Sköna maj är välkommen! Och med den såklart ett nytt nyhetsbrev, där vi samlar ihop ett gäng av allt det bra som händer denna månad runtom i Västsverige. Vi har kollat upp vad som händer på Hasselblad, tipsar om examensutställningar och gemenskapen i Göteborgs tech-värld. Det är dags att söka residens i Steneby och det är dags att söka utbildningar i Lidköping. Allt detta, och mycket mer, hittar du här.

Bild: Petter Borg

Hej vad gör du Pär Heyden?

Vi fick reda på att vårt gamla lokala flaggskeppsföretag Hasselblad, som de senaste åren inte varit så synligt, nu verkligen har börjat resa sig ur askan. Med 75-årsjubileum, nya kameramodeller samt nyvärvade chefsdesignern Pär Heyden, (som det senaste var Brand Design Manager på Volvo) kan man inte annat än att bli nyfiken på allt som händer.

Läs hela intervjun här

Bild: Two Roses/Flickr Creative Commons

Examenstider

Finns inget mer inspirerande och vårsignalerande än examensutställningar! I maj (och juni) är det alltid tjockt med dessa. I år har HDK valt att dela upp sina examensutställningar i tre olika sjok, där två ligger i maj (HDK vid Steneby 20–23 maj och Konsthantverk 20–29 maj), och en i juni (Design, den 4/6), Platsen för alla dessa utställningar är en lägenhet på Vasagatan 33, Göteborg.

Läs mer på HDKs hemsida

Bild: What Design Can Do

What can design really do?

Designplattformen What Design Can Do har tillsammans med UNHCR och Ikea Foundation har, arbetat fram satsningen The Refugee Challenge, som syftar till att få formgivare världen över att engagera sig i flyktingfrågan. WDCD, är en designplattform med bas i Amsterdam som arbetar med design för social påverkan. Tävlingen har deadline 20 maj.

The Refugee Challenge

Bild från evenemanget på Facebook

Artificiell intelligens till frukost

Automatisering, robotar, artificiell intelligens, machine learning, singularitet. Det är nya tider, vi är redan vana vid att delar av oss är artificiella och att vi får datorns hjälp med påminnelser etc. men hur långt är det gånget? Vad är på gång? Om detta handlar Welcom, MiG och Visma Softwares frukost om artificiell den 4/5 på Auktionsverkets Kulturarena.

Läs mer och anmäl dig här

Bild: Latente www.latente.it/Flickr Creative Commons

Open call: Steneby Air

Steneby Air är ett residencyprogram på Steneby, för konstnärer och kreatörer som har ett relevant projekt att utföra där. Ansökan till att vara där under hösten 2016 går ut den 15/5. Ungefär hälften av de öronmärkta resurserna kommer att tilldelas alumner, det vill säga före detta studenter från Stenebyskolan eller HDK vid Steneby.

Läs mer om ansökan här

Bild: Strandverket

Konstfredagar i skärgårn

På Strandverket, Marsstrand kan man nu i maj gå på Art Friday! Varje fredag blir det en längre guidad visning under lite festligare former med bubbel och tilltugg. Utställningarna "Ann Edholm möter Hilma af Klint" och Joakim Eskildsen / En värld jag kan tro på, är det som visas just nu, och biljetter köpes på plats. Första tilfället är fredagen den 6/5

Art Fridays på Strandverket

Bild via Sveriges Arkitekter

Rita nya kulturhuset i Bergsjön?

Göteborgs Stad genom Higab inbjuder till en prekvalificering avseende en projekttävling för nytt kulturhus i Bergsjön. Tävlingen genomförs i samarbete med Sveriges Arkitekter. Syftet med prekvalificeringen är att utse fyra lag som kommer att erbjudas att delta i tävlingen forsatt. Intresseanmälan ska vara Higab tillhanda senast den 25 maj 2016

Läs mer här

Bild: Stiftelsen Malik Bendjellouls minne

Sök Bendjellouls filmfond

Bendjellouls foundation Insamlingsfonden Malik Bendjellouls minne har funnits mindre än ett år, och är tänkt att bli en stor, oberoende spelare för internationell dokumentärfilm. I år börjar de med att utlysa två utvecklingsstipendier på € 10 000 för filmare som är i början av arbetet med sina projekt. Sista sagen att söka dessa är den 31/5

Ansökningsförfarande och mer info

Bild: Claudia M Eastman/Flickr Creative Commons

Ansök till Formakademin

Formakademin är ett kunskapscentrum när det gäller keramik, mönsterdesign och designmodellering som ligger mitt i ett keramiskt hantverkscentrum i Rörstrands anrika industrilokaler i centrala Lidköping. Nu är det dags att söka höstens kurser i Keramisk form och produktion, Designmodellering och Mönsterdesign. Ansökan skall vara Formakademin tillhanda senast 15/5.

Här finns ansökningsinfo

Bild: Skulpturbiennalen Borås. Tonåring av Eva Berggren från 1966, flyttas till ny plats.

Skulptursbonanza i Borås

Skulpturbiennalen 2016 i Borås sker på tre olika platser i staden: Stora torget i stadskärnan, bostadsområdet Norrby och en gammal obebyggd industritomt. Den invigs den 20/5 och kommer visa konstverk av konstnärer från Finland, Danmark, Libanon, Storbritannien, Sverige och USA. Parallellt, under hela utställningsperioden, sker också ett samarbetsprojekt mellan Borås Stad och Ulricehamn kommun under namnet "Vi byter skulpturer med varandra".

Skulpturbiennalen i Borås 2016

Bild. Järnhallen på Ringön. Skulptur av Mattia Lullini

Allt ljus på Ringön

Hur kan Ringön bli en kreativ oas? Ringön är ett gammalt industriområde på Hisingen, beläget mellan Götaälvbron och Tingstadstunneln. Området är i omvandling vilket  og inte undgått någon intresserad. Den 9/5 bjuder Svensk Form Väst in till en kväll med fokus på just detta. Matilda Lindvall är projektledare för Saltet på Ringö. Anna Bergman från Järnhallen deltar också. Svensk Form Väst bjuder på fika.

Läs mer om eventet här

Bild: GBGtechweek

Startupsens egen vecka

Under #gbgtechWeek 12-19/5 händer det en massa intressanta saker inom startup och techvärlden. Den 14:e är det t ex både Gotehnburg Startup Hack och Startup Arena, bägge är tillfällen för samarbete och utveckling och syftet är att föra samman och belysa denna scen i Göteborg. #gbgtech-gruppen hålls samman av en grupp studenter från Chalmers Schoool of Entrepreneurship som har satt samman veckan. Alla med intresse för frågorna hälsas välkomna.

#gbgtechWeek
Startup arena
Gothenburg Startup Hack

Bild: Karin/ADA

För att kunna hjälpa måste man veta

Nu ska de kreativa näringarna i Sjuhärad kartläggas. Vilka kreatörer finns det? Vad gör de? Var finns de? Creative Cluster initierar denna kartläggning för att utvecklar samverkan mellan olika områden och för att främja er kreatörer i er utveckling. Är du konstnär, fotograf, filmare, illustratör, dansare, musiker, reklamare, arkitekt, programmerare i Sjuhärad så registrera dig! Uppstartsmötet sker i  Borås den 11/5.

Läs mer och anmäl dig här

Bild: clondike7/Flickr Creative Commons

Inifrån ADA

Stressa inte! Det må finnas något som heter positiv stress. Och det är klart att det är kul att få mycket gjort i sitt liv. Men så som många upplever en konstant tärande stress i sina liv, det håller inte.

Läs hela krönikan här>

MER SOM HÄNDER:

Här samlar vi korta tips på annat bra som händer. För fler saker, gå in och kolla i vår Kalender. (Där kan du också själv lägga in dina egna (relevanta) events.)

28/4- 11/5
Maj, maj POP UP!

1-22/5
Utställning Maskinhallen – Tommy Carlsson, NOT QUITE

2/5
Måndagsslöjd på Fritidsagenturen

3/5
Hammarkullekarnevalen: Affischsläpp på Röhsska

4/5
Föreläsning – Karl Lydén, Gerleborgsskolan

4/5
ABAR

5-8/5
Moving Art Project 2016

7/5
Mods, Tidaholms museum

7/5
Kevin Hughes: The Good Old Boys, Four

t.o.m 7/5
2 X ROLL + ELMQVIST = MATERIAL 2, Steneby Konsthall

8/5
Klädbytardag på Frilagret

9/5
Alumnträff på HDK

10/5
Modesamtal med Ida Klamborn

12/5
Design Salon #3: Sketch – trend eller revolution? Rabash

13/5
Pensionärshappening: Dismaland, Better Shelter och Fuldesign – Hur syns samhällsdebatten inom design?

13/5
Federica Sala: True Lies; Four

13/5
RELEASEFEST för 4 ARK #12 Motsatser

13-15/5
ConFusion, Världskulturmuseet

13-15/5
Konstrunda, Hjo

14/5
Samarrangemang – Notation & Improvisation, Gerleborgsskolan

14/5
Piffa ett prydnadsdjur och kolla på djurfilmer! Röda Sten Konsthall

15/5
Berättelsen om Hilma af Klint (samtal med Ulf Wagner), Strandverket

15/5
Mönster, färg och figur - Screentryck på tyg, Konstepidemin

t o m 15 maj
Berättelser om flykt, Västergötlands museum

17/5
Afterwork. Reklam, journalistik eller något annat?

17/5
Föreläsning: Ekologisk odling med perspektiv på ett odlingsår på Läckö Slott

21/5
El Mercadito vårmarknad

21/5
MM Art Market

22/5
THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS 3D SING-ALONG, Bio Roy

22/5
Söndagsbingo! på Röda Sten konsthall

23/5
Ansök! Open call: Nyskapande tillfällig konst

25/5
Jane Gbg och Stendahls presenterar: föreläsning med Christina Knight!

27/5
Making/Narratives, HDK: Maria Nyström

27/5
Making/Narratives, HDK: Annelys de Vet

28/5
Examensvisning och utställning på Tillskärarakademin i Göteborg

t o m 28/5
Animal Spirits c/o Konstmuseet, Skövde Kulturhus

29/5
Kom och spinn!

29/5
Konstvandring, Nossebro

OM ADAs NYHETSBREV:

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA inom Business Region Göteborg huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.