I detta nyhetsbrev har vi verkligen stretchat oss åt alla våra håll: arkitektur, film, slöjd, konst, makerrörelsen, design, och innovation. Vi ger er ett gratis inträde till Scanpack. Dessutom har vi intervjuat Kia Björling om ArchFilm. Vi fixar en hel del träffar själva, funderar på vad innovation är och har som vanligt en hel hög med andra tips på vad som händer i högerspalten.

Bild: Per Nadén

Hej vad gör du Kia Björling?

Förra hösten fick Göteborg en filmfestival för arkitekturfilm, ArchFilm. Nu är den tillbaka och öppnar upp för diskussioner och filmvisning mellan 8 och 11 oktober. Nyfikna som vi är ställde vi några frågor till arkitekten Kia Björling på Okidoki som står bakom arrangemanget för att få veta mer.

Läs den här

Bild: Frank Vassen/Flickr Creative Commons

Det magiska med vattenhyacinterna

Beyond the Basket är ett forskningsprojekt i Kenya som handlar om vattenhyacinter som dörröppnare i samarbete med bl a Afro-Art. Det handlar om att göra korgar av ogräs, vattenhyacinter, som hotar fisket. Föreläsningen i hålls Svensk Forms Västs regi den 6 oktober på A-venue och är en del av Svensk Forms 170 årsfirande. Det finns också möjlighet att prova repslagning.

Läs mer om hela kvällen här

Bild: The U.S. National Archives/Flickr The Commons

Innovation för nyanlända

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet, med uppdrag att göra förutsättningarna för innovationer bättre. Nu har de utlyst ett anslag för att skapa en mer välfungerande och säkrare migration och etablering av nyanlända i Sverige. Och de ser gärna att privata, offentliga och idéella aktörer samarbetar i ansökan. Sista dag är 21/10.

Här finns all info om Vinnovas utlysning

Bild: TetraPak/Flickr Creative Commons

Scanpacksinspiration för ADA:s följare

Snart är det förpackningsmässan Scanpack i Göteborg, 20-23/11. Massa bra innehåll och seminarier som till exempel om Ifoodbag - papperpåsen som håller livsmedel kylda i 24 timmar och Save Food-temat på torsdagen, då bland andra Arash Derambarsch kommer, mannen som fick igenom lagen som förbjuder livsmedelsbutiker att slänga mat i Frankrike. Vill du gå så får du gratis inträde via oss genom att ange koden 5txdrf.

Här anmäler du dig och hittar all info om Scanpack 2015

Bild: Lorrie McClanahan/Flickr Creative Commons

Vem har möjlighet att bli konstnär idag?

Hur är det egentligen med rekryteringen av folk till konstskolorna? Vilka söker, vilka har ens möjlighet att söka, och vad kan man göra för att förändra det? Blå Stället bjuder in utbildningsansvariga, lärare, visionärer med fler till ett större samtal om breddad rekrytering till konstskolorna tisdag 13 oktober.

Mer information om samtalet finns här

Bild: Out of office

Reklam-AW:n

Missa inte Out of office - AW:n som enar reklambranschen - mingel och dans redan på eftermiddagen och man orkar leva dagen efter också. Out of Office startade i Stockholm men finns nu i hela Skandinavien. No need at gå ut och festa alltså. 23/10 är det dags för nästa i GBG, på Trägårn.

Läs mer om Out of Office här

Bild: 3DP FASHION

Inspiration: 3D-printat mode

På konferensen 3DP FASHION den 14 oktober på Textile Fashion Center i Borås kommer en rad svenska och internationella experter inom fältet, såsom modedesigners, industridesigners, journalister, tekniker och jurister, att visa hur 3D-printtekniken fungerar, och hur den skär igenom en mängd områden.

Läs mer och anmäl dig här

Bild: ArchFilm Göteborg

Filmfestivalen som ska bredda arkitekturdiskussionen

Andra upplagan av ArchFilm Göteborg går av stapeln den 8-11/10. ArchFilms teman i år är Barnperspektiv, Betongförorterna inifrån och ut och Stad och landsort, och det kommer visas både spelfilmer och dokumentärer och temana förs sedan vidare i seminarier, debatter och föreläsningar. Festivalplatser är Korsettfabriken och Bio Capitol.

Läs mer om den i vår intervju med Kia Björling överst i nyhetsbrevet.

Här är fullt program och info om tider och priser

Bild: Mitch Altman/Flickr Creative Commons

Makerspaces

Har du också blivit intresserad av makerrörelsen? Vill prova på? Det finns ett gäng makerspaces runt om i vår region, i Göteborg, Skövde, Trollhättan och Åmål. Gå in på respektiva länk för att läsa mer om deras tider och regler för deltagande, men trösklarna brukar vara låga, det är ju själva idén med makerrörelsen.

Göteborg: Collaboratory
Skövde: GSP Makerspace
Trollhättan: We are makers
Makerspace Åmål

Bild: National Library of Ireland/Flickr The Commons

Slöjdare organize!

Hur skulle en riksorganisation för sölöjdare kunna se ut och fungera? Den 6 oktober bjuds alla slöjdare in till ett möte på Röhsska för information och diskussion inför bildandet av en branschorganisation. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för oss som, helt eller delvis, försörjer oss på slöjd. Arrangörer är Nämnden för hemslöjdsfrågor och Slöjd i väst.

Här läser du mer om mötet och den förstudie som ligger till grund för det

Bild: Konstkollektivet

Tolvtimmarsfestivalen

Konstkollektivet i Mölndal, med det koncisa namnet Konstkollektivet, firar 1 år och passar på att fira ordentligt med en 12-timmarsfestival! Festivalen i sig bildar en del av satsningen Världens Största Musikfestival. Konstkollektivet bjuckar på en husfestival med föreläsningar, filmvisning, konstutställningar, musikakter, DJs, klädförsäljning, mat och alkoholfri bar.

Konstkollektivet 1 år
Världens Största Musikfestival

Bild: Interaktionsbyrån

Interaktionight

Nu bjuder flerfalt Red Dot-belönade Interaktionsbyrån in till en Interaktionskväll: Interaktionight, den 16 oktober. De vill inte bara dricka några öl med branschen utan även visa upp sina senaste innovationer samt skapa en mötesplats för indistrins entreprenörer, utvecklare, designers, start-ups och annat bra folk!

Här läser du mer och OSA:r

Bild: Nebojsa Mladenjovic/Flickr Creative Commons

The WOW factor på Steneby

HDK- & Stenebydagen går av stapeln den 16/10. Det blir en heldag på Steneby i Dals Långed om kreativitet, kultur och estetiska ämnen – ett framtida innovationskapital och Anne Bamford,  författare till rapporten ”The Wow Factor”, håller föredrag om kulturens inverkan på inlärning och kreativitet i läroprocesser. Kostnadfritt! Och upphämtning från tåget om man så behöver.

Läs mer och anmäl dig här

Show Up Fashion Award

Sista dagen att ansöka till Show Up Fashion Award är den 19/10. Senaste nytt är att Bea Åkerlund, stjärnornas egna favoritstylist som till vardags arbetar med bland annat Madonna och Lady Gaga, och hennes plattform WHOYOUARE , finns med i prisbilden. Värdet av priset är nu uppe i ca 500 000.

Show Up Fashion Award

Bild: Tobias von der Haar

ADA TYCKER: Problem kräver lösningar

Vi befinner oss i en brytningstid med enorma utmaningar, ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Vi vet att vi inte kan gå på i samma riktning som vanligt. Business as usual leder oss mot katastrof. Vi börjar redan skönja konturerna av den: folkvandring, brinnande bilar och smältande isar; det är allvar.

Läs hela bloggposten här

TIPS:

Här samlar vi korta tips på annat bra som händer. För fler saker, gå in på vår Kalender. (Där kan du också själv lägga in dina egna (relevanta) events.)

Platser kvar på kurser vid Gerlesborgsskolan

25/9-1/11
Lights in Alingsås

1/10-5/11
Sök stipendier ur Kopieringsfonden

7-8/10
WATCHED! Övervakningskonst och fotografi i Europa efter 11 september

7/10
Öppen föreläsning Steneby: Note Design Studio

7/10
Föreläsning Gerlesborg: Sonia Hedstrand – Nedslag i videokonstens historia

8-9/10
DRIVHUSET24 at Steneby

8/10
Fotokväll med Brutus Östling på Abecita konstmuseum

10/10
Mogu Takahashi på Spinneriet/Lindome

12/10
Sista dagen att söka projektstöd för kulturinsatser för asylsökande

13/10
Kraftwerkföreläsning på Röhsska

14/10
Föreläsning Gerlesborg: Kajsa Dahlberg konstnär bosatt i Berlin

15/10
Sista dagen anmäla sig till HDKs fristående kurser

15/10
Urban Lunch-time: Säker och god ljudmiljö

15/10
Mediabaren i Borås

15-17/10
Beyond the obvious - Culture Action Europes årliga konferens i Göteborg

17/10
GIBCA Extended: Långedprojektet: Ljudhappenings

17/10
Grafiska experiment på Konstepidemin

22/10
Avtalsseminarier KRO för yrkesverksamma och studerande konstnärer

28/10
Det androgyna i konsten, föreläsning på Göteborgs Konstmuseum

29/10
Torsdagste på Medicinhistoriska museet: Relationen mellan psykiskt lidande och kreativitet

30/10
Social Media Club: Göteborgs Stads uppbyggnad av e-samhället

31/10
Ansökan Röda Stens julmarknad

31/10
GIBCA Extended: Långedprojektet: Ljudhappenings

OM ADAs NYHETSBREV:

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA inom Business Region Göteborg huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA  står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.