Foto: Peter Carlsson

Mikel Cee Karlsson?

Mikel Cee Karlsson från Plattform har fått äran att öppna Göteborgs Internationella Filmfestival med filmen The Extraordinary Ordinary Life of José González.

Hej, vad gör du Mikel?
Just nu sitter jag i slutklippning av filmen, animatören Per-Isak Snälls sitter mitt emot mig och svettas över de sista animationerna.

Varför har du gjort en film om José González?
Filmen är ju ett samarbete mellan mig och Fredrik Egerstrand, som också initierade projektet. Vi började filma 2007 och det mesta av materialet är taget under det året. Projektet låg mer eller mindre i vila under 2008. Fredrik jobbade bland annat på SVT och jag färdigställde min långfilm Hälsningar från skogen som hade premiär 2009. Sen tog vi upp projektet i våras och jag har klippt filmen sen i september.

Vad gör du annars för filmer?
Hälsningar från skogen var min första långfilm. Tidigare har jag gjort ett antal kortfilmer och ett stort antal musikvideos för bl.a. Fever Ray, Jose Gonzalez och Bonde do role.

Vad tycker du om filmsverige i övrigt?
Just nu så finns det en relativt ung, vital filmscen och för första gången på länge kommer det uttryck ifrån Sverige som känns nyskapande och intressanta. Men den är grundad på ett fåtal individer och bolag där det personliga uttrycket ligger i fokus och där konventionella produktions och arbetsmetoder ifrågasätts. Det absurda är att dessa filmer ofta framhålls i internationella sammanhang men inte i många svenska sammanhang, exempelvis kommer ingen av dessa filmer prisas på Guldbaggegalan i år, eller det kanske inte är absurt när jag tänker efter utan snarare ganska väntat.

Vilka tre bortglömda filmer får man bara inte missa?
Bortglömda vet jag inte om de är men kanske Paradise av Sergei Dvortsevoy, Sjunde Kontinenten av Michael Haneke och Beau Travail av Claire Denis.

Tack så mycket, ses på Filmfestivalen!

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng