Gör en fin picknick och ta med till Palmhuset i Trädgårdsföreningen där du avnjuter den bland palmerna. Ta av dig till t-shirt och passa på att ta fejk-bilder att själv lägga upp.

    Gatukonst & museum
    För endast 40 kronor kan du köpa en årsbiljetten som gäller på Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet, Röhsska museet och Naturhistoriska museet. Det är billigt och sedan går du dessutom gratis resten av året. Men har du inga stålar alls är konsten på gator och torg gratis för alla att beskåda. Vill du ha en graffiti-guide kanske du kan googla, kontakta och få några tips av Arefeh Behbakht och är du mer intresserad av muralmålningar är Benny Cruz din man. Annars kan du göra som konstnären Bill Drummond och skriva ditt namn på en stadskarta och sedan gå längst bokstäverna. En annan form av gatukonst.

    Laga miniatyrrätter
    Mindre smakar mer. Har du ont om pengar eller ingredienser i kylskåpet kan du laga klassiska rätter i miniatyr. Varför inte göra små croque monsieur. Skär upp och förbered alla ingredienserna i miniatyrformat. Använd körsbärstomater istället för vanliga. Sätt samman som en klassisk croque monsieur och gratinera i ugn. Servera en och en på sked, garnerad med finhackad gräslök. Det ser väldigt exklusivt ut. Gör en eller flera liknande rätter till en hel avsmakningsmeny. Bjud in dina vänner och be dem stå för dryck och eventuell bukfylla. Här kan du ladda ner recept och inspiration.

    Kollektivtrafiksafari
    Att åka kollektivt är både miljövänligt och billigt. Tura med Älvsnabben, ta båten ut till skärgården och vintergrilla med den överblivna engångsgrillen eller åk och besök olika stadsdelar. När spårvagnen rullar in på stationen i Hammarkullen känns det nästan som man åker tunnelbana, i Angered kan man besöka utomhusgymmet och gå på Blå Stället, eller så kan du strosa omkring i Kungstens gamla industriområde och klura på vad du skulle vilja göra i någon av lokalerna. Har du en smartphone kan du även ladda ner Västtrafiks Spårvagnssightseeing app.

    Besök en rättegång
    Gillar du att läsa thrillers och kolla på amerikanska rättegångsserier? Förändra din amerikaniserade bild av vårt rättsväsende och besök en rättegång. Ofta får du även en bakgrundhistoria kring den åtalade, och en bättre förståelse för varför vissa i vårt samhälle hamnar där.

    För barnfamiljen
    I helgen är det Barnfilmsfestival på Draken med förhandsvisningar och aktiviteter i foajén så som animationsverkstad, greenscreenfilmning och massa annat. Gratis för alla barn och deras föräldrar. Kan även tipsa om att den nedre våningen på Universeum är gratis att besöka. Där kan man tjuvkika in i regnskogen och gå på toaletten.

    Häng med äldre människor
    Passa på att träffa dina äldre släktingar eller bekanta. Men istället för att bara dricka te och prata om vädret, ska ni kolla YouTube och leka med Internet. I Julas körde jag Elf Yourself med min 89-åriga mormor och halva hennes ålderdomshem. De skrattade så mycket att jag emellanåt fick stänga av så de kunde hämta andan. Har du inga äldre släktingar i stan, kan du käka frukost på Saron Second Hand på lördag eller gå på konditori för att träffa några äldre människor att hänga med.

    Testa på dans
    Flera av stans dansskolor har gratis prova på-kurser denna helgen. På Dansforum är det öppet hus mellan 16-22 januari (ladda ner en PDF med tider här) och på World Dance Company kan du testa flamenco, tango, bollywood eller odissi från 11.15 på lördag.

    Lyssna på Jazz
    Lyssna på gatumusikanterna utanför Biopalatset, särskilt när Ilio och hans vänner spelar jazz. Det svänger. Regnar det kan du gå till Lokal Bar & Restaurang en bit bort där det bjuds på jazz varje söndag kl 17:00. I båda fallen betalar du banden så mycket du tycker de är värda.

    Stort tack till alla som bidragit med tips och idéer via Facebook!