Hej vad gör du Linda Spåman?

Under november kommer Linda Spåman ha blomsterbutik vid foten av Stigberget. Butiken heter De Dödas blommor och är fylld med växter från dödsbon, och kommer vara en plats för workshops och performances som alla anknyter till ämnet döden. Vi kollade lite närmare med henne vad som kommer hända där.

Hej Linda, vad gör du?
Just nu arbetar jag med mitt konstprojekt och växtbutik De Dödas blommor som tar hand om krukväxter ur dödsbon.

Men mer än en växtbutik är det ett konstverk och ett rum för samtal och personlig utveckling.

Berätta om bakgrunden De Dödas Blommor, det är ett slags återbruk men av något som jag tror ingen tänkt på tidigare.
Det här är en ide som jag länge burit på,och det finns en tanke på återbruk, men också ett evighetsperspektiv, min upplevelse är att man ofta slänger växter från dödsbon, i alla fall när det kommer in någon extern person som ska dödsstäda och ta med sig det av värde, dödsboet!

Och det finns ju något väldigt hoppfullt med växter,livet som man odlat och förädlat och sedan upphör det en dag.

Nu är det ju ingen butik i riktig mening utan ett rum med växter som inte är till salu, i alla fall inte just nu, utan ett rum där jag kommer hålla en serie av workshops och performances, som berör ämnet.

Hur får du tag på växterna?
Det har ju visat sig svårare än jag föreställt mig,  och jag kanske inte ska avslöja helt och hållet var växterna kommer ifrån förutom att de kommer ifrån dödsbon, och människor som arbetar med detta säljer dem till mig, och några har jag fått av människor som vet att jag arbetat med det här projektet.

Men detta är ett pågående samlande, så om någon vill donera en växt till De dödas Blommor ring mig gärna!

Krukväxter verkar vara väldigt personliga, vi ser dem nästan aldrig på loppisar eller second hand butiker. Vad tror du det beror på?
Jag har tänkt på detta mycket, och jag tror att det beror på att vi vill hellre köpa spänstiga attraktiva och nya växter från Plantagen, men du har rätt det är väldigt personligt med krukväxter.

Vad kommer hända i blomsteraffären denna månaden?
Vi har just haft det lättsamma eventet "Pingis med Döden" och just nu förbereder jag inför fredagens samtal där två kvinnor kommer berätta om sitt intresse av dödsannonser - "Dödsannonssamlarna".

Den 10 november kommer konstnären Amalia Bille att med akvarell tillsammans med ett medium måla av växternas tidigare ägare! Det här ju lite mer suspekt workshop/performance men en av de jag mest ser fram emot, jag tror det kommer bli en stor upplevelse.

För att inte tala om den 17 november då den magiska ljudkonstnären Dan Fröberg kommer och extraherar växternas röster och gör ett soundtrack till De Dödas Blommor, och alla är varmt välkomna!

Och så kommer det mycket mer...

Sist men inte minst, såklart undrar även många med mig om det kommer fler böcker! Hur ser det ut på den fronten?
Just nu är jag konstnär,men nästa år kanske jag är serieromanförfattare igen.

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng