Bild: Matilda/ADA

 Bild: Matilda/ADA

Debatt

Äntligen lite riktig gentrifiering!

Publicerat 2014.06.12

  • ADA fokus: Tillåtande oaser
  • Göteborg
  • Stadsplanering

Länge var jag motståndare till gentrifiering. När den används av klåfingriga politiker och stadsplanerare så är jag fortfarande motståndare, då blir det politik. Och det naturliga inslaget av förändring i ett område ersätts av att riva och bygga nytt. När gentrifieringen däremot påverkar ett område i en stad i harmoni med det tempo som staden har, då har jag ändrat mig helt och hållet.

I Göteborg har vi nu fått smaka på gentrifiering på riktigt. Området kring Långgatorna och Järntorget går i sakta mak från att ha varit alternativt till att nu locka till sig etablerade krogkoncept och hippa butiker. Lägenheterna säljs dyrt och den nya gruppen boende i området verkar inte uppskatta ” det skitiga” på samma sätt som det en gång var. Även Magasinsgatan har genomgått samma förändring.

Jag kan helt ärligt inte se något problem med en sådan utveckling så länge det finns andra alternativa områden i stan dit den ”kreativa” gruppen kan flytta och fortsätta med det som de är bra på, att skapa spännande saker i en spännande miljö. Om det inte sker en förändring i en stad innebär det ju att allt är statiskt eller att det går bakåt och den staden vill jag inte bo i.

Nu är vi framme vid problemet, det har inte funnits någon ny alternativ plats där hyrorna är låga och grannarna vänliga. Staden har styrts åt ett håll av politiker, stadsplanerare och byggbolag, där allt skall se likadant ut. Man luras att tro att så länge höjden och färgerna på husen i ett nytt kvarter varierar så är det ett blandområde, eller man döper om olika områden till käcka namn för att anspela på något som inte finns.

Jag kan självklart se behovet av nya bostäder i nya kvarter men jag kan inte se något alternativt i det. Vi har massor av spännande ytor kvar i stan som inte redan är planerade, låt oss tillsammans öppna upp dessa områden för folk som vill gå åt sitt eget håll tillsammans med andra likasinnade. Vinsten är enkel, vi kommer att få ett kulturklimat som är mer spännande och etableringar som vi annars inte hade fått!

Det räcker att studera rapporten ”Tillåtande Oaser” som ADA, tillsammans med Göteborg&Co, Älvstranden Utveckling AB och Fastighetskontoret, tagit fram för att förstå hur viktiga för staden som helhet liknande områden är i andra europeiska städer. Självklart måste vi inse att vi för tillfället är en liten stad i jämförelse med London eller Berlin men när vi nu ser en liknande utveckling här (fast i mindre skala och i ett långsammare tempo) så gäller det att uppmuntra denna utveckling och inte förhindra den. Det ligger lite i politikens problematik att inte vilja släppa kontrollen till något man inte förstår eller kan styra, men det är nog dags att våga släppa lite på kontrollbehovet och inse behovet av en ”Tillåtande Oas” och att det är något bra och häftigt.

Det finns en samsyn i stan att staden behöver växa både till yta och till population, men för att bli en attraktiv stad så räcker det inte med Liseberg, evenemangsstråket och andra etablerade institutioner. Vi måste både bli smalare och bredare på samma gång. Att Liseberg fortsätter att utvecklas kan inte vara annat än bra men en nöjespark täcker inte allas behov. Många människor reser idag till städer där det finns en speciell ”känsla” och inte för att den bästa symfoniorkestern finns där (eller för den skull den bästa rockklubben). Det är just den ”känslan” jag vill komma åt, att prata känsla är givetvis på gränsen till omöjligt men i och med att folk själva får förhålla sig till ”känslan” så behöver man erbjuda en bred och spretig plats så att så många som möjligt har något att välja på.

Ett område som känns naturligt att titta på är Ringön, det är idag en undanskymd plats som ligger väldigt centralt och har både billiga lediga lokaler och är i det närmaste helt oplanerat. Det fina i kråksången är att en förändring i en sådan miljö som Ringön inte innebär några stora investeringar, själva poängen är att låta intresserade hyra in sig i befintliga byggnader och sedan skapa det som de själva vill på sina egna villkor.

Vad som däremot behövs är en förståelse från tjänstemän och politiker att man låter en sådan etablering få växa av sig själv och att man är lite mer ”tillåtande”. Om man läser ”Tillåtande Oaser” så framgår det att just en tillåtande attityd från samhället är ett måste för att folk skall känna för att etablera sig.  Självklart behövs det en form av styrning så att vi inte skapar ett laglöst område men det är det väldigt få som vill och det finns stor erfarenhet från andra platser i Europa som kan dela med sig av sådan kunskap.

En viktig sak om man etablerar sig på ett ställe som Ringön är att man har en stor respekt för den verksamhet som redan är etablerad så att man inte uppfattas som om man kommer och kör över verksamhet som kanske funnits i området i decennier. Tvärtom skall man använda sig av den kunskap som finns i området och försöka skapa så mycket lokal business som möjligt.

Med den planering som finns kring Frihamnen och byggandet av en ny bro över Göta älv hamnar Ringön än mer centralt och möjligheterna att ta sig dit ser jag som rätt goda. Om man även kan förlänga Älvsnabben med en ny hållplats till Ringön så öppnar man upp ett helt nytt område för folk och vi närmar oss vattnet som är ett ”heligt” mål i stan.

När man tänker på städer som Berlin, Glasgow, New York så är det nästan alltid i de ”skitigare” områdena man känner sig mest hemma. Jag besökte New York för första gången 1988 och hade två guideböcker med mig, en skriven av musikjournalisten Mats Olsson och den andra var Icaförlagets New York Guide. I Olssons bok fick man veta att det var i Lower East Side man hittade de fräcka klubbarna och affärerna men i Icaförlagets bok stod det att man inte skulle besöka detta område efter mörkrets inbrott, så olika syn kan man ha av samma område.

Jag tänker att det vore häftigt om det kunde vara samma i Göteborg. En förändring av ett område som Ringön kommer givetvis ta tid och det är i sig väldigt bra, det som behövs är att någon tar det första steget sedan kommer de andra av bara farten.

Lagom till 2021 så skall vi ha ett häftigt alternativt ställe i Göteborg där mat, musik, konst, teater, marknader, bryggerier och klubbar är grannar med verkstäder, bilmekaniker, båtvarv och lagerlokaler. Hoppas ni vill vara med.

Framåt!

 

Red Top, en av de som tog över och nu driver Pustervik, och med mångårig erfarenhet och kredd i stan som bokare och arrangör. Vill ha mer gentrifiering i stan. Med känsla. På Ringön.