Vi har maxat detta brevet med massor av tips, tävlingar, pengasök, mässor. September är en maxad månad. Har du koll på digitaliseringen påverkar dig? Visste du att Röhsska fyller 100 år i år? Allt detta och mycket mer. Vi intervjuar dessutom vår nya podd-producent Ina Lundström om vår ny podd Konstform och allt annat hon gör. Och som vanligt - missa inte tipsen. Där har vi sannerligen en guldgruva av nice stuff. Vill du att vi inte missar just ditt event där? Lägg då in det i vår Kalender på www.adasweden.se/kalendern.

Bild: Anna Lundin

Hej vad gör du Ina Lundström?

Vi på ADA är så glada och stolta att äntligen  ta steget in i samtiden och börja göra en podcast. Ja, eller radio. Vi kallar den Konstform. Med oss på denna färd, och den som kommer göra det hela sjödugligt, är Ina Lundström. Ina är journalist med bakgrund på bl a Faktum och som redaktör på Hunger. Vi vill gärna presentera Ina lite mer inför det allra första avsnittet av Konstform.

Läs vår intervju med Ina här

Bild: "Flexed biceps". Unicode

Go for it nu youngsters!

Det finns några utmärkelser speciellt inriktade till yngre kreatörer, både i bemärkelsen ålder, och i bemärkelsen tid efter examen. Till Ung Svensk Form söker du senast den 15/9 och till Nordic Creative Talent Award senast den 1/10. Komm skickar ett team till Eurobest Young Creatives i Rom. Till det söker ni senast 1/10.

Nordic Creative Talent Award
Ung Svensk Form
Eurobest Young Creatives

Bild: The Internet Book Archives/Flickr The Commons

Stort konstnärligt utsmyckningsprojekt på g i Alingsås

Med anledning av om- och tillbyggnad i Alingsås lasarett annonsererar nu VGRs konstenhet ut fyra konstnärliga gestaltningsuppdrag. Uppdragen handlar bland annat om konstnärlig utformning av ny entré samt  ljuskonstverk.  Ansökningsperioden är 4 juli - 16 september 2016.

Läs mer om de olika delarna här

Bild: NooMaraton

NooMaraton 2016

Om du ska delta på NooMaraton den 3/9 så kan du starta upp med en gratis kickoff frukost kl 8 på N3 på Innovatum. Noo Maraton är en nationell filmtävling, där man gör film på tid! Tävlingen pågår i 24 timmar över hela landet samtidigt och alla får samma kriterier. Kl 9.00 på lördag morgon den 3 september börjar tävlingen.

Mer om filmfrukosten på Innovatum
Anmäl ditt deltagande i NooMaraton till Kultur i Väst här

Bild: Ö-festen

Ö-festen på Ringön

Lördagen den 3 september är det den bubblande Ö-festen på Ringön. Där kommer det finnas allt från hipsteröl från bl a Stigbergets, street art med Järnhallen och rundpingis hos KokoKaka till loppis, utförsäljning av plåtprodukter, vikingaskepp och utomhusbio. Och DJs. Och massa mat. Och parkour. Och massa mer som inte ryms här. Lika bra att dra dit å kolla!

Ö-festen

Bild: tanakhawho/Flickr Creative Commons

Om digitaliseringen och industrin

Hur kommer digitaliseringen av samhället påverka våra yrken? En take på detta görs på Textile Fashion Center den 20/9 där representanter från Semcon, Swerea samt Husqvarna kommer ge sin bild av hur den svenska industrin påverkas av detta. Allt från det visionära till det praktiska som skapar värde för våra kunder och produkter.

Läs mer här

Bild: YRGO

Dags söka Yrgo Reklam och Marknadsföring !

Den första september släpps arbetsprovet för yrkeshögskoleutbildningen Reklam och Marknadsföring på Yrgo. Provet är en del av en tvåstegsprocess för den som söker copywriter och art director. Utbildningen är tvåårig och 85 % har anställning inom 6 mån efter utbildningen. Just do it!

Om ansökan i detalj
Om Yrgo Reklam och Marknadsföring

Bild: James Cridland/Flickr Creative Commons

Mässmånaden

September är en härligt späckad mäss- och konferensmånad. Bokmässan (24-25/9) fyller stan med tokmånga seminarier och bokknowledge, på Trä och Teknikmässan (6-9/9) finns det allt från Wood Fusion-programmet till studiebesök på inspirerande trähus. Och på Webbdagarna (21-22/9) får man koll på allt det senaste inom digitalt och tech.

Bokmässan
Trä- och Teknikmässan
Webbdagarna

Emma Olbers och Lisa Holland. Bild: Inredia

Trätema på Inredia

På Inredia i Tibro kommer nu en liten serie av utställningar med tema trä. Först ut är Talking Pieces, 8-9 sep, ett samarbete mellan formgivarna Emma Olbers och Lisa Holland. Sedan är det Kärlek till trä på Möbeldagarn den 1-2/10. ”ingen ska vilja lämna ett rum utan att ha dragit handen över de olika ytorna skriver Anna Stenberg om sin intention med utställningen.

Talking Pieces
Kärlek till trä

Hipp hipp hurra för hundraåringen!

I september 2016 fyller Röhsska museet 100 år. Vilken grej! I programmet finns allt från ättlingar till grundarna, bröderna Röhss, roller-skating, framtidsplaner (vi på ADA håller en debatt med titeln Vårt kära designmuseum, som syftar till att belysa nutiden och framtiden) samt även en mäktig återblick till en av Röhsskas tongivande utställningar, Verkligheten sätter spår, från 1975, med bl a ett samtal med fem av de då deltagande konstnärerna.

Allt om Jubileumsveckan
Vårt kära designmuseum

Bild: ett utsnitt ur Simon Stålenhags bild /Architectural Visualization Day 2016

Om att visualisera arkitektur

Topptalare kommer till Architectural Visualization Day 2016 på Visual Arena Lindholmen den 15/9. Visulaiseringskontor som Facory Fifteen och Unique Studio kommer samt Simon Stålenhag, känd för sina nutidssciencefictionbilder.  Eventet är fullsatt, men har man tur slinker man ändå med via väntelistan.

Architectural Visualization Day 2016

Bild: à la London

Dags för jul!

Det verkar ju kanske lite sinnessjukt med julpepp nu när vi nyss kommit upp ur havet och absolut inte slutat sitta på uteserveringarna, men nej, det är det såklart inte - det är helt dags att tänka på juletider! För à la London stänger ansökan till att bli utställare på sin populära julmarknad den 20/9.

Här ansöker du

Bild: Karin/ADA

Sök pengar!

Ibland kan kassatillskott behövas (alltid kanske...) och ibland finns det faktiskt också möjlighet att få det! Här har vi samlat ett par ställen med aktuella ansökningstider- och listor.

Konstnörsnämndens samlade
Stipendier, bidrag och fonder, en sammanställning från Underlandet
IV, Individuell visningsersättning (senast 15/9)

Brewhouse award

Klockan 12:00 den 1 september öppnades portarna till hela Sveriges idé- och innovationstävling – The Brewhouse Award. The Brewhouse Award står för det kreativa skapandet, kulturen och mångfalden. Syftet med tävlingen är att långsiktigt stärka det kulturella och kreativa entreprenörskapet och företagsklimatet i Sverige.

Läs mer om tävlingen här

Bild: Karin/ADA

Inifrån ADA:

Äntligen höst! Och även om hösten inte direkt är återfödelsens tid så drar ju allt igång nu efter den långa vilan. Vi på ADA drar igång med en helt ny kanal, podcasten Konstform. Där kommer vi kunna dyka ner djupare i olika ämnen. Vi börjar och testar med teman, först ut blir trä. Vi hoppas att det blir både underhållande och lärorikt och förstås att det, som allt annat vi gör, ska bidra till momentum för den kreativa näringar. Läs mer om den i intervjun med vår producent Ina Lundström här bredvid.

>> Läs hela krönikan här

KONSTFORM

Vi gör en podd, och så småningom ett nytt slags nyhetsbrev under namnet Konstform.

Konstformspodden finns här:
>>soundcloud.com/konstform

Tipsen i programmet finns här:
>> Stora trähus-seminariet
>> Rundqvists onsdagstryckverkstad
>> Akvarellmuseets gästateljeer
>> Creative Clusterträffarna i Sjuhärad
>> Ö-festen

MER SOM HÄNDER I SEPTEMBER:

Här samlar vi korta tips på annat bra som händer. För fler saker, gå in och kolla i vår Kalender. (Där kan du också själv lägga in dina egna (relevanta) events.)

29/8-25/9
Fit for nothing, Steneby

31/8-17/9
Together, A-venue

31/8-3/9
Utställning Lite annorlunda

1/9
Vernissage Dan Isaac Wallin - Woolgather

2/9-4/10
Swedes and Belgian Blues på Gallery Four

2/9
GIBCAs curator Nav Haq och prof. Ola Sigurdson samtalar om det sekulära samhällets roll idag

2/9
Göteborgsfest för Modeslavar

2/9
Kulturnatt i Kvarnbyn 2016

3-11/9
Receptionen presenterar Hotell Adyton

3/9-2/10
Nya bilder från Iran

3-4/9
SpeedArtDesign

3/9
En sång för livet, Mariestad - Panncentralen

3/9
"Palett och Silverkorn" på Rivercity Gallery

4/9
International Freedom Kiters at Tall Ships Regatta -Gothenburg

4/9
Sista dagen för Surfacing Earth på Röda sten

5/9
Stora sociala företagsdagen 2016

6-9/9
Trä- och Teknikmässan

6/9
APRAT Barozzi / Veiga

8/9
StartUp Bar Göteborg september

9/9
MiGs Guldfrukost

9/9
Konvent Framtid

10-11/9
Kurs: Brodera på stickat, Dalslands konstmuseum

10/9
Charged, Bohusläns museums konsthall

12/9
Tid för skulptur: Gideonsson Londré

13/9
Klädbytarfesten!

14/9
Angered – En satellitstad i kulturlandskap

14/9
Kreativ afton hos Anne Joslin – screentryck

15-20/9
EXIT16 på London Fashion Week

15/9
Konst på bio: Goya, Lidköping, Folkets Hus

15/9
Kortkurs i trädgårdsdesign på DaCapo

15/9
Ortens Konstfestival 2016

15/9
Konvergenser #2 - A group show

16/9
Welcomfrukost med Volvo Cars

17/9
Ernst Billgren vs Wilhelm von Kröckert

20/9- 2/10
Bild Berättande Bok

21/9
Universities as living labs and agents of change, Mistra Urban Futures

21/9
Nordic Illustration Seminar, HDK i samarbete med Aalto-university school of arts och Göteborgs Stadsbibliotek

21/9
Startup PingPong @Spotify

22-25/9
Göteborgs Stadstriennal på Bokmässan

22/9
Fotobok Gbg 16

22/9
Next strategy - designseminarium

23/9-2/10
Allékonst, Mariestad

24/9
Food Market Magasinsgatan - i skördetid

24/9
Brodera på stickat, Textilmuseet

28/9
GBG Tech Meetup

30/9
Frukost med Semcon

30/9
Träffa textilföretag från Tunisien

OM ADAs NYHETSBREV:

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA inom Business Region Göteborg huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.