Äntligen anländer april och med den vårvibes. De flesta högtider och lov är avklarade och vi kan foka på att jobba! Det är tur att det händer så mycket bra så när vi har all extra tid. Vi tipsar här om bra saker att göra både i och utanför jobbet, annan slags shopping, ett gäng lediga tjänster och så har vi gjort en intervju med en pinonjär, Helena Baude som är en av grundarna till nystartade designutbildningen Designkanalen. Och mycket mer såklart. Enjoy!

Bild: Privat

Hej vad gör du Helena Baude?

Helena Baude är den grafiska formgivaren med mångåriga erfarenheter både av reklambranschen, designbranschen och bokförläggning, som valde att, tillsammans med design directorn Lisa Alm, starta upp en helt ny utbildning: Designkanalen. Syftet är att ge en ingång till designbranschen med fokus på att möta unga från miljöer som traditionellt är underrepresenterade på Sveriges designutbildningar och i branschen. Det är inte varje dag en ny designutbildning startas i Göteborg så vi vill kolla av lite vad som händer med det hela.

Läs hela intervjun här

Bild: Nori_N/Flickr Creative Commons

Var hälsad vår! Hanami!

Att fira Hanami, körsbärsblommens dag, i Botaniska har blivit en årligt återkommande högtidsdag (hoppas vi)! I år är det den 26/4, och det hela firas på traditionsenligt vis med picknick under träden, som förhoppningsvis blommar då. Det är också bland annat teprovning, bonsaiutstöällning och prova på olika japanska kampsporter.

Läs mer här

Bild: Statens Konstråd

Västlänken: Kronotopia

Statens konstråd och Trafikverket lanserar Kronotopia: Centralen och Olskroken – en internationell konstnärstävling som påverkar ett av Göteborgs genom tiderna största byggprojekt. Här får konstnärer/konstnärsgrupper möjlighet att göra storskaliga konstnärliga gestaltningar i Västlänken och Olskroken. Intresserade konstnärer kan fram till den 27 april lämna intresseanmälan. Från intresseanmälningarna väljer en jury ut sex konstnärer att tävla.

Läs mer om allt här

Bild: Glen Scott/Flickr Creative Commons

En annan slags shopping

Vår och man får ju en aning lust till förnyelse! Nu i april ligger ju som tur då traditionsenligt Naturskyddsföreningens Klädbytardagar. I Göteborg är det största klädbytet på Frilgret, med mljlighet att lämna in käder och skor före. Designkollektivet Baum! Work/shop har  sin eget klädbytararrangemang den 16/4.Och klädbyten sker på måmnga ställen runtom.

Klädbyta på Baum
Klädbyte på Frilagret
Alla klädbyten i Västra Götalandsregionen

Bild: noonespillow/Openclipart.org

HDK söker folk

Många tjänster ligger utlysta på HDK just nu. Det är professorstjänster i Konsthantverk, Bildpedagogik, Design samt Design med inriktning möbeldesign. Sedan söker de ett antal doktorander också: 2 doktorander i Design, en doktorand i Konsthantverk samt 1-2 doktorand i Estetiska uttrycksformer (1-2 tjänster).

Läs mer om tjänsterna här

Bild: Elektrisk loppis/Batteriåtervinningen

Elektrisk loppis

Upplev en annorlunda loppis med enbart gamla elprylar! Till exempel mobiltelefoner, leksaksrobotar, pannlampor och armbandsur. Köp, sälj, skänk och återvinn på Magasinsgatan lördagen 9 april kl. 11-16. Vill du sälja? Boka gratis bord efter först till kvarn-principen på: loppis@batteriatervinningen.se

Läs mer om eventet här

Bild: Textilmuseet

Picassos & Warhols tygmönster

De gjorde inte bara fantastiska konstverk - de gjorde naturligtvis även tygmönster. Boka in den 16 april då Textilmuseet öppnar den nya stora utställning Artist Textiles - Picasso till Warhol, med kända konstnärers tryckta mönster.

Läs mer här

Bild: Kolla/Svenska Tecknare

Tävlingsdax

Vartannat år är det Kolla! tävlingen för alla grafiska formgivare, illustratörer och animatörer. Juryordförande för de tre huvudkategorierna är Eric Ericsson (grafisk design), Lovisa Burfitt (Illutsration) samt Petter Karlsson, TocaBoca (rörlig bild). Tävlingen är, till skillnad från många andra branschtävlingar, gratis att delta i. Sista dag för anmälan är 14/4.

Här finns all info

Bild: Joybot/Flickr Creative Commons

Inredia startar butik

Inredia curerar en butik till folkfesten Uppåner i Tibro. Vill du - konsthantverkare, designers eller slöjdare - få chansen att sälja dina grejer så ansök för den 1/5! Fokuset för urvalet av deltagare ligger på handgjorda produkter av god kvalitet med koppling till nytänkande och ett levande hantverk. Och: affär Inredia bemannas och byggs upp under ledning av Kajsa Horner så du som hantverkare, slöjdare eller designer kommer själv inte behöva stå för försäljningen på plats.

Bild: Meg16

Meg comes to town

Den 7-8 april samlas den svenska mediebranschen i GBG, alla från mediebranschens beslutsfattare, kommunikations- och marknadschefer till politiker, medieforskare och journalister för att lyssna, berätta, samtala och lära sig mer. Man kan välja att delta i hela seminarieprogrammet, då är det en aning dyrare eller så köper man en MegOpen biljett för 100 kr.

Läs mer om hela alltet här

Bild: Steneby

Lets talk: om Resan till Japan

Hedvig Flärdh och Lydia Vermaat Wallin fick Mötesplats Stenebys Idépeng för att resa till Japan och utbyta kunskap och erfarenheter kring hantverk. Nu berättar de om projektet, upplevelserna under vistelsen i Japan och vad som händer sen på nästa Let’s talk: Hantverksutbyte mellan Sverige och Japan, den 5/4.

Mer info här

Bild: stillbild ur filmen Drawing with a chainsaw, 15/5 2015/KKV GBG

Motorsågstryck

Nu återkommer den populära kursen Drawing with a chainsaw på KKV GBG och KKV Bohuslän. Syftet är att skapa storformatstryck genom att använda manuella och elektriska handverktyg och skapa ett original i trä, som sedan kan tryckas i max storlek 150×300cm hos KKV Bohuslän. Mycket populär kurs med ett fåtal platser så skynda med anmälan!

Läs mer och anmäl dig här

Bild: Vetenskapsfestivalen

Bältesspännareparken goes experimental

Vetenskapsfestivalen anordnas bl a en Mini Maker Faire i festovaltälten i Bältesspännareparken. Men det händer också mycket mer, inom gränslandet elektronik, spel, gör-det-sjölv, samarbete, konst. Om du eller dina nära och kära vill labba och lära er mer om material, D.I.Y, hela makerrörelsen, så ta er dit. Göteborg Mini Maker faire är öppet 16-17 april.

Läs mer här (filtrera på plats Bätesspännareparken)

ADA tycker

>>> Din del i framtiden

Grön omställning, väntar du på den eller är du en del av den? Som kreatör har du stor påverkan på framtidens normer och beteenden, detta ger dig ansvar. Kravet på ta ansvar må vila tungt men det finns stora belöningar att hämta för att leda vägen mot en bättre värld.

Omställningsprocesser leder alltid till nya behov och nya möjligheter. Eftersom kreatörer ofta får nya idéer och löser problem tycker vi att de också borde vara med och få vinsterna de ger. Men då måste ni vara med och äga, utveckla och förvalta dessa idéer. Värdet av idén uppstår först när den implementeras, då den blir till innovation.

Läs hela krönikan här

MER SOM HÄNDER:

Här samlar vi korta tips på annat bra som händer. För fler saker, gå in och kolla i vår Kalender. (Där kan du också själv lägga in dina egna (relevanta) events.)

1/4
FilmFrukost #23 med Yaba Holst

1/4
Making/Narratives: James Auger

1/4
Making/Narratives: Lisbeth Svengren Holm

2/4
1650mm // Emille de Blanche

6/4
Moa Goysdotter om iscensatt amerikanskt konstfotografi (1970-tal), Konstmuseet

6/4
Releasefest! Boken om Röda Sten Konsthalls historia

6/4
Världsstickcafé: Mobil och snabb vävning

6/4
GERLESBORGS FÖRELÄSNINGAR: Axel Lieber – Min konstruktiva vardag

7/4
Pussel Riot #2: Anna Carlsson - Forget the rules - if you like to wear it

7/4
SEMINARIUM: Kommunikation för relation eller position?

8/4
Vernissage: Kevin Hughes: The Good Old Boys, Four

8/4-10/4
VADÅ VÄNTA?! Mingel och visning av Barn & Ungas designprocess

9/4
Mossa, mylla, manipulera. Fritt broderi med Henriette Ousbäck

12/4
Svensk form väst: Normkreativ innovation – release NOVA

12/4
Slöjdsnack om tillsammansslöjd, slöjdgemenskap och slöjdmiljöer

12/4
DOC LOUNGE GBG presenterar: A GOOD AMERICAN

13/4
Vetenskapsfestivalen: Visning med producenten bakom utställningen Tillsammans

13/4
GERLESBORGS FÖRELÄSNINGAR: Frida Klingberg – Vara utan efterfrågan

14/4
Pussel Riot #3: Sarah Delshad - Slöjdans makt

14/4
Vetenskapsfestivalen: Lunchföreläsning: Tillsammans: Distans och Relation

15-17/4
Open, Textile Fashion Center

15/4
Vetenskapsfestivalen: Visning med producenten bakom utställningen Tillsammans

16/4
Vetenskapsfestivalen: Visning av utställningen Afghan Tales – samtida afghanskt fotografi

18/4
KOMM bjuder in till HRseminarium i GBG

20/4
GERLESBORGS FÖRELÄSNINGAR: Claudia Theel – Konst och hälsa

21/4
Pussel Riot #4: Jasmine Idun Isdrake - Stickade gasmasker

22/4
Frame filmfestival

23/4
Poesifestival: Merci Poesi

24/4
Stenebystudenter: sista dag söka sommarateljé

26/4
Nätverksmöte JaneGBG

27/4
Knep för konsthantverkare

27/4
GERLESBORGS FÖRELÄSNINGAR: Dana Sederowsky – konstnärspresentation

29/4
Making/Narratives: Karin Sunvisson

OM ADAs NYHETSBREV:

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA inom Business Region Göteborg huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.