Vi har samlat ihop oktober månads bästa till er, och som vanligt spänner det över hela spektrat. Varje månad siktar vi på tio tips, men kan aldrig begränsa oss ner till det pga allt bra och roligt som händer. Så varsågoda! Missa inte heller vår podd Konstform, och alla bra tipsen i högerspalten.

Bild: Inredia

Hej vad gör du Anna Stenberg?

Nu görs Inredias möbelutställning om inför Möbeldagarna i Tibro den 1-2 oktober. Det nya utställingen kommer heta Kärlek till Trä och är egentligen en curerad sammanställning av ett helt gäng av möbelproducenter i och runtom Tibros utbud. Anna Stenberg har blivit tillfrågad att göra detta och vi blev nyfikna och ville veta lite mer.

Läs intervjun med Anna här

Bild: Steneby Konsthall

Växtfärgningens magi

Växternas Hemlighet är en utställning i oktober i Steneby konsthall om en grupp odlande människor med textilintresse som fick fröer av Persicaria tinctorium (japansk indigo) att så, dra upp, skörda och färga med. Vad hände? Grodde fröerna, klarade sig plantorna genom sommaren och lyckades de med att lämna över färgen till textilier?

Här finns lite mer info

Bild: Show Up Fashion Award

Hela Sveriges modetävling i Borås

Show Up Fashion Award är en årlig nationell tävling för lovande modeentreprenörer. Du tävlar med en kollektion plagg. Sista inlämning den 17/10. Prisutdelning och galafest den 23/11. Vinnaren får 100 000 samt ett helt paket med fin support som t ex kontorsplats och butiksmöjligheter under ett år.

Läs mer här

Bild: The Internet Book Archive/Flickr The Commons

En av de största tänkarna kommer till stan

Zygmunt Bauman, en av 1900-talets mest inflytelserika sociologer, ger ett seminarium under rubriken ”Evil in search of Identity”. Missa inte detta unika tillfälle att höra en levande legend, den 8/10 på Göteborgs Stadsteater.

Här finns all information

Bild: flory???/Flickr Creative Commons

Kreativa kraftfält - klart för användning

Nu är det dags för Kreativa kraftfälts Kick-out-konferens. Den 13/10 kan vi lyssna på en heldag om hur viktig kulturen är i vårt postindustriella samhälle, se bara på Spotify och Mojang   t ex, och ta del av resultaten från den regionala kartläggningen, och diskutera vilka vägar framåt det finns.

Här finns all info om anmälan

Bild: Clem Palud/Flickr Creative Commons

Textil as it should be

Textilhögskolan håller workshop om cirkulära ekonomier inom textilbranschen! Hur kan vi designa textila produkter så att de blir återvinningsbara och samtidigt minska svinnet vid produktion och göra produkterna mer etiskt hållbara? Workshopen hålls vid två tillfällen, den 14 oktober och 10 november.

Läs mer och anmäl dig

Bild: jennifer Fremenisch/Flickr Creative Commons

Oktober = spelmånaden

Det är ett gäng större konferenser som alla handlar om spel i oktober. Först ut är Kulturarvsseminarium 2016 6-7/10, som handlar om kulturarv och spelteknologi. Sedan är det Sweden Game ?Conference 2016 20-23/10, med temat Inclusive Game Development och sist ut kommer Nordichi - Game-Changing Design 23-27/10

Kulturarvsseminarium 2016
Sweden Game ?Conference 2016
Nordichi - Game-Changing Design

Bild: The Internet Book Archives/Flickr The Commons

Stadsutveckling med konstnärliga metoder

Andra ögon på staden – om konstnärliga metoder i stadsplaneringen, är ett heldagsseminarium om hur stadsplanering med konstnärliga metoder kan engagera och involvera invånare, stadsplanerare och politiker i stadens utveckling . Den 14/10 går det av stapeln i Kungsbacka.

Läs mer om seminariet här

Bild: Göteborgs Konsthall

Se bakom konsten

På Konsthallen i Göteborg kommer det under fyra tisdagskvällar i oktober och november ges en kurs om samtidkonst, som tar sitt avstamp i den aktuella utställningen med Lina Selander. Kursen Fyra kvällar om konsten idag fördjupar ämnet filmens roll i samtidskonsten och avslutas med en föreläsning av Lina Selander.

Läs mer om anmälan etc här

Bild: Stora Teatern

Konst som motstånd- möt Silvana Imam

Föreläsningsserien Konst som motstånd fortsätter under hösten på Storan. Nu i oktober (11/10) får vi möta Silvana Imam som ju på kort tid blivit en av Sveriges största artister. Kanske genom sin kompromisslösa inställning. "Jag valde rap som min konstform för att den har en sån hämndlysten attityd. Det är som en boxningsmatch och det passar mig väldigt bra".

Här finns all information

Bild: Karsten Wetink/Flickr Creative Commons

Festen - next level

Musik, människa, klubbliv - Musikens betydelse för kreativitet, ekonomi & konst i Västsverige är den långa men spännande titeln på ett seminarium om klubbarnas och festivalernas betydelse för staden. Både sett ur artisternas synpunkt men också hur branschen mår och hur den kan växa. 26 oktober är datumet.

Här finns all info om anmälan

Bild: HDK

Läs en kurs på HDK våren 2017

Dags för vidareutbildning? Intresserad av bildberättande, animation, scenografi eller interaktionsdesign? Den 17 oktober är sista dag för anmälan till vårens fristående kurser på HDK. Vissa kurser kräver arbetsprover eller motivationsbrev så var ute i tid!

Mer info

Bild: AHAfestivalen

Där världar möts

För att nå maximal inspiration måste man ibland gå en bra bit utanför sin vanliga värld. AHAfestivalen som Chalmers Fysik  och Chalmers Arkitektur anordnar med start den 31/10 ger ett tillfälle till detta. De vill utforska mötet mellan konst och vetenskap och bjuder på en tredagarsfestival  på detta tema - gränslandet mellan konst och vetenskap.

Läs mer här

Bild: Flickr The Commons

Hylla årets lokala formbärare

Vem blir årets formbärare 2016? En gång om året utser föreningen Svensk Form Väst Årets Formbärare. Tidigare pristagare har varit Konstnärernas KollektivVerkstad i Göteborg, Okidoki Arkitekter och designforskaren Helena Hansson. Det avslöjas på Röhsska museet den 6 oktober, i samband med Röhsskas Modedagar.

Läs mer om Formbäraren här här

Läs mer om Röhsskas modedagar här

Bild: PhilipGelotte/Flickr Creative Commons

Party on!

Den här gången tittar vi närmre på festen som konstform. Ämnet kan verka glättigt, och det ska det ju vara. Men det finns mycket allvar bakom den glättiga ytan

Läs hela krönikan här

Bild: Photo Extremist/Flickr Creative Commons

Kan festen förbättra kulturen?

De sju milen mellan Nossebro och Hjällbo har en egen festival, Festa Via 190. Trots en del barnsjukdomar hoppas Björn Ohlén, utvecklare på Västarvet, att Sveriges längsta gatufest återkommer 2017.

Festen startades av två anledningar. Dels för att visa omvärlden på allt det som händer längs med väg 190. Men ännu viktigare är det andra skälet enligt enligt Björn Ohlén, utvecklare på Västarvet.

– Vi vill öka kontakterna mellan kulturutövare, dels inom en viss kommun, men även mellan olika orter som exempelvis Nossebro och Bergsjön.

Läs hela texten om Festavia190 här

KONSTFORM

Vi gör en podd, och så småningom ett nytt slags nyhetsbrev under namnet Konstform. Det senaste avsnittet har tema fest!

Konstformspodden finns här:
>>soundcloud.com/konstform

Tipsen i programmet finns att läsa mer om här:

>>Lights in Alingsås
>>Eventutbildningar: Borås högskola, YRGO, Kulturverkstan
>>Show Up Fashion Award
>>Makraméworkshops

MER SOM HÄNDER I OKTOBER:

Här samlar vi korta tips på annat bra som händer. För fler saker, gå in och kolla i vår Kalender. (Där kan du också själv lägga in dina egna (relevanta) events.)

3-9/10
Framtidsveckan i GBG

3/10
Rörstrand 290 år , Lidköping Stadsbibliotek

3/10
Action: co:organize, Skogen

4-7/10
Flygande Blåbär! Workshop för bebisar, Nordiska Akvarellmuseet

4/10
Föreläsning & workshop – Lansera i USA, Innovatum

4/10 ?
Föreläsning –  Petra Lilja (industridesigner), Steneby

5/10-7/11
PROGRAMSERIE: ANTROPOCEN, Röda Sten Konsthall

5/10
Philip Warkander: Mode: uttryck för självständighet och gemenskap – om modets paradoxer ur ett samtida perspektiv, Konstmuseet

5/1
Design S: 5 oktober får vi veta vilka årets nominerade är.

5/10 ?
Dryckesbröderna gör Bohuslän, Gerlesborgsskolan

5-8/10
Modedagar på Röhsska

7/10
Vernissage Jiro Kamata, Four

8/10
Designmarknad Curiosa, Trädgårdsföreningen

12/10
Arkitektdagar: Interior 16, Inredia

12/10
Föreläsning – Anneli Furmark, Gerlesborgsskolan

12/10
Plastic Imaginaries, Röda Sten Konsthall

13/10
Inhousedagen, Göteborg

14/10
HDK & Stenebydagen 14 oktober: en heldag om kreativitet, kultur och estetiska ämnen.

14/10
Disputation: Andrew Whitcomb ”re)Forming Accounts of Ethics in Design: Anecdote as a Way to Express the Experience of Designing Together” HDK

15/10
Vernissage: Steve Bettman

18/10
Per Johansson - Människan och Materialet, Steneby

18/10
Internationella konstnärer sökes till Konstepidemin

19/10
Filmklubb: Design on Film, Studio Röhsska

19/10
ROADSHOW I SJUHÄRAD

20/10
PAPPERGARN I TEXTIL OCH MODE - ETT ÅTERVINNINGSBART MATERIAL FÖR FRAMTIDEN

21/10
Elektroslöjd + Raquel Meyers + Johan Söderberg, HDK

22/10
Så låter tystnaden, Konstpool på Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan

22/10
VERNISSAGE: SHAPES OF FASHION – NORDIC ARTWEAR

23/10
Ansök till Julmarknad för design & konsthantverk på Röda Sten Konsthall!

25/10
Annelies Vaneycken, doktorand i design, presenterar sin pågående forskning om barnens roll i staden och samhället, HDK

26/10 ?
Alumnutställning: Beyond sight, Steneby konsthall

27/10
Heba Alakkad, Galleri Hova c/o Konstmuseet

28/10
Åsa Ståhl/Kristina Lindström + guests: Emeli Höcks & Nils Bengtsson Blomstrand, HDK

29/10
Kurs – Akvarell i vått och torrt, Nordiska Akvarellmuseet

OM ADAs NYHETSBREV:

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA inom Business Region Göteborg huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.