Årets sista nyhetsbrev (och nästa års första). Vi har inte direkt noterat någon stillhet, eller avstanning, i luften, tvärtom händer det hur mycket som helst... Vi har pratat speldesign med en av alla de expats som kommer hit för att jobba, tipsar om julmarknader, dags att söka pengar från VGR, fina och intressanta utställningar och även tips på sätt att engagera sig i vår omvärld, på olika vis. Vi försöker alltid lyfta fram en blandning av så olika intressanta saker som möjligt i våra notiser. Men det finns minst lika många andra bra saker bland våra tips i högerspalten, under rubriken MER SOM HÄNDER så missa inte dem! Dessutom gör vi på ADA en hel del i december och januari, bland annat visar vi modefilmen Advanced Style och fixar ljusworkshop i vår Pop-Up studio i Bergsjön, så kolla även under den rubriken i högerspalt: ADA GÖR. God läsning!

Bild: Nick Overington

Hej vad gör du Nick Overington?

Nick Overington, born and raised in South Africa works as an Compliance Quality Designer at Ghost Studio, a part of EA Games, in Gothenburg. They recently released a new version of Need for speed.

Read the full interview here

Bild: State Library of New South Wales/Flickr The Commons

Julmarknadernas tid är kommen

Juletider nalkas och med dessa även julmarknaderna, såklart! Det poppar upp fler och fler spännande julmarknader med designers och konsthantverkare - både nya tillskott och gamla klassiker som HDKs julmarknad - och dessa vill vi såklart sprida! Vi har gjort en omfattande lista med alla vi kunde hitta, till ert behag!

Läs listan här

Bild: Karolina Henke via Abecita Konstmuseum

Karolina Henkes sagovärldar

Karolina Henke har vernissage på sina trolska foton av barn i kostymer den 3/12 på Abecita Konstmuseum. Samtliga kostymer i utställningens bilder är tillverkade av Karolina Henke, exempelvis en mantel helt gjord av fjädrar. Samtidigt som Karlina Henkes uställning öppnar är det vernissage av Zorns okända foton.

Läs mer här

Bild: Ale kommun

Lunchworkshoppa om att synas

Linda Karlsson, Change agent WTT, fd. partner Studio Total kommer till Spinneriet i Alafors fabriker och håller en lunchworkshop om att synas. "Hur du genom att skaffa fiender får vänner". Det bjuds på jullunch med julöl och samtalen leds av ett stort antal namnkunniga samtalsledare.

Läs mer om Jullunchen här

Bild: Konsthallen

Konsthallen öppnar tryckeriverkstad

Över julmånaden och en bit in i januari (10/1) har Konsthallen en tryckeriverkstad. det finns möjligheter till boktryck, screentryck eller andra experimentmetoder och material. Öppet för alla oavsett ålder och förkunskaper. Invigningen sker på lördag den 5/12 men även fredagen den 4:e är det fullt program.

Här hittar du alla info

Bild: Green Innovation Contest

Gröna vinnare

Tre spännande innovationer står som vinnare av Green Innovation Contest 2015. Dessa presenteras den 4 december i Kungshamn, Smögen.Tävlingen handlart om miljöinnovationer inom allt från beteendeförändringar, teknik, resurser, vatten och appar.

Mer info på Innovatums hemsida

Bild: "Those who affected me" av Malin Bobeck, en av Stenastipendiaterna.

Och årets Stenastipendiet-vinnarna är...

"Självlysande maneter i textil, närgångna filmningar av speldosor och monumentalt måleri där landskap krockar med materialitet. Det är dags för 2015 års Stenastipendiater; textildesigner Malin Bobeck, konstnären Jonas Dahlberg och konstnären Andreas Eriksson att ta plats på Göteborgs konstmuseum". Så skriver Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur om vernissagen fredagen den 5/12.

Här finns all infomation om öppettider med mera

Bild: Tim Shoes United/Flickr CC

Bidrag och stipendier att söka!

Den 15/12 är ett viktigt datum! Då är det sista dagen för yrkesverksamma kulturarbetare bosatta i Västra Götalandsregionen att söka ett gäng olika stipendier och stöd från Kulturnämnden i VGR: Arbetsstipendium (sex stycken arbetsstipendier á 100.000 kr), Kulturstipendium (tio stycken kulturstipendier á 30.000:-samt ett Skaraborgsstipendium på 30.000) samt Gästateljévistelse (tre gästateljévistelser). Se länkar nedan.

VGRs arbetsstipendium
VGRs kulturstipendium
Gästateljévistelse

Bild: Scott Kellum/FlickrCC

Visa din portfolio för potentiella kunder?

Vi ser med glädje att Arbetsförmedlingen Kultur Media försöker använda nya grepp! Senast ut är att de anordnar portfoliovisning för grafiska formgivare, där de bjuder in potentiella kunder. Man behöver inte vara arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen för att delta i visningen. Sista dag för ansökan att delta är 15/12. Själva visningsdagen är 26/1, 2016.

Här finns all info

Från festivalbiografen Draken. Bild: Tina Vernon

Dags för den 39:e filmfestivalen

Man kan knappt tro att det är sant men nu är det snart dags för den 39:e upplagan av Göteborg Film Festival, eller Filmfestivalen som den kallas i folkmun. Den 30/1 är det premiärvisning och festivalen håller på till 8/2. Bland annat delas Dragon Award Best Nordic Film ut, ett av världens största filmpriser.

All info och mer därtill finns på hemsidan www.giff.se

Bild: Gloria Garcia/FlickrCC

Nya tider kräver nya tankar

Om någon tvekar på om det finns välkomnande krafter eller vilja att hjälpa till ibland oss så behöver man inte tveka längre. I december ligger två spännande event med fokus på att förbättra/förenkla situationen för nyanlända. Dessa är #HelloNeighbour - ett studentinitiativ som har sitt första möte den 11-12/12 samt Refugee Hack som går av stapeln 5-6/12.

#HelloNeighbour - Students making Gothenburg a better place for refugees!

5-6/12 Refugee Hack

Bild: Lidköpings Konsthall

Quiltar, lappar och julpynt

Lidköpings konsthall välkomnar till årets sista utställning Lappat och klart, om den klassiska och traditionella lapptäckstekniken som fått en nytändning i form av artquiltandet. Det kommer vara workshops i dessa metoder där man kan skapa sitt eget julpynt eller julgåvor. Öppnar 12/12, pågår till 9/1.

Läs mer här

Bild: Veronique Dubord/Flickr CC

Intresserad av att delta i Vetenskapsfestvalen 2016?

Tältet i Bältesspännareparken hade i år ett Makerstema. Nästa år kommer det att ha temat Art & Science och inspirera till co-creation, experimentverksamhet och innovation där kultur, innovation, teknologi, konsthantverk konst och design möts. Vill du delta eller har idéer maila ditt förslag till Jasmine Idun Isdrake på jasmine(at)maker.ninja före den 5/1.

Här finns det mer information

Kulturnatta - numera två kvällar i januari

Kulturnatta flyttades ju från hösten till januari och följdaktligen är nästa Kulturnatta den 22-23 januari 2016. Då ingår den i Kulturåret 2016 som är ett fokusår på kultur inför stadens 400-årsjubileum. Under två dagar öppnas ateljéer, studios, scener, lokaler och bibliotek staden över för nattliga överraskningar och berikande upplevelser.

Här finns Kulturnattainfo

Bild: Blmiers2/FlickrCC

ADA tycker:

Det är en allvarsam känsla i luften så här i slutet på 2015. En ödesmättad tid med stora utmaningar. Flyktingströmmarna, samhället som slits isär och tillit som rinner ut. Men utmaningar innebär också möjligheter för den lösningsorienterade. För att kunna tänka nytt behövs kreativa krafter!

Läs hela krönikan här

MER SOM HÄNDER:

Här samlar vi korta tips på annat bra som händer. För fler saker, gå in och kolla i vår Kalender. (Där kan du också själv lägga in dina egna (relevanta) events.)

2/12
Gerlesborgföreläsning; Linda Shamma

2/12
Women on Walls, Blå Stället

3/12
Finalgala på Brewhouse – The Brewhouse Award

3/12
Hur påverkas vi av det digitala ekosystemet? IHM

4/12
Att berätta med serier

4/12
Afterwork och finissage på Järnhallen

4/13
Vernissage av Faktums nya kalender ”After Work”

4-8/12
Vinterutställning Göteborgs Konstskola

7/12
TEDxGöteborg: What if…

8/12
SNICKSNACK: Linbana - framtidens kollektivtrafik? Föreningen för Samhällsplanering

8/12
Konst som motstånd: Marie-Louise Ekman

8/12
Low carbon stations för low carbon cities – Mistra Urban Futures

9/12
Gerlesborgföreläsning; Cecilia Germain

9/12
Tyst lunchkvart på Röhsska, i Ilkka Suppanenutställningen

10/12
Julbord för egenföretagare

10/12
Bisnode Trendseminarium

15/12

Social Media Club: Spaningar och trender kring att leva med tekniken i fickan i vår digitala tid.

15/12
Drivhuset i Skövde: Nätverksträff för drivna och entreprenörer

18/12
Making/Narratives: The Design Lecture Series at HDK - School of Design and Crafts (Högskolan för design och konsthantverk), University of Gothenburg.

1/1
Ställa ut i Lidköpings konsthall 2018 – anmälan till detta öppnar i januari 2016

19/1
Campus Näckrosen – Näckrosseminarium - Konstnärligt Campus: Göteborg-Zürich tur och retur

25/1
Sista dagen anmäla sig till MIKdagen

30/1
Öppet Hus på Textilhögskolan

OM ADAs NYHETSBREV:

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA inom Business Region Göteborg huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.