Vi är alla igång och sommaren ligger bakom oss som en overklig dröm. Hösten däremot, den är lovande! Indiansommar hoppas vi på. Mycket att göra och mycket som händer, som vanligt. Vi är extra nyfikna på stadsutveckling, böcker, triennaler och biennaler men vi klämmer in till exempel Sveriges längsta gatufest och streetart:en som en hel stad älskar också! God läsning.

Bild:

Göteborgs Stadstriennal

Inför 2021-jubileet så startar nu staden en Stadstriennal för stadsbyggnad. Den 16-19/9 går den första omgången av stapeln i Frihamnen. Det blir allt mellan cykelsafaris, ett flertal seminarier med experter på stadsbyggnad, prisutdelningar och biovisingar. Triennalen riktar sig både till allmänheten och expertkåren inom ämnet. Meningen är sedan att var tredje år till 2021 återkommer triennalen.

Kolla in programmet här

Bild: The British Library/Flickr The Commons

Bokens månad

Bokmässan är en gigant i september som man skulle kunna göra ett helt eget nyhetsbrev om. Vi har valt att lyfta lite omkringarrangemang istället. På A-venue är det Fotobok GBG 15, som Hasselblads Vänner arrangerar. På Stadsbiblioteket ställer framtidens bilderboksmakare från högskolorna ut i utställningen Bild Berättande Bok. Och på Röhsska anordnar Svensk Form Väst FORMfest, för ny litteratur om arkitektur, form och design.

Fotobok Gbg 15 på A-Venue
Bild Berättande Bok på Stadsbiblioteket
FORMfest på Röhsska

Bild: Giovanni Orlando

Den läääängsta gatufesten?

Den 5 -13 september är det fest längs med hela väg 190, från nordöstra Göteborg till Nossebro. Festa Via, som är tänkt att bli ett årligen återkommande event, innebär helt enkelt att en mängd aktörer längs med denna väg håller extraöppet och fixar roliga grejer bland annat lyxtältning i Olofstorp (chokladpraliner o kuddar ingår!) och konstrunda runt Anten (Konstanten).

Läs mer på festavia190.se

Bild: GIBCA

Konstbiennalen är här

Vi är lyckligt lottade med en internationell konstbiennal i Göteborg. I år är det dags igen. 12/9 till  22/11 pågår den. Årets curator Elvira Dyangani Ose har jobbat med temat A Story within a Story och det är utställningar på ett flertal platser runtom i stan, även om huvudarenan som vanligt är Röda Sten. GIBCA extended, som är biennalens satellitprogram för att lyfta fram det lokala & regionala konstlivet tjuvstartar redan den 9/9 med invigning på Konstepidemin.

GIBCA 2015

Bild: Ryan Rigby/Flickr Creative Commons

Framtidens textila slutna kretslopp

Borås vill nu ta lead i att driva utvecklingen av hållbara textiler längs hela kedjan, från design till återanvändning och återvinning. Projektet re:textile finns till för att hitta olika affärsmodeller och metoder för detta. Den 15 september håller de en specialdag i ämnet, med initierade föreläsningar samt workshops. Riktad till textilbranschen och övriga intresserade utlovar dom en hög specialiseringsgrad.

Här är inbjudan och länk till anmälan

Bild: Simples verk 2014 års upplaga av No Limit. Foto av Anders Kihl, No Limit Borås, Flickr CC

No Limit tar över Borås väggar

Årets upplaga av streetartutställningen No LImit i Borås har tagits till hjärtat av hela stan! De monumentala väggmålningarna har från 2014 får sitta kvar och likadant lär det bli i år. Den 3 - 6 september är det vernissagehelg med massa omkringativiteter och guidade visningar.

Kolla in allt om No Limit 2015 här

Bild: Khalid Almasoud/Flickr Creative Commons

Köpa konst som i butik?

Nya distributionssätt är ju alltid intressanta. Den 6 eptember öppnar Konstbutiken på Kompani 413. Dit ska man kunna gå och köpa konst på ett mindre exkluderande sätt är tanken, och i samspråk med konstnärerna själva. Verken kostar mellan 200 och 4500 kronor. Dessutom finns det ett fik så att ingen tvingas handla konst på tom mage!

Konstbutikens facebookevenemang

Bild: Fabio/Flickr Creative Commons

Lär dej Film Noir

Med anledning av Ingrid Bergmanutställningen på Strandverket ordnar man en Film Noirworkshop lördagen den 19 september - en kurs i ljussättning inspirerad av film noir. Tekniskt utmärker sig film noir-genren av sneda kameravinklar och djupa skuggor. Återkommande drag i filmenrna var rök, berättarröster samt en femme fatale – en farlig och förförisk kvinna.

info@strandverket.se för anmälan och förfrågningar.

BIld: Ung Svensk Form

Dags söka Ung Svensk Form

Kort och gott: är du en formgivare född 1979 eller senare, verksam i Sverige eller svensk verksam i utlandet så är  du välkommen att söka. Äldre sökande kan delta om de är studerande vid den aktuella tidpunkten. Det finns inga kategorier utan man söker generellt. Stipendier för sammalangt 90 000 kronor och arbetsstipendie på IKEA ligger i potten. Sista ansökningsdag är 15 september.

Gör det! Sök!

Bild: ElectriCity

Designa för bussarna som kan köra inomhus

Vi har en helt tystgående och avgasfri ny busslinje i Göteborg, buss nr 55 som går mellan Chalmers och LIndholmen. Denna busslinjen är en sk demoarena vilket betyder att den är en pågående forskningsarena live. Tävlingen ElectriCity Innovation Challenge 2015 handlar om att designa kringtjänster kring detta koncept. Alla team är välkomna att delta! Tävlingstid: 18/9 - 20/10.

Läs allt det detaljerade och komplext intressanta kring tävlingen här

Bild: National Library of Ireland on The Commons/Flickr The Commons

Gör det bättre själv!

Reklamstudenterna på Yrgo vet att många inte gillar reklam. Därför uppmanar de nu till att du ska göra det bättre själv. Och bli copywriter eller art director - precis som de håller på att bli. Och hela den kampanjen är framtagen av studenterna själva. Blir du nyfiken? Yrgos utbildning Reklam & Marknadsföring har nu släppt arbetsproverna till 2016 års utbildning och den 15 september klockan 12-19 kommer studenterna att hålla en informationdag på Frilagret.

Läs mer om informationsdagen här
Mer om Yrgo här

Bild: Karin/ADA

Inifrån ADA // Kreatörers värde

Blanda in professionella kreatörer i en produktutvecklingsprocess och värdet på produkten höjs rejält. Inget konstigt med det; det är därför man tar in dem.

Men de skapar värden på andra sätt också. Genom sin blotta närvaro verkar kreatörer kunna höja mark- och fastighetspriser. Nästan som en naturlag kan man se utvecklingskedjor som lite slarvigt kan beskrivas ungefär så här:

Låga hyror - kreatörer – ateljéer – antikaffärer - caféer– gallerier – höga hyror...

Läs hela bloggposten här

Bild: Liza Norman

Hej vad gör du Mats Jansson?

Mats Jansson är curator och konstkonsulent i Mölndal. Han håller i trådarna i för den nya Kulturarenan i Forsåker Byggnad 14 Mölndal.Vi tog ett snack med honom Kulturnatten, tankarna kring kulturarenan i Mölndal och hela omvandlingen av Papyrus gamla område.

Läs mer här

Om ADAs nyhetsbrev

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.