Varje år står man här, inför sommaren, och fattar inte alls hur snabbt det kunde gå. Hundra dagar av sommar lite sisådär har vi nu. Vill ni inte bara tillbringa dagarna i salig sommardvala så har vi hittat ett gäng saker att göra. Det är mycket examensutställningar och annat på gång, men även intressanta workshops på hög nivå. Vi har undersökt vad som är på G på platsen efter Stenas skjul på Rosenlund i GBG. Och mycket mer. Enjoy! Vi ses i höst igen.

Bild: Sebastian Troedson

Hej vad gör du Katharina Merl?

Stena drar sig tillbaka från östra delen av Masthuggskajen i Göteborg och lämnar ett stort tomrum efter sig. Nu finns möjlighet för alla att komma dit och bygga. Katharina Merl, designer på Boid, är med och håller i trådarna.

Läs intervjun här

Bild: Fuldesign

Fuldesign

Den 14 juni öppnar sommarutställningen Tänk på saken! på Rydals museum. Fuldesign vill ifrågasätta vårt sätt att se på omvärlden, både vår slentrianmässiga godhet men också den ondska som finns som vi väljer att inte se. Fuldesign fokuserar i utställningen på konst och design i hemmet, och den pågår ända till den 13 september.

Läs mer om utställningen

Bild: Rita M.

Vi har mycket att dela

Shareleksveckan den 7-13 juni handlar om kollaborativ ekonomi. Det händer en hel del saker under veckan som är intressanta för oss, bland annat är det workshop med frukost på Klädoteket 10/6 om hur deras affär och samarbetsmodell kan utvecklas. Sedan är det samma dag även workshop på Collaboratory om social design och hijacka urbana platser.

Klädotekets event
Collaboratory
Shareleksveckan

Bild: HDK

HDKs examinander goes apartment

HDKs examensutställning för designutbilddningarna pågår i en lägenhet på Vasagatan 33. Sista dagen att kolla på studenternas grejer är den 4 juni så skynda! Den 4e är det finissage med Copycat - en workshop i att göra fanzine.

hdkdesign15.se
Finissage

Bild: SMU Central University Libraries/Flickr The Commons

Utvecklas inom materialkunskap

En halvdag den 15/6 kan man djupdyka i materialkunskap kring polymerer. Workshopen Hållbara Polymers för textilier, kompositer och plast på Högskolan i Borås vänder sig till yrkesverksamma och forskare som är intresserade av hållbara textilier, kompositer och plast. Biobaserade och biologiskt nedbrytbara ämnen kommer särskilt att diskuteras.

Läs mer här

Bild: Röhsska

Ung Svensk Form på Röhsska

Gå till Röhsska den 16/6 och kolla på de mest nyskapande projekten just nu. Den jurybedömda Ung Svensk Form har sin tionde omgång. Idén är att lyfta fram kreativitet och nytänkande på olika sätt. Många av deltagarna är studenter eller nyexaminerade och deras arbeten ger en försmak om vad vi kommer att få se inom designvärlden under kommande år.

Här är all info om vernissaget

Bandrester som blivit till lampskärm och bänksits i projektet Studio Re:design. Bild: VGR

Utveckla hållbara prylar med stöd av VGR

Västra Götalandsregionens Miljönämnd utlyser nu 20 miljoner kronor till utvecklingsprojekt inom bl a resurseffektiva och hållbara produkter. Ansökan är i två steg, den första kortfattade idéskissen skall vara inne den 12/6. Sedan får de som går vidare besked den 1/7 och har tills 15/6 på sig att skriva en fullständig ansökan.

Här finner du info

Bild: EXIT 15

EXIT 15

Den 3 juni är det vernissage för Textilhögskolans avgångsstudenter. Det blir modevisning, utställning och inte minst utdelning av de prestigefulla stipendierna i Textile Fashion Center i Borås. Utställningen pågår till den 7 juni.

Läs mer om Exit 15 här.

Bild: ABAR

ABAR

 

Nu stundar vårens fjärde ABAR! Kvällens tema är: Tävlingen som makt i arkitektur och stadsbyggnad. (ABAR är Sveriges Arkitekter Västra Götalands mötesplats för det goda samtalet kollegor emellan om arkitektur, inredning, landskap, stadsbyggnad och ämnen som påverkar vårt yrkesliv såsom jämställdhet, arbetsmiljö, trendspaning, att köpa arkitektur, att förpacka ett budskap, arkitekturfotografi, scenografi)

Här är info om eventet

Bild: Planket GBG

Planket - låååång utställning i augusti

Under Kulturkalaset, lördagen den 15 augusti 2015, så är det årets PlanketGBG. Om du vill ställa ut bilder tillsammans med 140 andra fotografer på Sveriges bredaste fotoutställning så är det dags att anmäla sig nu. Annars är det bara att släntra förbi planket i Nya Allén och spana.

planketgbg.se

Bild: Business Region Göteborg

Ny runda för stöd till socialt företagande

Var så god(a) är Business Rgion Göteborgs stöd till socialt företagande. Nu utlyses årets andra runda, och ansökan är öppen till mitten av september. Första rundan gick bidragen bland annat till en dansföreställning om klimathotet, biodling på nya ställen och Fashion For Fair Sex.

Här finns all info om Var så god(a)

Bild: mnsc/Flickr Creative Commons

Sommarkurser på Tillskärarakademin

Inte sugen på att bara chilla i sommar, utan har lite inspiration och tid över till att lära dej nytt? Tillskärarakademin har ett program med sommarkurser på olika nivåer, både för dej som är proffs inom sömnad och för dej som har ett stort intresse och vill utveckla dej.

En sommarvecka kan förändra ditt liv en aning. Ta ledigt och satsa på något som du har drömt om att förverkliga eller utveckla. Vi har en rad sommarkurser på olika nivåer, både för dig som redan arbetar professionellt med sömnad till dig som har ett stort intresse och vill utveckla dig. - See more at: http://www.tillskararakademin.se/kurser/sommarkurser/#sthash.cFXRqnyW.dpuf
En sommarvecka kan förändra ditt liv en aning. Ta ledigt och satsa på något som du har drömt om att förverkliga eller utveckla. Vi har en rad sommarkurser på olika nivåer, både för dig som redan arbetar professionellt med sömnad till dig som har ett stort intresse och vill utveckla dig. - See more at: http://www.tillskararakademin.se/kurser/sommarkurser/#sthash.cFXRqnyW.dpuf
En sommarvecka kan förändra ditt liv en aning. Ta ledigt och satsa på något som du har drömt om att förverkliga eller utveckla. Vi har en rad sommarkurser på olika nivåer, både för dig som redan arbetar professionellt med sömnad till dig som har ett stort intresse och vill utveckla dig. - See more at: http://www.tillskararakademin.se/kurser/sommarkurser/#sthash.cFXRqnyW.dpuf
En sommarvecka kan förändra ditt liv en aning. Ta ledigt och satsa på något som du har drömt om att förverkliga eller utveckla. Vi har en rad sommarkurser på olika nivåer, både för dig som redan arbetar professionellt med sömnad till dig som har ett stort intresse och vill utveckla dig. - See more at: http://www.tillskararakademin.se/kurser/sommarkurser/#sthash.cFXRqnyW.dpufEn sommarvecka kan förändra ditt liv en aning. Ta ledigt och satsa på något som du har drömt om att förverkliga eller utveckla. Vi har en rad sommarkurser på olika nivåer, både för dig som redan arbetar professionellt med sömnad till dig som har ett stort intresse och vill utveckla dig. - See more at: http://www.tillskararakademin.se/kurser/sommarkurser/#sthash.cFXRqnyW.dpuf

Läs mer om kurserna här

Bild: Internet Archive Book Images/Flickr The Commons

Made in Sweden - eller inte

Hur behåller vi en konkurrenskraftig möbelproduktion? I Båstad den 23 juni hålls Möbelmötet som försöker svara på hur detta ska gå till. Några av utmaningarna är tillgång till kompetent personal, lyhörda underleverantörer samt ny teknik.

Läs mer här

Bild: Karin/ADA

Inifrån ADA // Wrapping up våren

Den här terminen har vi gjort vårt bästa för att introducera fler till Makerrörelsen. Och så har vi försökt förändra förutsättningarna för utvecklingen av kreativa näringar utifrån tre prioriterade frågor:

>> Ökad etnisk mångfald
>> Förbättrad upphandling av kreativa tjänster
>> Mötet mellan kreativa näringar och andra branscher

Läs hela bloggposten här

Om ADAs nyhetsbrev

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.