Nu är det sommar faktiskt, på riktigt. När detta skrivs har vi haft dagar med rekordvärme och man ser hur den hundra dagarna av sommar har kickat igång mentalt. Men de flesta av oss jobbar ju på ett bra tag till, och vissa kanske inte alls får ledigt. Jobbar man frilans kan tex riktigt sommarledigt vara svårt att få till. Vi har samlat ihop lite olika grejer till er i här i nyhetsbrevet, som sträcker sej över alla sommarmånaderna. Tips om nytt skönt häng på Brännö, mäktiga skulpturer på Tjörn och mönsterlycka på Rydal, men också lite tävlingar, shopping, normbrytande fest och annat. Enjoy!  PS. Passa också på att avsluta året med oss och andra med Drakbygge och -flygning med International Freedom Kiters på Röda Sten! Hoppas vi ses. DS

Hej vad gör du Johan Åberg?

Vi fick nys om nåt helt spännande: det växer fram ett konstnärs- och kreatörshäng i Brännö hamn. Och i sommar ställer bland andra Göteborg Vintage dit containrar och säljer kläder. Vid en restaurang som ser ut som Karibien (lite västskustskt sådär i alla fall). Vi blev nyfikna och frågade Johan Åberg på Göteborg Vintage lite mer.

Läs hela intervjun här

Röda Korset söker livräddande innovationer

Röda Korset finns överallt där människor har det svårt. Men de kanske också behöver hjälp ibland? Med att bli bättre på det de gör. Har du en idé som kan hjälpa Röda Korsets arbete – men saknar finansiering? Genom Operation innovation ger Röda Korset dig chansen att förverkliga eller utveckla den. Fram till den 10 juni skickar du in din idé för projekt som ska påbörjas under hösten.

Läs mer och ansök här

Ett kulturhus öppet för alla

Alingsås kulturhus blir Sveriges första meröppna kulturhus! Det innebär att Alingsås invånare med kulturhuskort har tillgång till huset 06-22 alla dagar på året. 17-22 juni återöppnas det, bland annat med vernissage av Alingsås konsthalls nya utställning Rest your little head and tell me about the past av konstnären Patrik Bengtsson.

Läs mer om Kulturhuset här

Sök Design S!

Design S är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse, för hela branschen. Utmärkelsen riktar sig till professionella designers, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse. I år är det 10 år sedan utmärkelsen delades ut för första gången. Bidrag kan anmälas fram till 30 juni via Design S hemsida.

Anmäl bidrag här

Bild: The Internet Book Archive/Flickr Creative Commons

Templet öppet för arrangemang i sommar

Kulturtemplet på Gråberget öppnar för andras arrangemang i sommar: konserter, utsällningar, samarbeten. Tanken är att ha pågående aktiviteter under två veckor. Projektet har arbetsnamnet Ritos och vill utforska det rituella, mellan 27/6-9/7.

Läs mer här

Bild: SDASM Archives/Flickr The Commons

Residence för konstkritiker i augusti

Open Call för nordiska konstkritiker: Konstepidemins internationella artist-in-residence i Göteborg bjuder in till ett residens för konstkritiker i Norden. Under några intensiva dagar skapas en mötesplats där deltagarna tillsammans reflekterar över konstkritikerns roll och konstkritikens uttryck.

Läs mer och ansök här

Bild: Steneby

Det var en gång en eldsjäl...

På 1920-talet var det deppiga tider i Dals Långed. Hög arbetslöshet och mycket alkoholism. Då startade magister Borglund och ett gäng en slöjdverksamhet, med idén hantverk och en vacker livsmiljö som vägen till ett bättre liv. Det blev Steneby som vi känner det idag. Nu anordnas en utställning om skolans födelse och utveckling, Sagan om Steneby.

Läs mer om Sagan om Steneby här

Bild: West Pride

Normbrytande kreativitet på West Pride

West Pride kanske mest är förknippat med fest och musik, men det finns ett fint innehåll mer för av och till kreatörer också. Vi gjrode en sökning med orden Konst och Utsällning, samt Workshop och Pyssel (:) ) och fick massa bra förslag. Eller vad sägs om Birgitta Stenbergs konst, Normlek på Röhsska eller Regnbågsakvarell med Nordiska Akvarellmuseet.

För hela alltet, fest och musik inkluderat, kolla här

Bild: The National Archives UK / Flickr The Commons

Be a Local

Under Global Sharing Week så hålls workshopen Be a Local på Klädoteket, ett initiativ från Turistrådet Västsverige att i delandets tecken åstadkomma fantastiska möten mellan besökare och invånare samt finna nya idéer hur resenärer kan resa mera hållbart genom att dela resurser på resmålets med dess lokalbor. Vill du som privatperson vara med och skapa unika möten med dina medborgare och turister? Kolla in detta då.

Be a Local
Global Sharing Week

Semcon Design Days

Semcon Design Days pågår 14-15 juni. Den första dagen är vikt till studenttävlingen, men den 15:e är publik. Temat är “Design for Mobility”, eller: leave the car (as we know it) behind. Key Note speaker är Carlo Ratti, Professor SENSEable City Lab, MIT. Missa inte heller efterfesten, Designer's Night. Allt på Semcons huvudkontor på Lindholmen.

Semcon Design Days
Designer's Night

Bild: Skulpturen ANNA av spanske konstnären Jaume Plensa. Bild: Pilane.

Pilane firar 10 år med mäktig skulptur

I år firar friluftsutställning Skulptur i Pilane på Tjörn 10 år!  För att manifestera detta har de installerat ett av världens största konstverk - det 14 meter höga kvinnohuvudet ANNA av spanske konstnären Jaume Plensa högst uppe på bergstoppen. Verket är gjort speciellt för Pilane och blir ett mäktigt landmärke som kan ses över hav och land, från Marstrand i söder till Skaftö i norr.

Läs mer om Pilane här

Bild: Susan -**/Flickr Creative Commons

Utvecklas i sommar

På sommaren hinner man ju allt! Iallafall har man både mer energi och det är mer dagsljus. Så varför inte en sommarkurs? I Lidköping på Formakademien finns det kurser om bl a miniatyrdesign, screentryck på textil, dekortekniker på stengods. På DaCapo i Mariestad kan man lära sig om örtagården och att måla med traditionella färger. På Stenebyskolan finns också ett urval av kurser inom deras område, såsom silversmide och maskinstickning. På Fristads fhsk kan man lära sig serieteckning.

Formakademins sommarkurser
DaCapos kortkurser
Stenebys sommarkurser
Serieteckning i Fristad

Bild: The National Archives UK / Flickr The Commons

Spelutvecklare? Ansök redan nu, asap!

Ansök nu till Startup-Sweden, en enligt arrangörerna, grym vecka, helt dedikerat spelutvecklare och spelstudios. Det blir som en boot camp med alla delar i såsom juridik, marknadfföring, pitchträning, och riktigt pitchande. Anmälan verkar vara brådis med (senast 10/6) men själva eventet är i höst, 19-23 september.

Läs mer om alltihopa i inbjudan här

Bild: Anna-Lena Ahlström via Rydals museum

Lotta Kühlhorn på Rydal

En av våra mest kända formgivare, Lotta Kühlhorn, ställer ut på Rydals museum i sommar. 5 juni – 14 augusti pågår utställningen Rapport från min mönstervärld. Alla har nog läst en bok med hennes omslag och hon har även expanderat till att göra tygmönster och porslin. Alla dessa olika områden visas upp på utställningen.

Läs mer om Kühlhorns utställning och Rydals museum här

Klimataction

Vi vet alla att vi står inför en framtid då klimatets förändringar kommer påverka vår livsstil - mer eller mindre. Hur minskar vi denna förändring och hur gör vi transitionen så bra som möjligt? Nu utlyser Business Region Göteborg tillsammans med Göteborgs stad i samarbete med danska Climate Kic ett Open Innovation Call, för att samla alla bra ideer och försöka trycka in dem i stadens arbete. Sista dagen för anmälan av deltagande är 14/6.

Läs mer om ansökan här

Bild: Fashion Gallery

Textile Fashion Center transformeras i sommar

Det är spännande med Textile Fashion Center. Det är ett hus där allt möts, utbildningar, event, business, museiverksamhet, forskning, branschorganisationer - och shopping. Allt som kan tänkas gagna modebranschen ryms helt enkelt. I sommar satsar de på shopping i sin galleria på nedre plan. 30 juni - 31 juli är Fashion Gallery Summer Outlet öppet.

Läs mer här

Bild: Joseph D'Mello/Flickr Creative Commons

Inifrån ADA

Saktar ner, tar sommar /// När vi pratar med kreatörer om jobbet så är det en sak som återkommer; de är stressade. Det finns en hel del som är stressade för att de inte har jobb eller för lite jobb. Men många är stressade för att de har för mycket att göra.

Läs hela texten här

MER SOM HÄNDER I SOMMAR:

Här samlar vi korta tips på annat bra som händer. För fler saker, gå in och kolla i vår Kalender. (Där kan du också själv lägga in dina egna (relevanta) events.)

4/6-28/8
Ung och skapande sommar, Röda Sten

3/6
Affär Inredia

3/6
Kommunikationsfrukost med Collector Bank

3/6
Vernissage & Performance: H.arta Group från Rumänien intar The Temporary Separatists på Box

4/6
Vernissage HDK Examen 2016: Design

4/6
”Från himmel till halm”, Halmens Hus

4/6
Sigvard Bernadotte – mannen som formgav folkhemmet, Bohusläns museum

4/6
HDKstudenter bygger popupträdgård på Avenyn

4/6
Piles of Dreams med Maria Friberg, Lidköpings konsthall

4/6
Federica Sala: True Lies

4-5/6
Drömmar, drägel och duktighet

5-11/6
Global Sharing Week 7 dagar med fokus på fördelarna med kollaborativ ekonomi

5-11/6
HDK Examen 2016: Design

6/6
Festival Illegal

7/6
Business & Design Thesis Afterwork

7/6
re:textile Showroom öppnar

8/6
Popuzar öppnar på Esperantoplatsen

8/6
APRAT med Johan Oscarson, partner i Elding Oscarson

9/6
Socialt företagande: Entreprenörskap och sociala innovationer i förändring

9-11/6
West Pride - Upplev utställningen Gränslöst på Göteborgs konstmuseum

10/6
Vårens enda och fantastiska AW

11/6
Slöjdsoffan på West Pride

11/6
Guldkrokens keramik, Kulturkvarteret Pedagogien

11/6
Potatisperspektiv, Gerleborgsskolan

11/6
Stadsodlingssafari #2

11/6
Vernissager Eva Hild och Lars Tunbjörk, Strandverkets Konsthall

11/6
Joe Hedlund: Konsten som hem – hemmet som konst, Röhsska

11-12/6
POP-UP STORE på Fritidsagenturen

21/6
Disputation Maja Gunn, Textilhögskolan

26/6
Sommarsalongen Steneby konsthall

2/7
Susana Pilar Delahante Matienzo, Konstmuseet Skövde

4/7
Textilhögskolan i Almedalen: Re: en ny samhällssektor att räkna med?

11/8
Artcaching

20/8
Fotoutställningen PlanketGBG

20-21/8
Glupsk på Dalsland

26-28/8
Syfestivalen i Göteborg

OM ADAs NYHETSBREV

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA inom Business Region Göteborg huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.