Ditte Ejlerskov - Can You Hear Me? Separatutställning på Röda Sten Konsthall

Can You Hear Me? är en serie målningar, ett ljudverk och en video som speglar konstnärens självkritiska reflektioner kring vita privilegier, det vill säga konflikten mellan att vara kritisk mot den privilegierades position och samtidigt befinna sig i den.

Ditte Ejlerskov har tidigare arbetat med popikonen Rihanna som motiv och ämne. En dag vaknade ett av hennes verk till liv och sa ”Hej Ditte. Du har hittat på mig. Jag är inte längre ett porträtt av Rihanna, jag är en myt som skapades i din fantasi, ett eko av din blick”. Den nyvaknade musan sa att Ditte förkroppsligade den vita européns privilegier. Ejlerskov minns att ”när jag betraktade målningen, som jag trodde föreställde Rihanna, förstod jag att jag hade skapat en paparazzimålning utan egentlig koppling till den riktiga personen. Det var en ren fantasi. Jag började då söka efter sambanden mellan artefakt, skapare, subjekt, objekt och betraktare för att förstå varför jag målade det jag gör”. Genom denna utställning gestaltar konstnären denna inre konflikt.

OM DITTE EJLERSKOV:
Ditte Ejlerskov är född i Frederikshavn, Danmark, 1982. Hon har studerat på Malmö Konsthögskola och har sedan examen ställt ut sina verk på institutioner så som Malmö Konsthall, Malmö Konstmuseum, Skissernas Museum i Lund, Uppsala konstmuseum och på Konstakademin i Stockholm. I Norge har hon ställt ut på Kristiansand Kunsthall och Stenersen Museum i Oslo. Hon har också ställt ut på The Free Exhibition Building och Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn (Danmark), på CCA Andtrax (Spanien), Bonn Art Museum i Bonn (Tyskland), på Amos Anderson Art Museum i Helsingfors (Finland) och på Barbara Davis Gallery i Houston (Texas, USA). Ejlerskov nominerades till Carnegie Art Award 2012. 2017 målade hon det officiella porträttet av Helle Thorning-Schmidt, Danmarks statsminister mellan åren 2011–2015.

Öppettider
tis, tors, fre: 12-17
ons 12-20: (Fri entré för alla kl 17-20)
lör, sön: 12-18
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng