Hallå Där alla Berlinälskare!

Resmålet som många surrar om just nu är Berlin. Varför då, undrade vi och ringde upp några redan frälsta kreatörer och kulturmänniskor och bad om deras bästa Berlintips. Nedan kan du läsa resultatet. Fyll gärna på med tips i kommentarsfältet. Och här är lite Berlinstipendier att söka som grädden på moset.

 

 

Björn Sandmark, Chef för Kulturförvaltningen

Berliner Hauptbahnhof // Myllrande internationell järnvägsstation som för 20 år sedan var stendöd i DDR. Från Südausgang ser man flaggan vaja över riksdagshuset som en symbol för återföreningen i fred och frihet 1990.

Cafe Einstein // Kurfürstenstrasse, i närheten av Siegessäule. Wienskt caféhus med fantastisk traditionell miljö och mat.

Ständige Vertretung // Restaurang/café som fungerar som rhenländskt konsulat mitt i Preussen.

Ischtar-porten och Pergamonfrisen i Pergamonmuseet på Museum Insel

Humboldt-universitetet // Tidigare lokal högskola med stolta anor, nu ett av Tysklands mest vitala universitet (Gångavstånd till Pergamonmuseet och Ständige Vertretung).

Charlottenburg // Stadsdel i västra centrum som har levande människor, vackra helt okända hus, turkiska restauranger av hög klass och storstadsljus.

Buchhandlung Phillip Wendland/ Berliner Literaturversand // Bokhandel på Kurfürstendamm där man fortfarande älskar böcker och skickar dem runt hela världen med vändande post. 

 

Jan Pilgaard, Konstnär och projektledare för Skup palet

Cocolo i Mitte // Japansk Ramen Restaurang som serverar ett fint urval av japanska soppor.

Samtliga Tyska restauranger som serverar klassisk schweinbraten och sauerkraut.

Barer och Artspace // Runt omkring Weserstrasse och Neukölln och såklart det gamla goda Oranienstrasse i Kreuzberg.

Mer flashigt galleri område // Runt Lindenstrasse och Charlottenstrasse.

Rätt rolig svartklubb // Weserstrasse, i en källare: Fuchs und Elstern...ofta 50 tal och rockabilly. De stänger när den sista har gått.

 

 

Inga-Karin Sundqvist , Arkitekt MSA

Sanssouci // Det är aldrig fel att åka till det vackra slottet Sanssouci i Postdam utanför Berlin. Fantastiks slottspark som från början var Fredrik den stores sommarresidens och ritades av arkitekten Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff.

Parken har en mängd fontäner och skulpturer som kan vara skönt att omge sig av ett tag istället för hippies, gallerier och svartklubbar.

 

 

Anna-Stina Lindén Ivarsson, Ordförande i Svensk Form Väst

Restaurangen Ständige Vertretung (STÄV) // En pärla och en upplevelse med sin varierade publik, sin trivsamma miljö med intressanta historiska foton på väggarna. Billig mat dessutom.

Hotel-Pension Funk //  Enkelt och läckert boende. Det är stumfilmstjärnan Asta Nielsens patriciervåning nära Kurfürstendamm som är omgjord till pensionat

Filmmuseet i Berlin // Väl värt ett besök.

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng