Sista höstmånaden är inne och vi laddar för den kommande vintern. Bästa sättet är såklart att bli inspirerad och göra så många bra saker som möjligt. Vi har samlat ihop denna månadens bästa tips på saker att göra, titta på och inte minst, köpa. Nu börjar nämligen julmarknadernas tid!

Bild: privat

Hej vad gör du Torsten Ottesjö?

Torsten Ottesjö formger och realiserar hus, inredning och produkter. Den 10/11 pratar han om trä för Fyrbodals kommunalförbund. Vi haffade Torsten för att få lite mer koll på både honom och trä.

Läs hela intervjun här

BIld: AHAfestival

AHAfestival

AHAfestivalen undersöker för andra året i rad gränslandet mellan konst och vetenskap. I tre dagar är Chalmers Arkitektur värdar för denna internationella festival som vill ge upplysning, erfarenheter, nya tankar och överraskningar. Forskare (fysiker, historiker, matematiker och medicinstudenter), konstnärer (dansare, musiker, poeter, kockar) och arkitekter är inbjudna att mötas och utforska gränslandet mellan dem.

AHA-festival 2-4/11

Bild: Lampan Tollo av Ilkka Suppanen för Vivero, 2013. Foto: © studio suppanen

Ilkka Suppanen på Röhsska

Det är vernissage den 5 november på Röhsska museeet av utställningen med årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, (ett av världens största designpriser) Ilkka Suppanen från Finland. Ilkka Suppanen har formgivit föremål för bl a Artek, Marimekko, Cappellini och Zanotta, samt är en av grundarna till nätverket Club of Helsinki, som arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor. Utställningen visas på Röhsska museet tom 10 januari 2016.

Läs mer här

Bild: Fredrik Jerlov

Nyfiken på misstagen?

"90 minuter om reklam, politik, karriär och filosofi. Insikter, skratt och tår i tröskeln. Och framförallt: Hur gör vi er­farenheter av våra misstag? Fredrik Jerlov berättar sina egna histo­rier på sitt eget sätt i ett uppdaterat och nyskrivet föredrag. Lyssna, le och du kanske lär dig något. Välkommen till Läppstiftet kl 13.00". (Den 13/11.)

Föredrag – Mina Bästa Misstag 2.0

Bild: Internet Archive Book Images/Flickr The Commons

Intresserad av internationella residens?

Hur kan man jobba med internationella residens i regionen? Vill du eller din organisation engagera er i detta, eller känner ni att nii har värdefull input att ge? Då skall ni gå till VGRs kulturnämnds utvecklingsträff i ämnet. Den är ett led i ett arbete att utveckla de internationella konst- och kulturresidens VGR redan har. Träffen är en halvdag och på Röda Sten Konsthall den 12/11

Läs mer och anmäl dig här

Bild: Folk och Form

Folk och Form [affär]

Folk och Form testar ett nytt koncept: Folk och Form [affär]. Om du är slöjdare, konsthantverkare eller designer och vill testa att vara med i detta pop-up koncept på Fritidsagenturen i Göteborg, så visa upp dina grejer för arrangörerna den 11 november kl. 10–20. De söker det bästa Västra Götaland har att erbjuda inom slöjd, konsthantverk och småskalig design. Första arrangemanget blir på Frtidsagenturen 11-13 december.

Läs mer!

Bild: Howzey/Flickr Creative Commons

Skaraborgsk filmmånad

I november är det filmmånad i Skaraborg. Både i Skövde och i Skara är det filmfestivaler. Skövdes ligger 10-19/11 och alla filmer visas på biograf Odeon i Kulturhuset. Skaras ligger den 12-18 november, och filmerna visas på biografen Grand. Det är fjortonde gången för Skara Filmfestival och Skövde har haft sin festival i princip varje år sedan 1991.

Här är Skara filmfestivals program

Här är Skövde Filmfestivals program

Bild: Global Week/Göteborgs Universitet

Open Migration Future Lab at Global Week

Masterstudenter på Business and Design Lab vid HDK håller under GUs Global Week 16-18/11 en tredagars workshop under temat migration. Workshopen är gratis och öppen för allmänheten, och är på Pedagogen. I workshopen kommer deltagarna att använda sig av designmetoder för att undersöka vad migrationens påverkan kan bli och hur den kan användas i ett samhälleligt perspektiv.

Open Migration Future Lab at Global Week

Bild: Stenebyskolan

Öppet hus i Steneby

Torsdagen den 26 november är det Öppet Hus på Steneby. Om du vill lära känna Steneby lite bättre och träffa studenter, prata med lärare eller se verkstäderna så kan du göra det i samband med Öppett. Då kan du också ställa frågor om din ansökan, arbetsprover, boende, kostnader mm. Studievägledare, lärare och studenter finns på plats för att besvara alla dina frågor.

Öppet hus pågår 10-16, anmäl dig här

Bild: À la London

À la London goes Borås (och Göteborg)

Den (numera) klassiska designjulmarknaden som À la London gör har i år utvecklats till att  även vara i Borås! I Göteborg den 21-22 november säljer 80 designers sina saker på Auktionsverkets Kulturarena. I Borås är det helgen därpå, den 28/11, på Textile Fashion Center, och där är det 70 olika säljare!

Läs mer om bägge À la Londoneventen här

Bild: Filmcloud

Manus masterclass

Zara Waldebäck som bl a skrivit boken "The Creative Screenwriter" håller i en gratis masterclass samt en gratis workshop i manusskrivande i den nybyggda biografen på Akademin Valand Film den 7:e och 8:e november. Temat för helgen är de dramatiska världarna. Dessa är en ofta underskattad men väsentlig del av filmberättandet som ofta kan utvecklas.

Först till kvarn på bägge, här hittar du mer info och anmälan.

Bild: Artifice/Ebba Carlén

Artifice #3

Artifice är ett tidningsgalleri i tidningsform. Den 12e november släpper Artifice sitt tredje nummer. Denna gång under temat "Artifice har ingenting att sälja" och med formgivning av den eminenta Ebba Carlén. Releasen är på Folk och guldpengarna kommer att rulla.

Mer om Artifice releasefest på Folk

Bild: Anders Thirsgaard Rasmussen/Flickr Creative Commons

Stipendiedags, sök!

Den 16 november är det sista dagen att söka Göteborgs stads kulturstipendium. Kriterierna är att man skall vara folkbokförd och verksam i staden samt ha en konstnärlig utbildning eller ha bedrivit dokumenterad och professionell konstnärlig verksamhet av hög kvalitet under minst tre år. Förra året fick 19 personer 30 000 kr var, och 221 sökte.

Mer info om stipendiet och ansökan hittar du här

Bild: Malavoda/Flickr Creative Commons

Tiden i konsthantverket

Hur påverkar tid konsthantverk? Hur förhåller de sig till varann? Det internationella seminariet About time kommer att undersöka begreppet tid utifrån praktiker, processer och ideologier inom modernt och samtida konsthantverk. I samarbete mellan Röhsska museet, HDK och Konsthantverkscentrum arrangeras ett endagsseminarium på HDK om hantverk och tid den 7/11.

Läs mer här

Bild: insectsunlocked/Flickr Creative Commons

ADA tycker: Vi mitt i världen

Se dig omkring, är det tunt med internationellt humankapital i din organisation? I så fall inget ovanligt om du verkar inom kreativa näringar. Trots all öppenhet som finns så är vi rätt dåliga på etnisk mångfald. Och det är synd, för slutkunderna är en allt mer blandad grupp. Ramadan omsatte till exempel mer pengar än studentfirandet i år.

Läs hela krönikan här

OM ADAs NYHETSBREV:

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA inom Business Region Göteborg huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA  står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.