Bild: Gustav Larsson

Afra Noubarzadeh?

Att skapa konst genom kodning, hur går det till egentligen? Vi snubblade över en text om Afra Noubarzadeh som håller på med just detta och hörde av oss till honom för att försöka ta reda på lite mer.

Hej, vad gör du?

Jag läser min master på Chalmers Entreprenörsskola, där jag driver ett startup, Explanea, inom mjukvarutesting. Jag har alltid sysslat med någon konstform, allt från breakdance, tatuering, traditionell konst, graffitti och grafisk illustration. På senare tid har jag experimenterat med att integrera konst med entreprenörskap och teknologi. Ett försök var att kombinera kod med konst, resultatet blev det här.

Konst med kod alltså, hur funkar det egentligen? Hur kom du in på det?

Jag har sedan två år tillbaka utvecklat en stil där jag gör målningar som endast består av cirklar i Photoshop. Dagens teknologi tillåter oändliga möjligheter att utveckla konst men jag har märkt att begränsningar ofta leder till ökad kreativitet, som till exempel att bara använda cirklar.

Efter att ha jobbat lite med webbdesign slog det mig att jag bör kombinera mina cirklar med CSS och därigenom nå ut till webbintresserade genom min konst. Det tog mig en vecka att skriva över tusen rader av kod, där varje rad var en cirkel.  Frågar du en programmerare finns det säkert effektivare sätt att lösa det på.

Vad håller du på med för projekt just nu?

Utöver startupprojektet Explanea, jobbar jag även med ett kollektiv vid namnet The Order, där jag är med och utformar delar av deras grafiska uttryck. Kollektivet består av musik- och videoproducenter, illustratörer, tatuerare, event fixare etc. Vi jobbar med tidlöskommunikation. En av konstellationerna går under namnet Bob Village som kommer att släppa en skiva inom kort. Jag har varit med och utformat deras grafiska profil.

Kan du inte berätta om målningen vid saluhallen?

Jag och min bror, Mahan ”Foolish” Noubarzadeh blev erbjudna att måla en åtta meter lång vägg vid Kungsportsplatsen för restaurangen Liebling som öppnar snart. Målningen är en analog blandning av cirkelkonsten och klassisk graffitti.

Och framåt då, vad ska du hitta på?

Jag vill komma i kontakt med fler kreativa själar som vill brygga gapet mellan konst, teknik och entreprenörskap. Tänker mig installationer som öppnar upp en ny värld för en kort stund. Jag har köpt en envägsbiljett till Berlin den 31a augusti, vill du följa med?

Haha, kanske det! Lycka till!

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng