Även om man VET att våren inte är här för gott ännu så kommer ändå energin tillbaka. Det märks även på urvalet av saker som händer, det vill säga - det händer mycket! Vi har samlat ihop ett gäng saker som vi tycker är bra, både här och där. Internationella kvinnodagen uppmärksammas bland annat och så kollar vi in hur en ansvarsfull modefestival går till i vår intervju med Sara Habte Selassie, en av medgrundarna till Klädoteket. Guldäggsvernissage och recidencies hos Not Quite för konstnörer från Nordafrika/Mellanöstern samt lite olika ekonomiska tips- och tricksevent finns också att läsa om. Bland mycket annat. // I mars visar vi på ADA filmen Levande Design, fixar ett Pecha Kucha samt gör samtalet Fashion Future? på Fashion UP!-festivalen. Det blir ett samtal om modets önsvärda framtida utveckling på Fashion UP! med Bea Szenfelt, Jenny Holmlund från JENNYVEXALA samt Adrian Zethreus, Re:textile.// God läsning!

Bild: Elstudio

Hej vad gör du Sara Habte Selassie?

Just nu ligger Klädoteket, Göteborgs egna klädbytesfashionstore, i full action inför sin stora modefestival, Fashion UP!, med fokus på ansvarsfullt mode. Med Fashion UP! siktar de på att inte mindre än revolutuionera modebranschen. Under festivalen, som hålls den 18-19/3 på Auktionsverkets Kulturarena, så kommer det vara designtävling, swop shop, fashion talks, filmvisning, pop-upshops modevisning och galafest. Allt med fokus på ett ansvarafullt mode. Vi tog ett snack med Sara Habte Selassie, som är den ena i duon som driver Klädoteket.

Läs hela intervjun här

Bild: Svenska Tecknare

Prata: Om vems villkor?

Lördag den 5 mars hålls Svenska Tecknares första Prata!-samtal för våren, denna gång i Göteborg på Restaurang Folk, Järntorget. Samtalet går under rubriken Om vems villkor? med bl a SaraBeata Hagström från Rättviseförmedlingen och Kerstin Sylwan från Omforma. Samtalet kommer kretsa kring frågorna: Hur rekryterar branschen, vem får plats och vems villkor styr? Hur hittar den in som inte har rätt nätverk? Hur får vi fler med olika bakgrund att söka till designskolorna?

Läs mer här

Bild: Hometown Beauty/Flickr Creative Commons

Kolla de Guldäggsnominerade

I vanlig ordning anordnar Guldägget nomineringsvernissager runtom i landet. Datumet för detta är den 17 mars, och i Västsverige kan man välja att se de nominerade bidraget på Mecka i Borås eller CP+B i Göteborg. Själva Guldäggsgalan blir den 55:e i ordningen och hålls på Stockholm Waterfront Congress Centre den 20 april. Under kvällen kommer totalt 15 Guldägg och 4 specialpriser att delas ut. Let the games begin!

Här finns all info om vernissagerna

Bild: Grand Europe Central

Not Quite utlyser residency

Ett antal aktörer runtom i Europa har samlats under paraplynamnet Europe Grand Central. Syftet med sammanslutningen är att transformera uppfattningen av gränsers korsande, från misstänksamhet till nyfikenhet. Nu utlyser Not Quite, som är den svenska samarbetspartnern, ett residency som riktas till konstnörer boende i Nordafrika eller Mellanöstern. Sista dagen att söka detta är den 15/3.

Mer om Europe Grand Central
Mer specifikt om recidencyt

Bild: Knistad Culture

Knistad vill bli nytt kulturcenter

Riktiga tungviktare intar Knistad den 5/3 när det nya evenemanget Knistad Culture går av stapeln. Bland andra kommer Suzanne Ostenoch talar, samt professor emeritur Gunnar Björsell med sitt ämne "Möt den kulturella hjärnan". Olle Granat fd chef på Moderna museet och Nationalmuseum och ett flertal andra finns också på plats. Bussar kommer ordnas från Skövde till Knistad.

Läs mer här

Bild: Himla af Klint/Strandverket

Mästaren på Marstrand

Den 19 mars är det vernissage för Strandverkets stora uställning med Hilma af Klint. På Marstrand har de valt att sätta de gamla verken av af Klint i dialog med nyare verk av Ann Edholm, också en abstrakt målare. Af Klint upptäcktes först 42 år efter sin död, men har nu sin självklara plats bland de största abstrakta målarna internationellt. Hilma betraktade sig som ett spiritisktiskt medium. Många av sina bilder gjorde af Klint i ett medialt tillstånd, som beställningsverk.

Läs mer om utställningen, Hilma af Klint och Ann Edholm här

Bild: Mockupworld.com

Reklamens ställning i Borås

Hur mår reklambranschen i Borås? Under många år var Borås en av de reklambyråtätaste städerna i landet. Men i takt med att verkligheten har förändrats, både tekniskt och kommunikationsmässigt så ser det annorlunda ut. Nu samlar Creative Cluster branschen i Borås. Den 8 mars kommer detta diskuteras med en specialinbjuden panel, inom reklam och foto, där erfarenheter från både då och nu blandas.

Läs mer om eventet här

Bild: Input interiör

Gå på Inputs vårmässa!

Om du vill gå på Inputs Vårmässa den 14/3 på Världskulturmuseeet men inte fått din inbjudan kan du slå två flugor i en smäll och kombinerar det hela med en intressant lunchföreläsning på HDK, där projektet Design Väst goes Tibro genomlyses. Frågeställningar som Hur var vägen dit? Vilka var svårigheterna? Utmaningarna? Hur löpte processen mellan designer och företag, från ide till färdig produkt? Sen efter denna lärorika föreläsning, går ni tillsammans med Svensk Form Väst, som arrangerar hela grejen, till Inputs vårmässa! Femtio platser finns till Input, anmälan görs till vast@svenskform.se

Mer om Svensk Form Västs lunchföreläsning här

Bild: The Internet Book Archive/ Flickr The Commons

Vilka bidrag och stöd finns att söka?

Som konstnär eller kulturarbetare finns det ständigt ett behov av pengar... Och det finns ju faktiskt stöd att få, men det kan vara snårigt att veta vilka som finns, hur man söker och vilka som får. För att råda bot på detta håller nu Statens kulturra?d, Konstna?rsna?mnden inklusive Kulturbryggan och Statens musikverk ett gäng informationsmöten om bidrag till konstnärer och kulturaktörer. Ett möte i Skövde kulturhus den 8/3 och ett i Läppstiftet konferens den 9/3.

Här finns all info

Bild: Forsman&Bodenfors/Helleo There

Popup-studion goes gaming!

Hur går det till när man gör ett digitalt spel? Är det svårt? Tar det lång tid? Kan spel användas till annat än underhållning och hur gör du om du är sugen på att jobba i spelbranschen i framtiden? Det och lite till får du svar på när spelstudion Hello There dyker upp den 15/3 i Popup-studion i Bergsjön, arrangerat av Forsman & Bodenfors. Dessutom kommer du även att få provspela ett av deras spel, som är under utveckling. Och de vill hemskt gärna ha just din feedback på spelet! Eventet vänder sig till högstadie-och gymnasieelever.

Läs mer här

Bild: SAVG

Hur ser det ut med jämställdheten i arkitektyrket?

På Internationella kvinnodagen kommer Ann-Katrine Roth att hålla en föreläsning om jämlikhet och normkritik med fokus på jämställdhet mellan kvinnor och män, i arkitektyrket och i arkitekturen. Ann-Katrine Roth är jurist, konsult och författare med företaget E(uro)QUALITY – Jämställdhetskonsult AB. Affärsidén är att jämställdhet ger goda ekonomiska effekter! Arrangör är Sveriges Arkitekter Västra Götaland (SAVG).

Läs mer om föreläsningen den 8/3 här
Läs mer om SAVG här

Bild: OlivIreland / Flickr Creative Commons

Virtual Reality-lunch

Om VR-världen verkar spännande så passa på att gå på Visual Arenas lunchföreläsning den 18 mars. Två av deras medlemsföretag berättar om hur de arbetar med virtuella prototyper och stadsplanering. Bland annat kommer man kunna se hur man kan ersätta fysiska prototyper med virtuella. Och hur dessa på ett realistiskt sätt kan simulera produktens beteende vid testning så att man sedan kan finjustera resultat och processer.

Läs mer om seminariet här

ADA tycker:

Vi är här tillsammans på jorden, alla vi som bor här. Vi lurar oss ibland att tro vi slutar med vår hud, men våra handlingar och känslor når så mycket längre. Vi har ett gemensamt ansvar och en hel del möjlighet att påverka, särskilt om vi samarbetar. Och vi människor har alltid samarbetat mycket. Det är när vi samarbetar som samhället uppstår.

Läs mer här

MER SOM HÄNDER:

Här samlar vi korta tips på annat bra som händer. För fler saker, gå in och kolla i vår Kalender. (Där kan du också själv lägga in dina egna (relevanta) events.)

13/2-13/3
Textila utställningen FRAGMENT Eva Best, Nääs Konsthantverk

27/2 - 26/3
Gitta Bretsch på Halmens Hus

1/3
Hönsestrikk med Knätofs på Fritidsagenturen

2/3
Världsstickcafé med hönsestrikk på Världskulturmuseet

3/3
Slöjdsnack om slöjdidentitetet och slöjdnormer

3/3
Mattias Konstbar på Folk

4/3
Vernissage: Nils Hint på Four

4/3
Föreläsning med Anna Bates inom HDK:s föreläsningsserie i design - Making/Narratives

4/3
Föreläsning med Stephen Knott inom HDK:s föreläsningsserie i design - Making/Narratives

5/3
Öppet hus på Tillskärarakademin

5/3
Lecture at Göteborgs Konsthall: RE/FORMATIONS: Disability, Women, and Sculpture

8-10/3
”Öppet Hus” hos Formakademin

8/3
DOC LOUNGE GBG presenterar: SONITA · Live: GANGSHEBANG

8/3
Internationella Kvinnodagen på Göteborgs Universitet

9/3
Katarina Andersson på Steneby Konsthall

9/3
After work: från mobil till e-waste

9/3
Workshop: Natural Horror Movies på Röda Sten Konsthall

9-10/3
Göteborgs Arabiska Filmdagar

10/3
Säljkurs för konsthantverkare (och andra)

12/3
Serieupproret, Blå stället

15/3
Dags att söka Fristående kurser på Akademin Valand och HDK

16/3
Gerlesborgs öppna föreläsningar: Stina Oscarson – Kulturen som demokratins immunförsvar

16/3
Making sense of branding, Creative Cluster

17/3
Populärvetenskapliga presentationer KANDIDATEXAMEN I BILD HDK GU

18/3
Crowdfunding - Hur lyckas man och vad är det bra för? Social Media Club Göteborg

19/3
Våga väva vilt, Blå Stället

21/3
Martina Hoogland Ivanov - Öppen föreläsning

23/3
Gerlesborgs öppna föreläsningar: Film i samtidskonsten – Bronwyn Bailey Charteris

23/3
Öppen föreläsning på HDK: konstnär Lotte Nilsson-Välimää

24- 28/3
Kvirr - Konstvandring i Ranrike

30/3
Gerlesborgs öppna föreläsningar: Anna-Karin Selberg – Parrhesia – sanningssägande hos Foucault

31/3
Pussel Riot #1: Hanna Kisch - så jobbar jag med masker och ansikten!

OM ADAs NYHETSBREV:

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA inom Business Region Göteborg huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.