Bild: ADA

 Bild: ADA

Aktiviteter

ADA får fint uppdrag

Publicerat 2013.04.22

Om några år (2021) fyller Göteborg 400 år. Det ska såklart firas och förväntningarna är höga. Under 300-års jubileet 1923 (skulle ha ägt rum 1921 men pga första världskriget var mkt trist och trasigt plus att ekonomin givetvis var i botten) genomförde man Göteborgsutställningen som bland annat visade en historisk utställning, skandinaviskt utställning, konstutställning, konsthantverk, utlandssvensk utställning, industriutställning, svensk exportutställning, internationell luftfartsutställning, internationell stadsbyggnadsutställning, internationell automobilutställning samt nordiska trädgårdsutställningen. Göteborg besöktes av 4,2 miljoner vilket var en del med tanke på att stan då hade 230 000 invånare. Ja ni hör, förväntningarna är höga.

Nåväl. Kommunstyrelsen har gett Göteborg&Co i uppdrag att hålla i trådarna inför 400-jubilet. De har jobbat i en öppen process med medborgargrupper och expertgrupper under snart två år. Essensen av alla tusentals förslag lämnades till Göteborgs politiker för ett år sen. Plus en vision, tre teman och 45 förslag.

20 förslag har ”gått vidare” vilket betyder att det skall göras förstudier där idéerna testas och ställs på sin spets. Och så ska man ta fram ett beslutsunderlag till politiker. Det här gör man under två år.

ADA:s chef Matilda Lindvall satt med i en av expertgrupperna kring jubileet och från den gruppen kommer också 2 av de 20 förslagen; Världens bästa stad när det regnar och Tillåtande oaser. Förra veckan bestämde man att ADA ska projektleda båda förslagen i den första ronden. Roligt tycker vi och ni kommer kunna följa arbetet på den här sidan under året.

Mer om Göteborg 2021 här och för mer info om de 2 förslag som ADA leder, kontakta Matilda. ADAs huvudman Business Region Göteborg leder ytterligare ett förslag (sammanlagt 3 med ADAs 2), Entreprenörscentrum. Företagsutvecklig och Jan Carlson håller i det.