Bild: Karin/ADA

 Bild: Karin/ADA

Lokalt

Allt finns i Göteborg!

Publicerat 2018.06.14

  • Arkitektur
  • Design
  • Göteborg
  • Konsthantverk
  • Mode
  • Multidisciplinärt

Så är titeln på Kulturförvaltningens genomlysning av kulturella och kreativa näringar inom mode, design, konsthantverk och arkitektur i Göteborg, som har utförts under våren 2018. En gedigen utredning med både utblickar till våra andra två storstäder, djupdykningar i de respektive områdenas förutsättningar och behov, samt ett par rekommendationer inför framtiden.

Rekommendationerna är i korthet:
- Ett gemensamt förvaltningsöverskridande arbetssätt för KKN inom delområdena. Genomlysningen rekommenderar att ett gemensamt arbetssätt med tydlig rollfördelning tas fram tillsammans med BRG.

- En handlingsplan för arbetet med KKN inom delområdena. Genomlysningen rekommenderar framtagande av en treårig handlingsplan med mätbara mål och delmål och att utvärdering och uppföljning genomförs enligt tidplan.

- Behovet av samordning och stärk Röhsska museets roll som nationell mötesplats för design och konsthantverk. Genomlysningen rekommenderar att Röhsska museet stärks i sin roll som nationell mötesplats för design och konsthantverk utifrån sitt statliga uppdrag. Detta har tydlig bäring på intentionerna i regeringens proposition Gestaltad livsmiljö.

- Lokalfrågan och hyresnivåerna. Tillgång till lokaler med rimliga kostnader och hyresnivåer är avgörande för många utövare inom delområdena. Genomlysningen rekommenderar att undersöka möjligheten att införa en motsvarande stödform i Göteborg som Stockholm Stads Kulturlots.

Här finns hela rapporten, samt Kulturnömndens kommentarer från den 12/6