Februari and it's all good, eller? Mycket rör sig i vår omvärld och i vår närmaste värld också för den delen. Det gäller att hålla kursen rak och kanske vara extra noga med sig själv och sina medmänniskor. Nåväl. Vi gör ju varje månad ett svep över vad som händer här hemma på vår del av jorden, och nu är det dags för februari månads nyhestbrev. Vi har pratat om staden och konsten med Lovisa Sköld, tipsar om resor och folk som reser, utbildningar och inspirerande saker som händer. (Missa inte heller tipsen i högerspalt, där finns det hur mycket som helst bra.) Enjoy!

Bild: privat

Hej vad gör du Lovisa Sköld?

Lovisa Sköld är smyckesdesigner, konstnär. illustratör och lite till. Hon är engagerad i kulturföreningen Taket.  Och i år bloggar hon för Göteborgs internationella filmfestival.

Läs vår intervju med Lovisa här

Sami Kallios stol. Bild: Svens Form Väst

Sigrids bord och Samis stol

Matchningsprojektet ”Design väst goes Tibro” gav fyra nya produkter. Två av dem lanseras nu på möbelmässan i Stockholm 9-13 februari. Det är Sigrid Strömgrens kupolbord ”Oas” som hon utvecklat tillsammans med Lundbergs möbler (B 11:21). Och Sami Kallios kyrkstol som han tog fram tillsammans med Eric Svensons stolfabrik. Samis stol lanseras på mässan av Balzar Beskow (A 11:10).

Läs mer om Design väst goes Tibro

Bild: Hersson Piratoba/Flickr Creative Commons

Wear Wise anordnar kollaborativ workshop

Den 11/2 kan intresserade delta i Wear Wise workshop i kollaborativ ekonomi. Det blir speed-dating med affärsutvecklare och Klädoteket, Skjutsgruppen, Naturskyddsföreningen och Omställningsverkstaden ställer ut. Begränsat antal platser så skynda anmäl dig om du är intresserad.

Här anmäler du dig till workshopen

Bild: Konst händer/ Statens konstråd

Konst händer

Jobbar du med projekt i miljonprogramsområdena? Statens Konstråd ska i projektet Konst händer (som är en del av regeringssatsningen Äga rum) mellan 2016-2018 se till att offentlig konst görs i miljonprogrammets områden och utveckla metoder för medborgarinflytande. Informationsträffar för detta den 10/2 i Trollhättan och Göteborg

Mer om informationsträffarna här

Mer om hela projektet här

Bild: Folk och Form

Åk med Folk och Form till fårfesten i Kil

Boka in den 4 mars och häng med Folk och Form till värmländska Kil för att besöka den stora Fårfestivalen "FÅRverkeri" Så här skriver de: ”Den lyxiga Limosinebussen tar oss på en stilig resa genom Sverige för att landa i Kil och fårfesten. På vägen pratar vi ull, ser på film om ull, diskuterar ull, bearbetar ull, drar vitsar om ull osv.”

Här signar du upp dig

Bild: RV1864/Flickr Creative Commons

Hållbar stadsutveckling - hur gör man egentligen?

Varför är det ibland svårt för kommuner och näringsliv att samverka för innovation? Kan man tillsammans skapa affärsmässiga värden som främjar hållbar stadsutveckling och vilka krav ställer det på kommunen? Varför stödjer inte lagar och regler alltid innovation i stadsutveckling? Hur gör andra städer runt om i världen? Vinnovas följeforskare berättar på nästa Urban Lunch-time den 24 februari: Innovation för hållbar stadsutveckling – hur gör man?

Mer om Urban Lunch-time

För företag som vill göra lite extra gott

Spel om mänskliga rättigheter, cirkus för tryggare barn och klädfestival för ökad medvetenhet i mode. Dessa är några av de verksamheter Var så god(a) har gett pengar till. Nyfiken på vad socialt företagande kan innebära och vill veta mer om hur du ansöker från projektet? Nu anordnar Business Region Göteborg en workshop för utlysningen den 11/2. Sista dagen att söka är den 1 mars.

Anmäl dig till workshopen här

Läs mer om Var så god(a) här

Bild: Patrick Gossens/ Flickr Creative Commons

Söka konstnärliga utbildningar?

Vill du också satsa på de konstnärliga yrkena? Nu är det dags att söka några av de högre utbildningarna på HDK. 1 mars är sista ansökningsdagen till Steneby samt till utbildningarna på grundnivå i konsthantverk vid HDK (Smycke, keramik, textil konst).

Läs mer om alla HDKs utbildningar och ansökningstider här

Bild: från Slöjdsnacks facebooksida

Slöjdsnack

Slöjdsnack på KonstKollektivet om slöjdhierarkier, slöjdstatus och statusslöjd den 11 februari. Under ledning av Ulrika Roslund-Svensson fortsätter vi klura på de stora frågorna: Finns det statusskillnader mellan att vara slöjdare, maker, konsthantverkare, pysslare, do it yourselfare och hantverkare? I vilka sammanhang anses det coolt att slöjda? När är det tabu?Är slöjd på moderna museet bättre än slöjd på hembygdsdagar? Vem är slöjdigast, smeden eller spinnaren? Varför? Vilka hierarkier finns egentligen inom slöjden?

Slöjdsnack

Förändringsfrukost

Hyper Island kommer till CP+B med sitt koncept Hyper Island Future Breakfast interactive session den 3:e februari. Samtalet kommer handla om hur man kan hantera och kanske till och med omfamna alla de snabba förändringar i bland annat teknologi, våra beteenden och kultur och ekonmiska modeller som just nu eskalerar.

Läs mer och anmäl dig här

Bild: Mennonite Church USA Archives/Flickr The Commons

Föreläsningar på Gerlesborgsskolan

Det som kanske inte alla vet är att det är ett gediget program på Gerlesborgsskolan, utanför den konstnärliga undervisningen samt de kortare workshoparna. Det är föreläsningar och utställningar varje vecka. I februar föreläser Oscar Guermouche, Elin Strand Ruin och Karl-Erik Eriksson om så olika ämnen som konst och teoretisk fysik.

Här finns alla Gerlesborgs föreläsningar

Bild: Adam Algotsson/Rydals museum

Trying to Burn

Grafittikonstnären Adam Algotsson/Appear37 ställer ut 400 av sin konst på Rydals museum. Han säger i en intervju i GP att – Att göra en burner för en graffitikonstnär är att göra sitt verkliga masterpiece. Utställningen öppnade den 31 januari och pågår till den 1/5. (Vi på ADA visar dessutom filmen Sign Painters i anslutning till utställningen den 18/2.)

Mer om Adam Algotsson i GP

Mer om utställningen på Rydals museum

Foto: epSos.de via Flickr/Creative Commons

ADA tycker:

Det är inte bara kreatörer som är kreativa (förstås). Men kreatörer lever på sin kreativitet, att ständigt hitta på nytt, vare sig man vill eller inte, oavsett om man är inspirerad eller ej. Och det har väl de flesta lärt sig, att man inte kan sitta och vänta på vad som ska komma, utan att man måste vara sin egen motor. Och tack och lov finns det ju knep och metoder för att komma fram även när det känns omöjligt.

Läs hela krönikan här

OM ADAs NYHETSBREV

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA inom Business Region Göteborg huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.